Afgelopen week vond er in Kopenhagen een wel heel speciale TEDx-talk plaats. De founder van Carlsberg, J.C. Jacobsen, vertelde er over zijn visie. Kleine kanttekening: de man is al zo’n 130 jaar dood.

Trust Uncertainty

Onder de noemer ‘Trust Uncertainty' organiseerde TEDxCopenhagen een TEDx Talk de Ny Carlsberg Glyptotek, het Carlsberg museum in Kopenhagen. Vijf sprekers deelden er hun visie omtrent de kracht van het toeval en avontuur, de onzekerheid van het bestaan en de uitdaging om deze onzekerheid om te buigen naar nieuwe interessante aspecten die leven en werk boeiend maken.

De apotheose van het event was de presentatie van J.C. Jacobsen. Om de 170ste verjaardag van Carlsberg te vieren, bracht het bedrijf haar stichter opnieuw tot leven, en liet hem zijn filosofie delen met de wereld. Deze levensfilosofie zit omvat in één eenvoudig statement: 'Waarom je iedere vraag moet beantwoorden met ‘Probably’'. Een knipoog naar de bekende tagline 'Probably the best beer in the world', die Saatchi & Saatchi in 1973 voor het merk schreef. De talk kan je alvast hier bekijken:

 

Terug tot leven gebracht

J.C. Jacobsen werd terug tot ‘leven’ gewekt dankzij een hologram. Dat was geen toeval: het eerste hologram werd uitgevonden op het einde van de 19e eeuw, wat overeenkomt met de tijdsgeest van Jacobsen. Alles was real-time, wat interactie met het publiek mogelijk maakte. De rol van Jacobsen werd gespeeld door Kasper Leisner, een Deens acteur met hetzelfde postuur als Jacobsen, die minutieus de manier van bewegen en praten van Jacobsen ingestudeerd had.

Om de talk zo realistisch mogelijk te houden, werd beroep gedaan op de rijke documentatie van het Carlsberg archief. Het doel was om niet enkel historisch correct te zijn, maar ook om zijn manier van denken te vatten, om zo zijn gedachten te kunnen gebruiken en vertellen. Op die manier werd een speech uitgeschreven op basis van zijn levensfilosofie, die overeenkwam met de realiteit van 1883, toen de wereld in sneltempo veranderde van een agrarische naar geïndustrialiseerde samenleving. Het waren toen, net zoals nu, onzekere tijden, vol valse zekerheden. De filosofie van de founder is vandaag dus nog altijd relevant. 

Ook binnen TEDx zijn ze ervan overtuigd dat de overleden stichter aan het woord laten een goede keuze was. “We leren het meest van al wanneer we openstaan voor nieuwe ervaringen en meningen”, aldus de organisatie van TEDx. “J.C. was zeker één van de grootste visionairen binnen zijn domein. We vonden het dan ook enorm boeiend om zijn filosofie te mogen delen tijdens deze TEDx talk, en mensen op die manier te kunnen inspireren,” besluit de organisatie nog. Wie nog meer wil weten over hoe de TEDx Talk precies in z'n werk ging, kan dit filmpje bekijken: