Bij Bloovi willen we je niet enkel een job helpen vinden, we willen je ook zoveel mogelijk helpen om die job te krijgen! Om te beginnen geven we je 7 tips bij het schrijven en opstellen van je CV.
1. Basistips bij het opstellen van je CV
Er zijn enkele elementen waar je zéker rekening mee moet houden bij het opstellen van je CV, ongeacht in welke sector je werkt. Deze zijn je persoonlijke gegevens, je opleidingen, ervaringen en extra activiteiten. Het is ook heel belangrijk dat je geen schrijffouten maakt. Het lijkt evident maar een foutje is snel gemaakt, laat dus altijd eens nalezen door één of meerdere mensen.
2. Referenties
We krijgen soms de vraag of je referenties beter houdt voor bij het sollicitatiegesprek of mag je ze al in je CV zetten? Over andere sectoren gaan we ons niet uitspreken maar in de internet sector is het heel belangrijk dat je referenties in je CV vermeldt. Of op zijn minst een verwijzing naar reeds gerealiseerde projecten. Ben je bijvoorbeeld een webdesigner, zet een link naar je portfolio, of naar sites die jij hebt ontworpen. We weten bij Bloovi uit ervaring dat sollicitanten niet gecontacteerd worden op basis van hun CV enkel en alleen omdat er geen referenties vermeld werden.
Het is ook belangrijk dat je vorige werkgevers vermeldt. De internet wereld is in België een vrij “kleine” wereld. Er is vrij veel kans dat je toekomstige werkgever je vorige kent, zeker als je gewerkt hebt bij een bedrijf met naam.
3. Wees eerlijk
Je hebt er geen voordeel bij om te beweren in je CV dat je bijvoorbeeld perfect CSS of Google Adwords beheerst, of zelfs Frans, of … Dat komt altijd uit. Geef liever toe dat je de basis beheerst, dat je heel geïnteresseerd bent om bij te leren, je hierin wil investeren en dat je open staat voor opleidingen. Zo zal je de werkgever er misschien van kunnen overtuigen dat je het waard bent om in te investeren.
4. Wees niet té eerlijk
Als je solliciteert voor een job als programmeur heeft het geen zin om te vermelden dat je in het verleden een studentenjob gedaan hebt waarbij je kippen moest braden op de avondmarkt. Vermeld enkel relevante ervaringen, hobbies, studies, … Ze moeten aansluiten bij de advertentie waarop je reageert.
5. Wees creatief
Veel bedrijven krijgen tientallen CV’s, waarom ben jij uniek? Zorg ervoor dat je CV in het oog springt. Een foto of link naar je Linkedin profiel, Twitter of Facebook kan hierbij al helpen, maar vooral, zorg ervoor dat je CV “anders” is dan de andere. Je kan bijvoorbeeld een kort filmpje opnemen met je motivatie, die op youtube zetten en de link in je CV vermelden. Of plaats een oneliner bovenaan je CV die impact maakt. Bv. “Junior webdesigner met veel groeipotentieel” of “ plaats je GSM nr. in lettergrootte 32 dat het extra opvalt.
6. Voeg je motivatie toe
Stuur niet enkel je CV door, voeg zeker een motivatiebrief of -mail toe. Of zoals we bij puntje 5 al vermeldden, een creatieve vorm van een motivatiebrief. Beschrijf waarom je daar wil werken, wat jou een ideale kandidaat maakt en welke persoonlijke eigenschappen van jou een aangename medewerker of collega zullen maken. Laat ook merken dat je het bedrijf volgt via Twitter (indien dit zo is), dat je de site en hun klanten bekeken hebt en je jezelf ziet integreren in hun team. Laat weten dat je veel blogs leest om bij te blijven met alle evoluties binnen je vak. Kortom, verkoop jezelf. Het feit dat je je motivatie toevoegt en deze personaliseert, verhoogt de aantrekkelijkheid van jou als sollicitant met minimaal 25%.
7. Maak het visueel
Een werkgever of recruiter bekijkt elke CV gemiddeld 2 minuten. Zorg ervoor dat je de aandacht trekt of dat je de lezer niet wegjaagt door een saai en droog uitzicht. Voeg een lay-out toe, een foto, bulletpoints, overzichtelijke indeling, … Speel ook met lettergroottes, titels & tussentitels, zaken in bold plaatsen, …enz. Wees beknopt en duidelijk, gebruik geen ellenlange beschrijvingen bij elke job of opleiding, houd dat voor je sollicitatiegesprek. Prikkel de nieuwsgierigheid!
Als je deze 7 puntjes toepast, maak je ongetwijfeld je CV aantrekkelijker. Het is belangrijk dat je hier voldoende energie in steekt. Je hebt nooit een tweede kans om een eerste goede indruk te maken. Het begint allemaal met je CV !
Heb jij ook nog extra tips om je CV te ‘pimpen’ of heb je goede ervaringen met zaken die hier nog niet vermeld staan? We nodigen je uit om ze hieronder te delen.
Lees hier meer over "De ideale voorbereiding op een sollicitatiegesprek".