Bron foto: Shutterstock
Apple-medewerkers klappen zelden uit de biecht. Niet verrassend als je weet dat er strenge regels zijn binnen de organisatie. Ben je iets te loslippig? Dan word je zonder pardon buiten gebonjourd. Apple-werknemers laten dus haast nooit iets los over de bedrijfscultuur. Althans, niet in het echte leven. Online durven sommige medewerkers al eens wat los te laten. Enkele opvallende feiten op een rijtje gezet:
1. Niet sportief? Dat komt wel
Bij Apple lijken enkel atletische mensen aan de slag te zijn. Veel werknemers doen triatlons, lopen marathons of leggen talloze kilometers af met hun fiets. Trainen doen ze tijdens hun lunchpauzes. Veel nieuwe werknemers vallen af en gaan gezonder leven. Allemaal onder druk van hun collega’s.
2. Windows wordt er niet compleet verbannen
Veel Apple-fabrieken werken met het besturingsysteem van Windows. Waarom? Omdat enkele industriële machines alleen met Windows werken. De OS draait dan wel op een Apple-computer.
3. Iedere nieuweling krijgt dit bericht
It's serious business.
Bron foto: Christina Quan
4. Verschillende memos naar verschillende mensen
Blijkt er geheime informatie gelekt? Dan kan Apple snel traceren wie de schuldige is. Van interne documenten worden namelijk verschillende versies gemaakt. De inhoud blijft hetzelfde, maar de verwoording is anders. Zo wordt het gemakkelijker om uit te zoeken waar het lek zit.
5. Elke dag verschijn je op kantoor - tenzij je ziek of dood bent
Werken van thuis uit is absoluut niet toegestaan. Apple wil iedereen elke dag op kantoor. En daar zijn ze zeer duidelijk over. Maar welke uren je op kantoor bent, maakt dan weer totaal niet uit.
6. Apple verkocht deze t-shirts op haar campus:
7. De geheime - en vreemde - bedrijfscultuur
Er heerst soms een rare cultuur binnen Apple. Een medewerker vertelde er het volgende over: “Bijna alles zal op een of andere manier verschillen van je vorige job. Er zijn eigen interne tools, ongewone praktijken en gewoon een vreemde cultuur in het algemeen. Tijdens je eerste maand moet je zoveel mogelijk vragen proberen stellen, om je die normen zo snel mogelijk eigen te maken. En omdat teams apart werken, vaak omdat ze aan geheime projecten werken, moet je ook van elk team de gewoontes leren. Kom zo snel mogelijk te weten hoe ze het liefst over dingen communiceren en wat hun eigenaardigheden zijn. Dat bespaart je tonnen tijd.”
8. Zelfs vuilbakken worden in de gaten gehouden
Je kan nog geen wikkel van je snoepreep weggooien zonder dat Apple het gezien heeft. Hoe belangrijker je werk, hoe meer je gemonitord wordt.
9. Werknemers werken met buggy computers
Apple wil zoveel mogelijk bugs tegenhouden voor ze iets releasen. Het ideale testpubliek? De werknemers zelf. Ze hebben dus zelden een goedwerkende Mac, iPhone of Apple Watch, aangezien de eerste versies van nieuwe updates bij hun terechtkomen. Zo spot Apple het merendeel van de bugs voor de algemene release.
10. In het ziekenhuis? Zelfs dan weet Apple je te vinden
Ex-werknemer Ben Farrell vertelde in een blogpost hoe Apple hem nog steeds opdrachten gaf toen hij in het ziekenhuis lag. “Ik had een vreselijk virus en verbleef voor een korte tijd in het ziekenhuis. Ik kreeg geen steunbetuigingen, integendeel. Ik ontving een mail over een presentatie die ik ‘dringend’ moest afwerken. Zelfs op m’n eigen huwelijk werd ik niet met rust gelaten. Toen werd ik opgebeld om snel een rapport door te sturen dat verloren geraakt was.”
11. Afgewezen voor een job? Probeer het maar niet opnieuw
Apple heeft speciale software die voorkomt dat je een tweede keer kan solliciteren. Kan je de eerste keer geen uitzonderlijk talent tonen? Dan betwijfelt Apple sterk dat je dat na een paar jaar ervaring wel kan. Je krijgt dus maar één kans.
Bij Apple werken blijft voor veel mensen een droom, maar dit moet je er dus wel allemaal bijnemen...
Bron: Business Insider