In mei 2012 ging Facebook publiek. Er werd al veel rond gezegd en over geschreven, maar voor het eerst sinds de Facebook IPO spreekt CEO Mark Zuckerberg zelf in het openbaar, op TechCrunch Disrupt. En hij heeft het niet enkel over de IPO ...
"We don't build services to make money, we make money to build great services"
De interviewer, Michael Arrington, founder van TechCrunch, steekt stevig van wal door onmiddellijk te vragen wat Zuckerberg anders zou gedaan hebben rond de IPO, zo achteraf bekeken. De uitspraak hierboven bevat de woorden van Zuckerberg zelf tijdens de IPO en Arrington's reactie was: "You really meant that..", verwijzend naar de lage stock price van Facebook op dit moment.
Zuckerberg verklaart dat Facebook een "mission driven company" is. Ze werken aan een meer open wereld, een wereld in verbinding waar communicatie centraal staat. Dat is wat volgens hem de medewerkers 's morgens uit bed helpt. Al erkent hij ook het belang van geld voor zowel medewerkers, developers als aandeelhouders. Hij geeft ook zelf toe dat Facebook het tot nu toe echt niet goed gedaan heeft op de beurs.
Zuckerberg: "Je kan natuurlijk niet enkel op die missie focussen. Want om in die missie te slagen, hebben we een geweldig team nodig. De meest getalenteerde mensen willen aan een collectieve missie werken, daarvoor moeten we een stevige business bouwen. We willen een platform bouwen, dus we moeten een business model hebben dat voldoende incentives biedt aan developers om met ons samen te werken."
"Een duidelijke missie en een business bouwen gaan dus hand in hand en het klopt dat mijn grootste drijfveer de missie is."
Het effect van de IPO op de motivatie van medewerkers
Arrington stelt de vraag in hoeverre de slechte prestaties op de beurs invloed hebben op de motivatie van de medewerkers. Zuckerberg bevestigt, maar geeft 3 duidelijke redenen waarom het nog geen probleem vormt binnen Facebook.
- Facebook is altijd een controversieel bedrijf geweest, heeft altijd haar up's and down's gekend. De medewerkers zijn het ondertussen gewoon dat er veel over Facebook wordt geschreven, soms goed, soms slecht. We slagen er in de focus te behouden op de essentie en ons niet te laten afleiden door zo'n zaken.
- Het bouwen aan iets waar mensen trots op zijn, is een heel belangrijke motivator voor FB medewerkers. Velen van hen kunnen zich nog altijd moeilijk voorstellen wat het nu precies betekent om iets te bouwen dat door 950 miljoen mensen zal gebruikt worden. We merken bijvoorbeeld dat het lanceren van nieuwe apps of features niet enkel de motivatie omhoog krikt, maar dat het ook rekrutering drijft. Mensen benaderen ons en zeggen 'Kijk, jullie bouwen coole dingen, wij willen daar deel van uitmaken".
- Het is voor Zuckerberg belangrijk dat huidige en toekomstige medewerkers hun verloning met aandelen begrijpen. Ze vertalen het bedrag dat je zou krijgen in geld naar een aantal aandelen. Als de prijs van de aandelen op dat moment laag staat, krijg je er meer. Er zijn medewerkers die door de lage prijs het bedrijf verlaten, maar Zuckerberg is er net van overtuigd dat het nu een heel goed moment is om erbij te komen, aangezien je door de lage prijs van de aandelen nu veel meer kan krijgen.
Facebook IPO bij NASDAQ
Hoe is Facebook intern gestructureerd en wat is er het laatste jaar intern veranderd?
Facebook is overgestapt van teams op basis van functie en skill, naar product groups. Tot een aantal maanden geleden had je het mobile team, de ingenieurs, developers, ... Nu werkt Facebook op basis van product. Dit omdat project managers bij de oude structuur overal tegelijk moesten zijn binnen het bedrijf. Ze moesten de ingenieurs briefen, feedback halen bij de designers, ... Nu is er voor elk product één verantwoordelijke en zijn team. Van daaruit wordt aan dat ene product gewerkt. Elk team werkt momenteel ook aan een roadmap die ervoor moet zorgen dat elk los product op termijn van wereldklasse is.
Je zag voordien bijvoorbeeld dat vrijwel alle code voor mobile uit het mobile team kwam en dat zorgde voor een kloof. Terwijl je nu merkt dat code voor mobile uit elk onderdeel van het bedrijf naar voor komt en zo leiden alle medewerkers elkaar op bij het schrijven van code voor mobile.
Is mobile een sterkte en een opportuniteit voor Facebook, of is het eerder een zwakke plek?
De data waarover Facebook op dit moment beschikt, bewijst dat mobile users veel meer engagen met de app en het platform dan desktop users. Daarbij komt dat het aantal mobile users sterk stijgt. Het gevolg daarvan is, dat per nieuwe mobile user het gebruik van de dienst, de bezoeken en het engagement (en dus de inkomsten) veel sterker stijgt dan bij elke nieuwe desktop user. Er zijn ook veel meer potentiële users bij mobile dan bij desktop, want meer mensen hebben een smartphone.
De users blijven dus zeker groeien, aangezien ze dagelijks verder alle mobile diensten verfijnen. De uitdaging ligt voor Facebook vooral bij het monetizen. Zuckerberg wijst erop dat hun klassieke manier van werken, met de rechter kolom vol ads, niet mogelijk is bij mobile, er is simpelweg geen plaats voor. Wat ze nu merken, is dat elk developer team zelf de verantwoordelijkheid op zich neemt om ads beter te integreren in de service waar ze aan werken. Het wordt een automatisme om voldoende aandacht te besteden aan de mobile versie en de integratie van ads.
Zuckerberg voegt nog toe dat ze nu al duidelijk zien dat mobile ads meer opleveren dan de ads in de rechter kolom.
Dus meer engagement, meer groeipotentieel en een hogere ROI bij de ads. Mobile is dus zeker geen zwakte bij Facebook.
Welke fouten heeft Facebook gemaakt bij mobile?
Zuckerberg geeft wel toe dat er een aantal foute stappen gezet zijn bij het ontdekken van mobile. De grootste fout die ze als bedrijf gemaakt hebben, is té veel inzetten op HTML5 tegenover native. Hij ziet veel opportuniteiten met HTML5 op langere termijn, maar de focus daarop was te intens tot nu toe.
Zuckerberg: "We zijn hier 2 jaar geleden mee begonnen, 6 tot 8 maanden gewerkt aan "Faceweb", 4 maanden nodig gehad om te beseffen dat het niet ging werken, om dan volledig te moeten opnieuw beginnen."
Dit is dus de grootste strategische fout van Facebook tot nu toe, aangezien ze vrijwel 2 volledige jaren verloren zijn daardoor.
Zuckerberg over de nieuwe iOS app
De vorige versie was echt niet goed, traag en log. Aangezien Facebook snel moest switchen naar native in plaats van HTML5, hebben ze besloten de nieuwe iOS app zo basic mogelijk te maken. De features die al beschikbaar waren, werden herschreven, verpakt en verzonden. Ondertussen zijn er bij Facebook wel volop ontwikkelingen aan de gang van extra features om de komende weken en maanden aan de iOS app toe te voegen.
Bij de vraag of er ook een nieuwe Android app komt, blijft Mark Zuckerberg vaag. Hij legt uit dat heel wat werk voor de iOS kan overgenomen worden naar de ontwikkeling op Android, aangezien zaken zoals data fetching van nul moesten bedacht en ontwikkeld worden. Hij sluit af met: "It will be ready, when it's ready."
Er zijn géén concrete plannen met Instagram
De acquisition van instagram was een strategische keuze. Instagram werd oorspronkellijk gebouwd op basis van het Facebook platform. Het was een app waarmee je sterke foto's kon trekken en die direct delen op Facebook. Zuckerberg had de mensen van Instagram benaderd, wat hij vaak doet bij bedrijven die op basis van Facebook werken, om hen beter te leren kennen en eventueel te ondersteunen. Maar iets later kwamen er spanningen tussen Instagram en Facebook. Instagram groeide namelijk snel en begon zich af te vragen of het wel de juiste keuze was om in te zetten op één bedrijf, één platform.
De keuze om Instagram over te nemen, was dus vooral strategisch. Het is nu de bedoeling om de dienst verder uit te breiden, maar verder zijn er geen concrete plannen.
"A Facebook Phone is clearly the wrong strategy for us."
Zuckerberg: "Stel dat we een Facebook Phone ontwikkelen, doen we niet, maar stel.. Dan verkopen we er misschien 10 miljoen, of 20, of 30. Maar dat verandert niets voor ons op vlak van Facebook users."
Zuckerberg legt verder uit dat zij de omgekeerde richting uitgaan dan meeste hedendaagse technologie bedrijven. Zij werken wél aan hardware - denk aan Apple, Amazon, Google, Microsoft, Samsung, ... - maar hun bedoeling is om alle aspecten van Facebook zo diep mogelijk te integreren in alle devices die mensen willen gebruiken.
De visie van Facebook op Search
Search is zeker en vast iets waar Facebook steeds meer mee bezig zal zijn. Momenteel werkt er een team aan search, maar is het nog geen focus.
Bij de huidige search engines kan je keywords intikken en krijg je een lijst met suggesties op basis van zoekgeschiedenis, interesses, bezochte websites, ... Wat Facebook wil realiseren met search is het volgende:
- Zoeken welk restaurant in je omgeving de laatste weken het vaakst werd bezocht door je vrienden.
- Zoeken welke vrienden bij welk bedrijf werken om zo te achterhalen hoe het is om daar te werken en op die manier een extra bron van informatie te hebben bij het sollicitatieproces.
- Zoeken naar een specifiek onderwerp waarover je wil bijleren, met interessante content als resultaat, maar ook personen die expert zijn op dat gebied, die je vervolgens via Facebook kan contacteren.
- ...
Het is dus de bedoeling om te werken aan een search engine die nog veel verder gaat dan wat nu al mogelijk is. Ze willen het Facebook platform en de daarbij horende content als basis gebruiken, niet het wereldwijde web zelf. Zuckerberg is er volledig van overtuigd dat Facebook hiervoor in de perfecte positie zit. Maar voorlopig kan hij niet zeggen wanneer daar iets concreet zal uitkomen.
"I would rather be underestimated."
Tot slot vroeg Arrington of Zuckerberg zich nog kan amuseren bij Facebook, of is die tijd voorbij?
Zuckerberg verduidelijkt dat het bij hem niet zozeer rond 'amuseren' draait, maar meer om de eerder vernoemde missie. De drive om alles in de wereld met elkaar te verbinden.
In het begin van het interview gaf hij al aan dat Facebook hevige fluctuaties kent in "appreciatie van 't volk". De ene periode vindt iedereen het geweldig wat Facebook allemaal doet, andere momenten zijn de meesten vrij pessimistisch. Hij verkiest eigenlijk om onderschat te worden. Hij maakt dus liever de periodes mee waarin de pers negatieve berichten schrijft en waarin de sector twijfelt aan hun toekomst. Want dat is het moment dat je de wereld het meest kan verrassen.
-- --
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.
Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi