Het Hof van Cassatie heeft via een arrest beslist dat Belgische onderzoeksrechters voortaan met één bevel alle internetproviders in ons land kan verplichten om piraterij-websites en alle verwante domeinen te blokkeren. Dat schrijft De Tijd.
Verwante domeinnamen nu ook geblokkeerd
Bovendien moeten internetproviders erop waken dat zogenaamde proxies of alternatieve domeinnamen van illegaal bevonden sites ook geblokkeerd worden. Op die manier wordt het voor internet gebruikers een pak moeilijker om geblokkeerde sites in ons land te omzeilen.
De uitspraak komt er na de blokkering van populaire torrent-site The Pirate Bay. Toen merkte men dat de blokkering niet veel uithaalde omdat alternatieve domeinnamen opdoken die Belgische internetgebruikers toch toeliet om naar de torrent-site te surfen.
Zo besliste het Antwerpse hof van beroep in 2011 al dat Telenet en Belgacom verplicht werden om enkele domeinnamen van The Pirate Bay te blokkeren. Dat gebeurde op vraag van Belgische auteursrechten verdediger BAF. Maar het arrest was snel omzeild omdat simpelweg andere domeinnamen opdoken.
Huidige en toekomstige domeinen blokkeren
Daarom begon in Mechelen een strafrechtelijk onderzoek. De Mechelse onderzoeksrechter deed in april 2012 een ongezien ruime vordering aan “alle Belgische operatoren en toegang-verstrekkers tot het internet”. Zij kregen het bevel zowel alle huidige als alle toekomstige domeinnamen te blokkeren die doorverwijzen naar The Pirate Bay. Op dat bevel plakt geen termijn. En de operatoren moeten de politie meteen waarschuwen als nieuwe domeinnamen opduiken.
„Zoiets kunnen we niet aanvaarden”
Jan Margot, woordvoerder van Belgacom, is niet te spreken over het bevel en vindt het “buiten alle proportie”. “De providers worden verplicht The Pirate Bay te blijven blokkeren, ook als die naar een andere domeinnaam vlucht. Dat is een zeer brede omschrijving die de operatoren zou verplichten tot een totale monitoring van het internet. Zoiets kunnen we niet aanvaarden.”
De internetaanbieders besloten het bevel aan te vechten, maar het Hof van Cassatie geeft hen nu dus ongelijk. Cassatie besluit dat de onderzoeksrechter zijn boekje niet te buiten gaat. Het is wel zo dat de blokkeringen niet gebeuren op initiatief van de internet providers, maar enkel op gerechtelijk bevelschrift kunnen doorgaan.
Wat vind jij van deze uitspraak?