Het sollicitatiegesprek is dikwijls een gevreesde stap, logisch. Maar met de juiste voorbereiding sta je al heel wat verder! Het wordt zelfs een positieve uitdaging. Hier zetten we een aantal tips voor jou op een rijtje. Dit artikel gaat enkel over de voorbereiding. In een latere post geven we nog eens een aantal tips voor het gesprek zelf.

Dresscode 

De dresscode voor een sollicitatiegesprek hangt sterk af van bedrijf tot bedrijf. Meestal merk je dat je bij jonge en moderne bedrijven iets losser mag gekleed gaan en bij de “gevestigde waarden” meestal iets zakelijker. Weet je niet zeker welke sfeer er in het bedrijf hangt, ga dan voor een pak, leg een das in de wagen en beslis voor het binnen gaan of je je comfortabeler voelt met of zonder das. Maar in elk geval, met een pak kan je niet missen. Voor de vrouwen hetzelfde, je kan niet missen met een stijlvolle set of kleedje. (zeker niet te veel juwelen en make-up voor een eerste ontmoeting)

Kies ook geen te opvallende kleren voor de eerste kennismaking! Bovenal blijf jezelf.

Vragen voorbereiden 

Zorg ervoor dat je niet met je mond vol tanden staat als je vragen krijgt zoals “waarom wil je hier werken?”. Dit zijn klassiekers en moet je snel, kort en bondig kunnen beantwoorden. Deze vragen moet je zeker verwachten:

  • Kan je ons wat vertellen over jezelf?
  • Wat weet je van ons bedrijf? 
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie? 
  • Waarom ga je weg bij je huidige werkgever? 
  • Waarom zouden wij jou moeten aannemen? 

Maar er zijn ook ondernemers of HR-managers die iets origineler uit de hoek willen komen. Dus bereid je verder voor. Neem je CV erbij en de vacature en bekijk ze alletwee, probeer je eens in te beelden dat jij aan de andere kant van de tafel zou zitten. Wat zou je nog zoal kunnen vragen?

Het is heel belangrijk dat je de vragen eerlijk en direct beantwoordt. Ga geen vragen uit de weg, ook niet als het misschien iets negatief naar voor kan brengen. Zit er een ‘gat’ qua datums in je CV en de ondernemer vraagt hoe het komt, wees dan eerlijk. Is het nu tijdens het printen ontstaan dat gat, zeg hem dat ook… Nee, even serieus: vertel eerlijk waarom je een periode niets gedaan hebt. Of vragen ze naar je negatieve kanten? Som die negatieve kanten op maar buig ze om naar iets positief, of maak duidelijk dat je hier wil aan werken!

Kennis voorbereiden 

Dit puntje overlapt wat met het vorige maar het kan geen kwaad hier even dieper op in te gaan. Bereid elementaire kennis voor over het bedrijf en liefst nog over de persoon met wie je gaat spreken. Google het bedrijf en zoek persartikels, financiële cijfers en de bedrijfssite. Is het bedrijf actief met social media? Dat moet je weten en duidelijk maken in het gesprek dat je van deze zaken op de hoogte bent. Wat was bijvoorbeeld de omzet in het laatste jaar?

Kijk ook eens of je een profiel vindt van de persoon met wie je moet gaan spreken, op Facebook, Linkedin, … Wees maar zeker dat zij ook hetzelfde doen bij jou.

Kleine tip: zet de avond ervoor en misschien nog eens een paar dagen voordien op je Facebook profiel dat je “enthousiast bent over je aankomende sollicitatiegesprek bij bedrijf x”. Als ze je profiel bekijken, valt dat zeker in de smaak.

Mentaal voorbereiden 

Dit is belangrijk, maar wordt dikwijls vergeten. Je moet je mentaal voorbereiden. Zorg ervoor dat je de dag voordien alles klaar hebt van kledij, auto gewassen enz. Ook de kennis moet er dan al inzitten. Dit alles zodanig dat je de avond voordien met een gerust hart kan gaan slapen en je de dag zelf rustig en zelfzeker kan vertrekken naar het gesprek.

Als je de kans hebt om je een uurtje voor het gesprek even af te zonderen, maak daarvan gebruik! Overloop nog eens een aantal vragen, visualiseer jezelf aan die tafel, met de juiste kleren, de juiste attitude en de gepaste zelfzekerheid. Maak een filmpje in je hoofd van hoe jij zou willen dat het gesprek verloopt. Ook tijdens de rit ernaartoe, mag je je gerust nog even mentaal voorbereiden.

Pomp jezelf op, zorg dat je enthousiast, zelfzeker en “fris” aankomt!

Ga ervoor en verwelkom alvast die nieuwe job.

 Klik hier voor tips om je CV op te stellen!

Kan je zelf nog een tip meegeven? Of wil je een ervaring delen? Help je mede-sollicitanten en join the conversation!