Bron foto: Shutterstock
Bakstenen leggen: een kunst zo oud als de straat, en één dat we weten te perfectioneren hebben. Een mensenhand kan tot 700 bakstenen per uur leggen. En dan werkt die persoon zich al snel in het zweet en moet hij aan een hels tempo voortwerken. Daar komt stilletjes aan verandering in met Hadrian. Hadrian is een robot dat met precisie tot 1000 bakstenen per uur legt.
De revolutie binnen de bouwsector: Hadrian
Mark Pivac, de oprichter van Hadrian is vol lof over zijn robot. Hij vertelde dat zijn robot tot 1000 bakstenen per uur kan leggen. Dat betekent dat de buitenmuren van een huis binnen de twee dagen zijn opgebouwd, als de robot 24 uur lang doorwerkt. In vergelijking, een menselijke crew doet er vier tot zes weken over om de muren te bouwen.
Je kunt de werking van de robot vergelijken met een 3D printer. De printer vergelijkt het model dat hij moet bouwen met een 3D model, dat in zijn geheugen zit. Op die manier versnijdt hij de bakstenen op de juiste maat, zodat ze precies op de juiste plaats terecht komen.
Hadrian is niet alleen
Een andere robot, SAM, werd eerder ontwikkeld door Construction Robotics. Deze robot legt tot 300 stenen per uur. SAM is niet bedoeld om menselijk labeur te vervangen, wel om het werk van de bouwvakkers te verlichten.
Wat hij wel anders doet, is de manier van bakstenen plaatsen. Een bouwvakker doet cement op de muur en legt daar zijn baksteen op. SAM doet dat omgekeerd. Hij legt eerst een laag cement op de baksteen en legt die daarna heel precies op de muur. De laser in de arm van SAM zorgt ervoor dat de laag cement tot op de millimeter perfect "gelaserd" wordt.
In contrast met Hadrian, volgt SAM een pad waarop hij bakstenen plaatst. Hadrian kan van één enkele plaats verschillende stenen leggen, door zijn lange arm. Hij hoeft dus geen pad te volgen om bakstenen te kunnen plaatsen. SAM heeft ook nog drie menselijke helpers nodig, wat Hadrian niet nodig heeft.
In het kort filmpje hieronder zie je hoe snel een bouwvakker kan werken:
De digitale revolutie zet zich dus niet alleen in de vanzelfsprekende sectoren voort. Ook de bouwsector vormt stilletjes aan een mix van mensen en robots. De vraag rijst wel: Zullen robots uiteindelijk jobs vervangen?