In 2021 en 2022 reisden we met Bloovi en drie groepen van telkens 120 ondernemers naar de wereldexpo in Dubai (zie foto’s). En al zeggen we het zelf, het was een topreis.

Tijdens ons bezoek aan de wereldexpo kregen we de unieke kans om de innovatieve paviljoenen van de 150 deelnemende landen te verkennen, elk met hun eigen visie. Van futuristische technologieën tot duurzame oplossingen—het was er allemaal. Bovendien bood de reis volop mogelijkheden om te netwerken, waarbij ondernemers zowel nieuwe zakelijke connecties als waardevolle inzichten opdeden.

Maar wat is er geworden van die indrukwekkende exposite in de woestijn van Dubai? Zoals we van Dubai gewend zijn, hadden ze daar al een duidelijke toekomst voor in gedachten.

Een masterplan met een grote visie

Dubai staat wereldwijd bekend als een stad van innovatie, ambitie en vooruitgang. Met de lancering van het baanbrekende masterplan van Expo City Dubai wordt dit alleen maar versterkt. Expo City is een essentiële pijler in de toekomstvisie van de stad en heeft als doel zowel bedrijven als inwoners te verwelkomen in een nieuwe, geïntegreerde en duurzame gemeenschap. Het project heeft een strategische locatie en een vooruitstrevende freezone, waardoor het perfect gepositioneerd is om de volgende stap te zetten in Dubai’s groei.

Het masterplan van Expo City is een eerbetoon aan de langetermijnvisie van Zijne Hoogheid Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Expo City speelt een centrale rol in het Dubai 2040 Urban Master Plan, dat de ontwikkeling van de stad naar een duurzame en toekomstgerichte metropool stimuleert. De stad is ook een cruciaal onderdeel van de Dubai Economic Agenda (D33), die gericht is op economische groei en innovatie.

Een locatie met wereldwijde connectiviteit

Expo City Dubai maakt deel uit van Dubai South, een opkomend gebied dat zich ontwikkelt tot een bruisend knooppunt voor wonen en werken. Dit gebied zal een cruciale rol spelen in de verdere groei van Dubai, mede door de uitbreiding van het Al Maktoum International Airport en het Dubai Exhibition Centre. De ligging van Expo City is dan ook strategisch, met gemakkelijke toegang tot vier internationale luchthavens en de Jebel Ali-haven. Daarnaast is er een speciale metrohalte en directe verbindingen met de belangrijkste snelwegen, wat de locatie nog aantrekkelijker maakt voor zowel bedrijven als bewoners.

* Bekijk hier alvast een video (1 minuut). Meer toelichting onder de video.

Een volledig geïntegreerde en duurzame stad

Een van de meest opvallende kenmerken van het nieuwe masterplan is de focus op duurzaamheid. De stad is ontworpen als een model voor een inclusieve, toegankelijke en milieubewuste gemeenschap.

Er wordt ingezet op slimme mobiliteit, circulariteit in afvalbeheer, biodiversiteit en energieopwekking ter plaatse. Dit alles zorgt voor een harmonieuze balans tussen de menselijke behoeften, ecologische verantwoordelijkheid en maatschappelijke vooruitgang. Expo City behoudt de essentie van de World Expo, maar evolueert naar een stadswijk die gericht is op de toekomst.

Een model voor stedelijke excellentie

Expo City zal niet alleen bedrijven en innovators aantrekken, maar ook een bruisende woon- en werkomgeving bieden. De toekomstplannen omvatten woningen, kantoren, groene ruimtes, en evenementenlocaties, evenals dagelijkse voorzieningen zoals gezondheidszorg, een school, sport- en wellnessfaciliteiten, winkels en een uitgebreide selectie aan eetgelegenheden. Er worden ook kavels beschikbaar gesteld voor investeerders en projectontwikkelaars, wat de potentie vergroot voor verdere groei en ontwikkeling.

Expo City Dubai belichaamt de toekomst van de stad en bevestigt de leidende rol die Dubai speelt in innovatie, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling. Het is meer dan een stad; het is een nieuw centrum dat mensen, bedrijven en ideeën samenbrengt. Terwijl Dubai zich blijft ontwikkelen, vormt Expo City het middelpunt van deze groei. Dit project geeft niet alleen vorm aan de skyline van de stad, maar zet ook de standaard voor steden wereldwijd.

Wereldexpo Japan in 2025

In 2025 gaan we met Bloovi en 50 ondernemers opnieuw naar de Wereldexpo. Ditmaal in Japan. Net zoals toen wordt het opnieuw een ‘once-in-a-lifetime’-ondernemersreis. We combineren het bezoek aan de Wereldexpo in Osaka met het ontdekken van Japan als land in de regio’s Osaka, Kyoto en Tokyo. Een unieke opportuniteit die je als ondernemer niet mag missen. We kijken er nu al naar uit.
Meer info hier https://www.bloovi.be/wereldexpo-japan