Phare Conference komt terug naar Gent op 25 februari. Momenteel ben ik als event manager op zoek naar passende sprekers, goede partners en sterke verhalen. Zo kwam ik uit bij Robert Cailliau, een van de grootste uitvinders in de Belgische geschiedenis…
Als je nu niet onmiddellijk weet over wie ik het heb, voel dan geen schaamte. Maar voel je wel een beetje schuldig dat je een van onze grootste Belgen niet bij naam kent. Robert Cailliau is samen met Tim Berners-Lee de uitvinder en grondlegger van het wereldwijde web.
Maar we zijn aan het afwijken. Ik had contact met Robert Cailliau voor Phare Conference. De conferentie is een uniek concept waar we internationale futuristen uitnodigen in Gent om een licht in de duisternis te zien. Zodat we de aankomende trends al kunnen bekijken voor ze écht opduiken. Daarom was ik benieuwd om aan Robert Cailliau te vragen hoe hij de toekomst van het internet, zijn kindje, ziet evolueren.
Onverwachte reactie
Ik vertelde Robert dat een internetconferentie niet kon plaatsvinden zonder één van de grondleggers ervan bij te betrekken. Dat mocht ik niet gezegd hebben. Want wat ik terug kreeg was een onverwacht antwoord. Ik las het twee maal na elkaar. Ja, ik had het goed gelezen. Jammer. Spijtig. Ik las een mailtje van een grote meneer die zeer teleurgesteld is over de laatste evoluties over zijn uitvinding.
“De richtingen die men vandaag uitgaat met het internet trekken me niet aan, om het zeer beleefd uit te drukken,” vertelde hij me. Meer zelfs: Hij liet weten dat hij een “zeer ontgoocheld en tegelijk strijdend personage” zou zijn op het podium. “Wat vandaag op het internet gebeurt is voer voor sociologen, wetgevers, filosofen en politici. Die allen helaas erg weinig begrijpen van wat er echt aan de gang is."
Cailliau haalde een ander recent voorbeeld aan die aantoont wat er mis is met het internet vandaag: ”Er is een wetsvoorstel in Californië om sociale netwerken te verplichten aan minderjarigen de mogelijkheid te verschaffen hun foto's en teksten uit te wissen wanneer ze zich bedenken over misschien ondoordachte uitdrukkingen. Goed, maar ondertussen is er door iedereen al een kopie van gemaakt, en een wet gaat juist het maken van kopieën nog meer bevorderen: "zie wat Jantje daar toont, gauw een kopie maken vóór hij zich bedenkt en het uitveegt!,” zegt Cailliau. Dat zijn de zaken waar Cailliau het moeilijk mee heeft.
Waar liep het mis?
Waar zijn we volgens de uitvinders van het internet een straatje ingeslagen waarvan ze zelf zeggen ‘moest dat nu echt?”. Ik kan me best voorstellen dat hij jaren geleden, ondertussen 22 jaar geleden, andere verwachtingen had bij het WWW.
De afgelopen 22 jaar waren dan ook hectisch te noemen voor het WWW. Zo is er 22 jaar lang iedere dag wel iets veranderd aan het product. Wat mij bijzonder boeit is het feit dat je als uitvinder niet tevreden bent met de laatste ontwikkelingen van je product ondanks dat de hele wereld het gebruikt. Volgens mij zou iedere uitvinder er toch van moeten dromen om zijn product zo wijd verspreid te zien als dat van het WWW.
Reactie Robert Cailliau
Benieuwd naar Robert Cailliau’s redenen om teneergeslagen te zijn over het WWW, vroeg ik hem om meer uitleg. “Ik ben niet verzuurd, ik erger me aan de ingeslagen richtingen,” klinkt het. “Weet u dat Google nu vereist dat er op uw computer voortdurend in de achtergrond een programma draait dat automatisch nieuwe versies download, of u dat nu wil of niet? De enige optie die u hebt is helemaal geen enkel Google product te gebruiken.”
Het is opmerkelijk wanneer een uitvinder niet meer tevreden is over zijn wijdverspreide creatie. Net daarom vind ik het belangrijk om stil te staan bij de moderne evoluties van het internet. We moeten ons kritisch blijven opstellen over wat er aan het gebeuren is met het WWW. Net daarom is het belangrijk dat we samenkomen, luidop nadenken, te analyseren, te filosoferen, in vraag stellen en openlijk nadenken over wat de toekomst van het internet is.
Dat is ook de reden waarom Bloovi & Ghent Web Valley VZW samen Phare Conference hebben opgericht.
Laten we samen denken over de toekomst van het internet. Begin nu al de conversatie op Facebook, Twitter en #phareconf. Dan kunnen grote heren als Robert Calliau gaan slapen en denken ‘Dat heb ik toch wel goed gedaan, dat www”.