Bron foto: Shutterstock
De Europese Commissie geeft Facebook een boete van maar liefst 110 miljoen euro voor misleiding. Die komt er omdat de Europese Commissie meent dat het bedrijf onterecht data van Whatsapp gebruikte. Facebook had namelijk beloofd de gegevens van de twee platformen niet aan elkaar te koppelen, maar deed dat toch. Daarvoor wijzigde het bedrijf de algemene voorwaarden, waardoor het plots toch mogelijk was. Erg misleidend voor de gebruikers.
Uit schrik voor een boete, stopte het bedrijf in november in Europa tijdelijk met het gebruiken van Whatsapp-data voor advertenties en vriendschapssuggesties op Facebook. Te laat, want in december beschuldigde de Europese Commissie Facebook er dan toch van misleidende informatie te hebben gegeven rond de overname van Whatsapp. Dat levert ze nu een boete van 110 miljoen euro op.
Geen verrassing
De kwestie stond al in meerdere Europese landen ter discussie. In Duitsland bijvoorbeeld werd er geoordeeld dat data van Duitse Whatsapp'ers niet mocht gebruikt worden voor Facebookdiensten. In Italië velde men een gelijkaardig oordeel. Ook is het niet de eerste boete voor Facebook, want Frankrijk schreef al eerder een boete van 150.000 dollar uit voor Zuckerberg. Daar waren ze van mening dat Facebook zijn gebruikers niet voldoende inlicht over hoe hun data gebruikt wordt. Ook bij onze Noorderburen heeft Facebook het verkorven, want de Nederlandse privacywaakhond AP informeerde Facebook dat het bedrijf ook daar de wet overtreedt. Daar staat het datagebruik van leden en niet-leden ter discussie. Als Facebook daarrond geen maatregelen treft, maken ze ook daar kans op een straf.
De Europese Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vertelde het volgende over de boete: "Onze beslissing is een duidelijk signaal dat bedrijven alle aspecten van de fusieregels van de EU moeten naleven, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken. De Commissie moet de juiste informatie krijgen om haar werk naar behoren te kunnen doen."
Hoewel het bedrag haast monsterlijk lijkt, is het voor Facebook een peulenschil. De boete bedraagt namelijk minder dan één procent van de totale omzet van Facebook afgelopen jaar. Sommigen menen dus dat de boete 'een koopje' is als het gaat om onze data. De vraag rijst dus om de Europese Comissie nog strenger moet optreden, door bijvoorbeeld de service tijdelijk te blokkeren.