Bij veel mensen, zeker ook ondernemers, roepen banken negatieve associaties op. Het vertrouwen in deze financiële instellingen is sinds de bankencrisis van ruim 10 jaar geleden nooit meer helemaal hersteld. Op basis van de huidige rentetarieven brengt het spaarboekje nog nauwelijks wat op. Wel blijven we grotendeels afhankelijk van de bank. Wanneer je een kapitaalinjectie nodig hebt om je bedrijf verder te laten groeien, is het per slot van rekening de eerste plek waar je aanklopt. Toch komt hier langzaamaan steeds meer verandering in.

Funding = groeikansen

De reden waarom bedrijven bij een externe partij aankloppen voor financiering hoeft geen signaal te zijn dat de zaken niet goed gaan. Sterker nog, veel ondernemers willen juist een kapitaalinjectie zodat zij kunnen doorgroeien, een volgende stap zetten met de ontwikkeling van het bedrijf. Een financiering biedt nieuwe groeikansen, het geeft bedrijven de mogelijkheid om groter in te kopen, wat onderaan de streep zorgt voor een hogere marge. Maar ook het openen van een nieuwe vestiging of het aannemen van extra personeel zijn mogelijkheden die voor sommige bedrijven niet aan de orde zijn zonder funding.

Banken leveren niet

Zoals gezegd zullen de meeste bedrijven voor een zakelijke lening informeren bij de bank. Om je aanvraag in te dienen, moet je veel verschillende documenten inleveren, zoals de jaarcijfers en een goed gestoffeerd businessplan. De bank kijkt mee met de ondernemer en beoordeelt vervolgens of de bedrijfsfinanciering ook wordt toegekend.

Het hele proces duurt in de meeste gevallen meerdere weken vanaf de aanvraag tot het moment dat het geldbedrag op de rekening wordt gestort. Helaas blijkt uit cijfers dat er door financiële instellingen steeds minder leningen worden toegekend aan bedrijven die met behulp van financiering verder willen groeien.


Het aantal leningen dat traditionele banken aan bedrijven verstrekken, neemt al enkele jaren af (Bron: DNB)

Alternatieve financiering

Crowdfunding

Buiten het aankloppen bij de bank zijn er dus alternatieven. De bekendste manier om op alternatieve wijze aan extra financiering te komen is via crowdfunding. Zo werd er vorig jaar in België ruim 40 miljoen euro opgehaald via crowdfunding platformen. In 2015 was dat amper 10 miljoen euro. Hoewel de hoeveelheid geld dat door crowdfunding wordt opgehaald nog stukken lager is dan in onder andere Nederland en Frankrijk, laat de groei zien dat steeds meer Belgen de banken niet langer nodig hebben voor funding.

Alternatieve kredietverstrekkers

Naast verschillende crowdfunding platformen kan een ondernemer ook terecht bij alternatieve kredietverstrekkers. Dit zijn bedrijven die geld verstrekken aan ondernemers die bijvoorbeeld geen lening konden krijgen bij de bank.

Het verschil tussen alternatieve kredietverstrekkers en traditionele banken? Banken zijn traag, log en bureaucratisch. De alternatieve kredietverstrekkers zijn precies het tegenovergestelde: snel, makkelijk en meedenkend met de ondernemers. Een businessplan is bij de meeste van deze partijen niet nodig. Wel een minimum jaaromzet tussen 60.000 en 80.000 euro. De goedkeuring of afwijzing gebeurt veelal binnen 24 uur waardoor een onderneming snel kan schakelen.

Andere verschillen zijn de rentepercentages en het maximum te lenen bedrag. De rentes bij alternatieve kredietverstrekkers kunnen hoger liggen. Daarnaast is het maximum te lenen bedrag bij deze partijen een stuk lager. Vaak ligt het maximum bedrag dat verstrekt wordt rond de 250.000 euro, terwijl dit bij banken vele malen hoger ligt.

Zelf groeien: waar kan je terecht?

Er zijn dus verschillende plekken waar je terecht kan als je funding nodig hebt voor je business: traditionele banken, crowdfunding en alternatieve geldverstrekkers. Waar je het best terecht kan, is afhankelijk van je behoeftes en de fase waarin je onderneming zich bevindt. Een grote multinational die miljoenen euro’s nodig heeft, zal in de meeste gevallen nog steeds bij de bank terecht komen.

Zelfstandige ondernemer of kmo's die kleinere bedragen nodig hebben op zeer korte termijn, zitten goed bij andere geldverstrekkers. Vaak hebben dit soort bedrijven namelijk niet de tijd om lang op funding te wachten aangezien het leendoel vaak een overbruggingskrediet betreft of het bewerkstelligen van inkoopvoordelen. Heel vaak betreft het hier dan ook om ondernemers in de bouw of detailhandel, zo toont dit onderzoek van Bridgefund aan.

Bedrijven die net uit de startblokken schieten, zijn vaak toegewezen op crowdfunding. Crowdfunding wordt dan ook vooral gebruikt door startende ondernemingen zonder bewezen track record die wel de ambitie hebben om een nieuw product, idee of platform op de markt te brengen.