Het woord ‘loopbaanbegeleiding’ vraagt in principe niet veel verdere uitleg. Het gaat om een proces waarbij een coach iemand gaat begeleiding in het beoordelen van de huidige situatie en het plannen en uittekenen van een verdere loopbaan. Maar wat houdt dat precies in? En is het enkel voor schoolverlaters die niet weten hoe en waar een job te zoeken of kan het ook in andere situaties? We vroegen het aan Gwen Fontenoy, oprichtster van de Loopbaancoach en geestelijke moeder van 'Sponsor a Career', een project waar we ongetwijfeld nog veel over zullen horen.
1. Hoe ben je op het idee gekomen om dit te doen? Wat was je inspiratie hiervoor?
"Een aantal jaren geleden kreeg ik de mogelijkheid om loopbaanbegeleiding via een erkend ESF bureau op mij te nemen. Hoewel ik toen voornamelijk als internationale HR consultant aan het werk was, leek het mij een fijne uitdaging. Tijdens een coaching traject kan je intensief met een coachee werken, waardoor je een grote impact kan hebben. Hoewel mijn achtergrond voornamelijk psychoanalytisch gericht was, leerde ik toen met een aantal nieuwe tools en methodologieen werken zodat ik coachees optimaal kon ondersteunen. Ik merkte toen dat ikzelf heel veel voldoening haalde uit het werken met de coachees."
"Het was voor mij een logische stap om DELOOPBAANCOACH op te starten waar wij een structurele ondersteuning in termen van loopbaanbegeleiding kunnen aanbieden. Wij gaan heel breed in ons aanbod. Sommige coachees zijn werkzoekend en gaan samen met ons op zoek naar een leuke job. Andere komen bij ons in het kader van een selectieprocedure, waar wij hen gaan helpen in het voorbereiden voor interviews en assessment centers. Sommige coachees hebben een goede job, maar willen met ons kijken wat ze nog meer uit hun loopbaan kunnen halen. Soms heeft iemand problemen met een collega of manager, daar kunnen wij ook zeker een oplossing voor bieden."
2. Welk type mensen doen hierop beroep? Zijn het vooral jongeren of is het iets voor alle leeftijden?
"Ons publiek is heel gediversifieerd. Mensen beginnen voor verschillende redenen aan een traject. Onze coachees hebben heel uiteenlopende profielen. Dat kan gaan van een jobzoeker van 50+, een senior manager die zijn eigen werkwijze wil optimaliseren, een jonge werknemer die niet goed weet welke richting zij haar loopbaan wil uitsturen, of iemand die zich wil voorbereiden op een Assessment Center. Tegenwoordig krijgen wij ook meer vragen naar personal branding en het gebruik van social media bij het solliciteren. Ook hierin hebben wij een goede marktkennis, zodat we iedere coachee optimaal kunnen bijstaan. Het feit dat deze vragen zo uiteenlopend zijn, maakt het werk ook net zo boeiend."
3. Hoe pak je dit aan? Welk proces moeten je cliënten doorlopen?
"Wij beginnen altijd met een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Hier gaan wij de vraagstelling van de coachee onderzoeken en verder concretiseren. Het geeft beide partijen ook de mogelijkheid te kijken indien er een persoonlijke klik is – dit is werkelijk cruciaal aan het coaching traject. Tot hiertoe zijn alle coachees steeds na het kennismakingsgesprek teruggekomen, dus ik veronderstel dat zij het ook als heel waardevol beschouwen."
"Vervolgens gaan wij in functie van de vraag het aantal sessies bepalen die nodig zijn. Wij proberen dit steeds zo kort mogelijk te houden om prijs/kwaliteit te kunnen garanderen. Meestal kiezen coachees in opstart voor een zestal sessies. Wat wij tot hiertoe opmerken, is dat coachees daarna vaak de vraag zelf stellen om verder met ons te blijven werken. Alle coachees die sinds 2011 bij ons zijn opgestart, komen nog op regelmatige basis langs. Op een bepaald moment creëer je immers een vertrouwensband die je in staat stelt heel gericht te werken."
4. Praktisch: hoe lang duurt zo'n traject gemiddeld? Wat is de kostprijs?
"Een traject is afhankelijk van de vraagstelling. Zoals vermeld is het kennismakingsgesprek volledig gratis en vrijblijvend. Daarna gaan wij in functie van de coachee een aantal sessies vastleggen. Wij rekenen een vaste prijs per uur waarin ook opvolging is verzekerd. Dat betekent dat de coachee ons tussen twee sessies in steeds kan mailen of bellen met bijjkomende vragen. Soms gaan wij zelfs actief onze coachees ondersteunen bij het solliciteren door onze uitgebreide contacten in de HR wereld. Dat betekent dat wij hun CV actief bij de rekruteringsverantwoordelijke kunnen brengen, los van de standaard selectieprocedure. Wij merken dat dit enorm gewaardeerd wordt door onze coachees, omdat wij hiermee toch een stap verder gaan dan onze concurrenten. Daarnaast voorzien wij ook workshops voor beurzen en bieden wij ook de mogelijkheid aan verenigingen om groepsactiviteiten te doen. Ook hier spreken we echt van maatwerk waar we samen met de klant gaan kijken wat de mogelijkheden zijn."
Ook in de internet sector merken wij bij Bloovi dat er meer en meer beroep wordt gedaan op een loopbaancoach. Ook al zijn er dikwijls meer dan voldoende vacatures, gaan er toch veel langs bij een coach. Toen we hen vroegen waarom, kregen we verschillende antwoorden. Zo zijn er bijvoorbeeld die met de loopbaancoach willen uitzoeken bij welk bedrijf ze de meeste doorgroeimogelijkheden hebben. Of zo zijn er ook senior profielen die de overstap willen maken naar meer adviserende functies, enz... Indien het iets voor jou is, kan je terecht op de site van De Loopbaancoach.
-- --
Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin. Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi