Belgacom zette 23 miljoen euro in op OnLive. En verloor. Maar wat er zich de laatste maanden allemaal bij OnLive afgespeeld heeft, kon slechts een handvol mensen voorzien en blijkbaar slechts één persoon voorkomen. The story ...

Het concept klonk goed, de uitwerking was minder. OnLive heeft het ambitieuze plan om de ervaring van console gaming mogelijk te maken in de cloud. Geen hardware kopen, maar toch gamen aan console-kwaliteit. Belgacom besloot 2.6% van de aandelen te kopen voor 23 miljoen euro. En verloor. Dit is hoe ...

OnLive - Aantrekkelijk concept

OnLive is een startup die de focus legt op mobiel gamen met dezelfde kwaliteit als bij consoles. Met andere woorden: de ervaring van een console op je PC, smartphone of tablet. Alle grafisch sterke games worden in datacenters bewaard en je speelt ze via internet. Gelijk welke device je gebruikt en waar je ook bent, zolang je internet hebt, kan je verderspelen. Dit was een hele vooruitgang voor mobile gaming en het bedrijf kon dan ook snel de ene investeerder na de andere binnenhalen en met veel partijen partnerships sluiten.

Medewerkers van OnLive meldden aan Mashable dat het bedrijf gedurende de laatste twee jaar regelmatig een aanbod kreeg om te verkopen. HP was bijvoorbeeld één van die bedrijven die OnLive wilde overnemen. Keer op keer weigerde CEO Steve Perlman in te gaan op het aanbod.

Belgacom koopt 2.6% voor 23 miljoen EUR

Al sinds 2010 waren er gesprekken tussen Belgacom en OnLive. Belgacom besliste om vervolgens 23 miljoen te investeren in ruil voor 2.6% van de aandelen.

In juli dit jaar lanceerde Belgacom de cloudgaming dienst van OnLive in België. Het bedrijf maakte zich sterk met het feit dat Belgacom daarmee de eerste telecom operator was in België, die een dergelijk innovatieve oplossing in aanbod had.

The OnLive Downfall

Het is niet helemaal duidelijk wat er intern bij OnLive gebeurd is, waardoor het zo snel bergaf ging. In elk geval werd op 17 augustus om 10 uur 's morgens een spoedvergadering belegd tussen directie en alle medewerkers. De meeting had één doel: alle medewerkers op staande voet ontslaan. Het ging namelijk helemaal niet goed met het bedrijf. De eerder vernoemde medewerkers meldden Mashable dat het vooral aan het wanbeleid van CEO Steve Perlman lag en er bij de rest van het management niet veel schuld lag.

Maar OnLive had een clever plan. Ze zijn namelijk een constructie gaan opzetten die het hen mogelijk maakte een nieuw bedrijf te starten met dezelfde naam en alle patenten. Het enige probleem voor Belgacom: de aandelen verhuisden niet mee, dus Belgacom was voor 2.6% eigenaar van een leeg bedrijf.

Die bewuste 17de augustus was de enige reactie: "Geen commentaar op het nieuws, we bevestigen enkel dat de dienst beschikbaar blijft." Geen bevestiging over de interne situatie.

20 Augustus maakte OnLive het nieuws bekend dat er een nieuwe mysterieuze overnemer was gevonden, later bleek dit om Lauder Partners te gaan. Dankzij de constructie van OnLive was het voor Lauder Partners mogelijk om samen met een paar nieuwe, onbekende financiers alle assets van het bedrijf voor 100% over te nemen en de schulden achter te laten bij de initiële investeerders (waaronder Belgacom). Het goede nieuws: al het personeel mocht mee naar het nieuwe bedrijf met krak dezelfde naam.

Conclusie: Het ging slecht bij OnLive. Zij zetten een constructie op waardoor een overnemer met alles wegloopt en de investeerders met de schulden laat zitten. (wat een sterfhuisconstructie genoemd wordt)

Resultaat Belgacom: 23 miljoen armer, een dienst rijker

Belgacom bevestigt dat ze heel waarschijnlijk de 23 miljoen Euro moeten afschrijven.

De dienst blijft voorlopig beschikbaar via de "nieuwe" OnLive. Je zou je kunnen afvragen waarom Belgacom nog met hen samenwerkt.. Dankzij Datanews weten we dat alle in België beschikbare content van OnLive is opgeslaan en draait in datacenters van Belgacom, hier in België. Voor deze dienst betaalt OnLive aan Belgacom.

Verder blijft het een mooie extra service van Belgacom voor haar klanten, waarmee ze die investering bij wijze van spreken (traag maar gestaag) kan terugverdienen.

Extra: CEO Steve Perlman op straat

Een bevestiging van de eerdere claim, gemaakt door medewerkers van OnLive. Zij stelden dat Steve Perlman de oorzaak was van de chaos.

Nadat de ergste commotie voorbij was, besloot nieuwe eigenaar Lauder Partners CEO Steve Perlman opzij te schuiven en te vervangen door Gary Lauder himself. Lauder zal vanaf nu het bedrijf leiden, samen met Charlie Jablonski (Ex Head of Engineering bij NBC, ervaren adviseur voor startups en VC's).

-- --

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi