Bron foto: Shutterstock

Als medewerker is het jouw recht om opslag te vragen aan je baas. Houd er rekening mee dat je hiervoor dikwijls maar één kans krijgt binnen een bepaalde periode. Benut deze kans en bereid je goed voor! Lees hieronder alvast wat je wel en niet kan doen.

Don't 

  • Loonsopslag vragen tijdens je proefperiode.

Een proefperiode dient vooral om te zien of de nieuwe medewerker bij het bedrijf past. En dat komt van twee kanten. Ook jij als nieuwe medewerker maakt beter van deze periode (meestal 6 maanden) gebruik om je te bewijzen en om zelf ook aan te voelen of deze job echt iets voor jou is. Of je nu genoeg verdient of misschien gewoon wat meer kan loskrijgen kan je bekijken eenmaal je een vast contract hebt. Doe het vroeger en je loopt het risico dat je baas denkt dat je enkel op geld uit bent.

Je wacht best sowieso tot je een eerste evalutatiegesprek hebt gehad, indien dit van toepassing is bij jouw nieuwe werkplaats. Dankzij dat evaluatiegesprek kan je min of meer achterhalen hoe jouw baas over je denkt en of je kans maakt om opslag te vragen.

  • Klagen en emotionele chantage

Een absolute en algemene DON’T is klagen tegen je medewerkers over je loon. Je kan er jouw mening over hebben, maar houd dat voor jou en voor mensen uit je privéleven. Voor je het weet komt dat tot bij de baas en die zal daar dan ook eenzijdig zijn conclusies uit trekken. Praten met je baas is de beste oplossing!

Maar wanneer je dan op gesprek kan, mag je zeker geen emotionele chantage gebruiken om opslag te krijgen. Wat we hiermee bedoelen, is dat je niet mag beginnen over je vader die ziek is, of onverwachte kosten door problemen, of … Je baas zal zich daar enorm oncomfortabel bij voelen omdat hij weet dat als hij je opslag afkeurt, hij als de boeman zal overkomen. En als hij je opslag goedkeurt, weet hij ook dat dit een uitnodiging is voor anderen om hun problemen op tafel te leggen en daarbij een gepaste extra vergoeding te vragen. Doe dit zeker nooit!

  • Een “dat-is-mijn-job-niet-mentaliteit”

Een “dat-is-mijn-job-niet-mentaliteit” is een houding die je hebt waarbij je enkel de gevraagde taken uitvoert en nooit iets extra wil doen. Stel dat je aan een project werkt en je hebt je eigen taken gedaan, maar je ziet nog een paar kleine zaken die kunnen verbeterd of afgewerkt kunnen, nu zou je alles kunnen afsluiten en doen alsof je van niets weet of net dat extraatje doen en alles afwerken.

Waarom is dit zo belangrijk? Iemand met een dat-is-mijn-job-niet-mentaliteit demonstreert heel duidelijk dat hij niet echt geïnteresseerd is in de job zelf, maar eerder in de maandelijkse storting op de rekening. Als je met dat imago om opslag gaat vragen…

Do 

  • Creëer een gepast moment

Wat kan je dan wel doen? Begin met de situatie naar je hand te zetten. Zorg ervoor dat jij de situatie onder controle hebt. Dat wil zeggen dat je baas tijd vrijmaakt voor een gesprek met jou én dat hij weet waarover het gaat. Hoe pak je dat best aan? Stuur een kort mailtje naar je baas waarbij je vraagt of er kan gepraat worden rond je loon. Maak een afspraak en laat eerlijk weten wat je verwachtingen zijn.

Tijdens het gesprek moet je een ideaal evenwicht vinden tussen zelfzekerheid en onderdanigheid. Je maakt duidelijk dat je die opslag verdient maar dat je de baas respecteert en ook zijn beslissing.

  • Zorg dat je eerst jezelf bewezen hebt

Vooraleer je iets extra kan verwachten van je baas moet jij al iets extra gedaan hebben voor je baas. Je bent enkel waard waar je recht op hebt. Ga voor jezelf eens na hoe jij zou denken over jezelf mocht jij de baas zijn. Vind je zelf dat je meer zou mogen verdienen? Het is ook belangrijk dat je je ook bewijst naar je collega’s toe en zeker je klanten. Enkel dat levert resultaten en een goede samenwerking op waardoor het bedrijf goed draait en jij een belangrijke schakel bent.

Als je hiermee rekening houdt, zorg je ervoor dat je vraag naar opslag gebaseerd is op gerealiseerd resultaat en niet enkel op woorden en beloftes.

  • Geef een aantal duidelijke redenen waarom je loonsopslag verdient

Bereid je goed voor op het gesprek. Bedenk en noteer een aantal redenen die duidelijk maken waarom jij de opslag verdient. Breng deze duidelijk ter sprake tijdens het gesprek en sluit af met jouw plan voor het komende jaar, twee jaar, …

Deel hier jouw ervaringen en help zo andere lezers!

Vragen zijn ook altijd welkom…