Vrouwen aan het hoofd van een technologiebedrijf: het blijft een eerder zeldzaam fenomeen. Voor elke vrouw als country manager of CEO van een Belgisch technologiebedrijf tellen we zeker vijf tot tien mannelijke collega’s. We hebben dringend meer vrouwelijke rolmodellen nodig in de technologie, want gemengde teams leveren betere resultaten.
Eind vorig jaar kreeg ik in ‘Bij Debecker’ op Radio 1 de kans om te pleiten voor meer vrouwen in de technologiesector.
Er zijn op dit moment nog veel vooroordelen, eigenlijk zowel bij vrouwen als mannen. Bewustmaking is volgens mij een belangrijke stap, dus heb ik deze kans met beide handen gegrepen. Mijn betoog ging ongeveer als volgt.
De tech-wereld blijft kampen met de vooroordelen dat het saai zou zijn, enkel aantrekkelijk voor nerds en geeks. Terwijl dat intussen de voorbije tien jaar toch grondig veranderd is
Het probleem is wereldwijd gekend. Slechts 20 à 25 procent van de werknemers in de technologiesector zijn vrouwen. En als je kijkt naar het pure programmeren, moeten we ons al tevreden stellen met amper 15 procent. De meest populaire technologische werkgevers ter wereld in hartje Silicon Valley, lanceren daarom zelfs speciale opleidingsprogramma’s om meer vrouwen in de programmeerteams te krijgen. Maar dat is volgens mij niet de juiste aanpak.
De tech-wereld blijft kampen met de vooroordelen dat het saai en droog zou zijn en enkel aantrekkelijk voor nerds en geeks. Terwijl dat intussen de voorbije vijf à tien jaar toch grondig veranderd is. Ik ga elke dag met heel veel enthousiasme aan het werk, en elke dag verschilt grondig van de vorige. Saaie sector? Ik dacht het niet!
Natuurlijk zijn er ook andere obstakels die vrouwen afschrikken om in de technologiesector te stappen. De jobomschrijvingen van vacatures bijvoorbeeld zijn soms echte draken. Als ik die lees, zou ik ook zo snel mogelijk weglopen. Er worden heel veel macho-termen gebruikt. Vaak wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar vollédige flexibiliteit voor het bedrijf. Dat is niet alleen vrouwonvriendelijk, maar zelfs algemeen een achterhaald concept waarop vooral vrouwen vaak afknappen. Voor het merendeel van de jobs is wat meer flexibiliteit echt geen onredelijke eis.
Kim of Nina van de technologie
Maar de echte oorzaak van de ongelijkheid begint volgens mij al veel vroeger. Bij de indeling van de speelgoedwinkels, bijvoorbeeld, vind je het tech-speelgoed nog altijd in de jongensafdeling. Mijn ouders, die enkel dochters hadden, lieten zich hierdoor niet afschrikken en kochten ons toch ‘jongensspeelgoed’ zoals auto’s en lego. Op mijn 13e kreeg ik zelfs mijn eerste computer. Maar voor miljoenen meisjes blijkt die opdeling, vaak nog aangesterkt door de mening van hun eigen moeders, toch al een stevige eerste horde.
In het onderwijs zien we wel veel beterschap in vergelijking met mijn jeugdjaren. Vandaag is er een breed aanbod aan STEM-opleidingen, die de jeugd al op een vroege leeftijd een ruime blik op de mogelijkheden en voordelen van technologie biedt. Daardoor zijn in eerste plaats algemene vakken minder abstract en kan je ten tweede ook als meisje volgens mij sneller jouw passie voor technologie uittesten.
We hebben nood aan sterke vrouwelijke rolmodellen, een Kim Clijsters of Nina Derwael van de technologie
Wat het tij wel nog verder zou kunnen keren, is een aantal sterke vrouwelijke rolmodellen, zowel in het onderwijs als in de sector zelf. Een Kim Clijsters of Nina Derwael van de technologie, zeg maar. Als deze rolmodellen niet alleen de meisjes maar ook ouders kunnen tonen wat je met die kennis, kunde en creativiteit kan doen, en hoe belangrijk dat kan zijn, dan kan er misschien iets ten gronde veranderen.
Meer dan een principekwestie
Je kan je misschien afvragen waarom het zo belangrijk is om meer vrouwen in de technologiesector te krijgen. Er zijn toch ook veel meer mannelijke bouwvakkers dan vrouwen, en dat is toch ook geen probleem? In de technologiesector gaat dat heus wel verder dan evenredigheid om de evenredigheid. Typische fysieke verschillen tussen genders zouden in de 21ste eeuw toch niet langer een reden voor het verschil mogen zijn?
Research heeft aangetoond dat vrouwen doorgaans meer bedreven zijn in social skills dan mannen. Teams met een redelijk percentage vrouwen functioneren daarom beter en leveren daarom meestal ook betere resultaten op dan overwegend mannelijke teams.
Daarnaast is diversiteit met name bij ontwikkelteams een sterke troef, omdat de ontwikkelde programma’s een logica vertonen die de denkwereld van één groep overstijgt. Zo vermijd je dat er ongewild vooroordelen in je software sluipen. Denk maar aan de AI-algoritmes die worden ingezet om kandidaten automatisch te selecteren voor jobs. Deze algoritmes zijn gebaseerd op keuzes die gemaakt werden in het verleden. Amazon moest recent hun platform dat hierop gebaseerd was offline halen omdat vrouwen erin werden gediscrimineerd. Zou dat ook het geval geweest zijn mochten er meer vrouwen betrokken geweest zijn bij het schrijven van het algoritme?
Ik ben geen fan van quota om een minimum aantal vrouwen te garanderen, ook niet op managementniveau. Het is belangrijk om vrouwen in de tech-wereld naar voren te schuiven, maar je mag het niet opdringen. Iedereen kan quota behalen, maar heb je dan het best mogelijke team? Op elk moment moet er gewoon gekozen worden voor de beste kandidaat voor de job, ongeacht man of vrouw.
Het komt er dus op neer dat we moeten werken aan een grotere instroom, zodat we vanzelf kunnen zorgen voor meer evenwaardige kandidaten, zodat we die evenredige verhouding bereiken net omdat we steeds voor de beste kandidaat kiezen.
Noot van de redactie: opinies vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van Bloovi. Indien je het niet eens bent met de auteur en zelf een opinie wil schrijven, stuur ons dan een mailtje op redactie@bloovi.be