Google wil het internet naar alle uithoeken van de wereld brengen met 'Project Loon'. De internetgigant wil hiermee 5 miljard mensen toegang geven tot het internet aan de hand van ballonnen die een internetsignaal zullen versturen vanuit in de stratosfeer.

Wat is Project Loon?

In onderstaand filmpje kan je ontdekken wat Google's wilde plannen zijn met Project Loon:


Eerste test succesvol

Om dit project te testen heeft Google vorige zaterdag haar eerste test tot een succesvol einde gebracht. Zo konden mensen in Nieuw-Zeeland voor 15 minuten surfen op het internet voor de ballonnen terug wegvlogen. Tijdens de test heeft Google 30 ballonnen gelanceerd vanaf het Zuid-Eiland van Nieuw-Zeeland.

Hier kan je een video bekijken over de launch van het project in Nieuw Zeeland:

 

Snelheid van een 3G verbinding

Gebruikers kunnen momenteel via speciale antennes verbinding maken met de ballonnen. Vanop een afstand van 20km kan er connectie worden gemaakt die vergelijkbaar is met de snelheid van een 3G verbinding. Hieronder kan je een voorbeeld zien, die vastgemaakt is aan het huis van een van de testers:

Internet naar alle uithoeken van de wereld

Het doel van Google is om het internet naar alle uithoeken van de wereld te brengen aan de hand van deze ballonnen. “De wind in de stratossfeer is stabiel en heeft slechts een beperkte snelheid. Het Loon-project gaat aan de hand van algoritmen kunnen bepalen naar waar de ballonnen hoeven te gaan. Bovendien kunnen de ballonnen zo gepositioneerd worden dat zij één groot communicatie netwerk vormen,” zegt Google op haar website.

Geen gevaar voor luchtverkeer

De ballonnen van Google’s Project Loon zullen op een hoogte van 20 kilometer rondvliegen in de stratosfeer. Dat is twee keer zo hoog als waar vliegtuigen & wolken zich bevinden. Bovendien heeft Google de mogelijkheid om de ballonnen vanop afstand te besturen.

Google is van plan om haar Project Loon verder te ontwikkelen in landen die op dezelfde breedtegraad liggen als Nieuw Zeeland. Op Google's website kan je trouwens opteren om zelf tester te worden voor het project.

Google