Naar Belgisch voorbeeld lanceert Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) vandaag ook in Nederland de applicatie Bashing.eu. Dit is een smartphone-applicatie die verbaal en fysiek homofoob geweld letterlijk en figuurlijk in kaart brengt. Op die manier wil het gaybashing onder de aandacht brengen en mensen oproepen dit niet langer te tolereren. In België werd de app begin 2012 gelanceerd, met nationale aandacht tot gevolg. Omdat de problematiek gaybashing zich niet laat begrenzen tot grondgebied België en omdat homofoob geweld -waar dan ook- moet stoppen, besloten de Belgische initiatiefnemers (de antigaybashingbeweging Outrage! en reclamebureau FAMOUS) de applicatie ook internationaal beschikbaar te stellen.
Gaybashing internationaal probleem
In België werd de Bashing-applicatie begin 2012 gelanceerd als reactie op een reeks homofobe incidenten in Brussel en Antwerpen. De Belgische lancering evolueerde snel tot een nationaal debat over gaybashing. Politici zagen de ernst van de situatie in en namen maatregelen om homofoob geweld van de kaart te vegen. Er is nog heel wat werk, maar de eerste stappen zijn alvast gezet.
Gaybashing bestaat helaas niet enkel in België. FAMOUS en Outrage! stellen de applicatie daarom open voor holebi's wereldwijd.
Bert Vermeire, developer bij FAMOUS en bedenker van de app: ‘Het stelt me tevreden dat (politiek) België gaybashing stilaan categoriseert als een reëel probleem dat aangepakt moet worden. Uiteraard is er nog heel wat werk aan de winkel, maar de eerste stap is alvast gezet. Spijtig genoeg komt gaybashing niet enkel in België voor. Holebi's wereldwijd ondergaan nog elke dag verbale vernedering en fysieke agressie. Ik hoop dan ook dat de Bahsing-app ook buiten België kan bijdragen in onze strijd tegen homofoob geweld.'
Lancering Bashing.eu in Nederland
Het is SVGK die de Bashing-app vandaag in Nederland lanceert. De Bashing-app sluit aan op het eind vorig jaar door de SVGK gelanceerde meldpunt, waarbij holebi's die in de eigen woonomgeving gepest werden, zich konden melden. Dit leidde tot een samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationale Ombudsman en de ontwikkeling van een antipesten-spelregelkaart. De lancering van de Bashing-app is een volgende stap in de strijd tegen geweld tegen holebi's in Nederland.
Henk Krol, woordvoerder bij SVGK: ‘De SVGK is zeer gelukkig met de samenwerking met onze Belgische partners. Ook in Nederland is er een toename van fysiek en verbaal geweld tegen holebi's. Dat merkten we toen we oktober vorig jaar een meldpunt openden voor holebi's die in de eigen woonomgeving worden gepest. Met deze App kunnen getroffenen niet alleen uiting geven aan hun gevoel van gekwetsheid, maar hij wijst ze ook de weg om aangifte te doen bij de politie en biedt ze info over antidiscriminatiebureaus. Op die manier kan elk slachtoffer bijdragen aan een beter woon- en leefklimaat in Nederland en worden de geweldcijfers inzake holebi's duidelijker en betrouwbaarder'.
Hoe werkt de Bashing-app?
Slachtoffers die een homofoob incident willen melden geven via de Bashing-app aan of het om verbaal of fysiek geweld gaat. Vervolgens duiden ze op een kaart aan op welke locatie het incident plaats vond. Het is de zogenaamde ‘Bashmap' die alle klachten bundelt. Een overzicht van de meldingen is te vinden op www.bashing.eu. Een incident melden kan 100% anoniem.
Praktische informatie
De Bashing-app is gratis te downloaden via de Apple-store en via Android Market (zoekterm: ‘Bashing'). De Bashmap en meer informatie met betrekking tot de applicatie zijn ook online beschikbaar via www.bashing.eu.
-- --
Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.
Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi