Gent wil zich ontpoppen tot dé scale-up stad van België. Dat heeft Mathias De Clercq, de Gentse schepen van ondernemen, bekend gemaakt op WebTomorrow in Gent. Uit onderzoek bleek dat er nog veel kan gedaan worden om start-ups te laten doorgroeien naar scale-ups. Dat is precies wat Gent nu wil doen.

Meer dan 350 start-ups hebben roots in Gent

Met bedrijven zoals Teamleader, Showpad & Piesync telt Gent steeds meer internationale start-ups. De teller zou nu rond de 350 start-ups schommelen. Steeds vaker stoten deze bedrijven door naar internationale groeibedrijven. Toch is het niet zo evident om internationaal door te breken.

Het hoog aantal start-ups is mede te denken aan het unieke Gentse ecosysteem voor technologiebedrijven. Gent is met 72.000 studenten de grootste onderwijsstad van België. De Universiteit Gent en hoger onderwijsinstellingen zorgen voor een uitstroom van hoog opgeleid talent. Er zijn diverse ICT-gerelateerde kennisinstellingen en onderzoeksgroepen in Gent actief, zoals iMinds. Ongeveer 14% van de Gentse start ups zijn spinoffs van universiteiten.

Belangrijk zijn ook de vele bottom-up initiatieven, zoals een aantal communities en netwerkverenigingen. De laatste maanden zijn er ook opvallend veel nieuwe incubators en acceleratoren bijgekomen in het Gentse.

Nog veel potentieel om start-ups te helpen om te evolueren naar scale-ups

Uit een recente studie van Omar Mohout (Sirris) en Karen Boers (startups.be) blijkt dat Gent het goed doet op vlak van start-ups, maar er nog veel potentieel is om als scale-up stad verder door te groeien.

Schepen Mathias De Clercq: “Scale-ups zijn belangrijk omdat ze een nog grotere economische impact hebben, zowel naar toegevoegde waarde, internationale uitstraling als werkgelegenheid. Als stad willen we deze groeibedrijven aan ons binden. Zo kan Gent als scale-up stad verder doorgroeien en versterkt dat de economie. Neem het voorbeeld van Showpad: dankzij de laatste kapitaalronde van 50 miljoen dollar groeien ze dit jaar van 100 werknemers naar 260, met ook heel wat nieuwe jobs voor Gent.“

Dit is Gent van plan om dé scale-up stad te worden:

Het Gentse stadsbestuur lanceert een visie om hun scale-up ambitie in de kijker. De stad lanceert daarom een plan gebaseerd op 4 pijlers.

Ten eerste wil Gent de verschillende spelers die actief zijn in het Gentse digitale ecosysteem beter met elkaar verbinden zowel binnen de stad als in de bredere regio. Hierdoor kan het Gent nog beter op de kaart zetten. Gent wil daarvoor ook samenwerken met andere steden zoals Antwerpen, Leuven en Brussel om ervaringen uit te wisselen.

Ten tweede wil Gent haar groei van scale-ups versnellen door meer buitenlands kapitaal aan te trekken. Vorig jaar waren er 9 van de 43 bedrijven in België die meer dan 1 miljoen euro hebben opgehaald, gevestigd in Gent, en dit voor een totaalbedrag van 24 miljoen euro. In de eerste 5 maanden van dit jaar is er reeds voor bijna 50 miljoen euro kapitaal opgehaald door Gentse start-ups. Er wordt verder onderzocht hoe meer kapitaal kan aangetrokken worden in de regio, al of niet onder de vorm van een nieuw kapitaalfonds. Eerder dit jaar trokken burgemeester Termont en schepen Mathias De Clercq naar Silicon Valley om buitenlands durfkapitaal aan te trekken voor Gentse start-ups.

Ten derde wil de stad ook het goede voorbeeld geven door samen te werken met start-ups. De stad wil open communities opzetten om start-ups en scale ups te betrekken bij opdrachten van de Stad Gent, met name ICT innovatie stimuleren via overheidsaankopen. Daarnaast, is het ontsluiten van data heel belangrijk binnen het digitaal ecosysteem. Projecten als open data, apps for Ghent en Ghent Living Labs spelen hier verder op in. Een ander voorbeeld is het onderzoek die de Stad voert rond een hoog performant glasvezelnetwerk.

Ten vierde zet Stad Gent verder in op de profilering en positionering als scale up city van België.