Gisteren - 14 maart - werd MIX gelanceerd, aan het begin van de avond nog MIC, Media Innovatie Centrum. Eerder vandaag legden we al uit wie of wat MIX is, wat ze van plan zijn en hoe kersvers directeur, Martijn Bal, het ziet. Hier gaan we dieper in op de boodschap van de avond, namelijk dat mediabedrijven zich nu (eindelijk) definitief moeten vastbijten in digitaal en kunnen samenwerken om creatieve, innovatieve projecten en concepten te ontwikkelen zonder offline kanalen als 'minderwaardig' te beschouwen.

Na de uiteenzetting van Martijn Bal kwamen eerst Geert Noels en Geert Wellens van Econopolis aan het woord. Er werd uitgelegd hoe 2012 een kantelmoment, een scharniermoment, is voor de mediasector. MIX wil en zal daar dan ook een belangrijke rol in spelen.

Tijdens de laatste 10 jaar is de groei die in de 50 jaar daarvoor gerealiseerd werd weer volledig verdwenen bij gedrukte media. Het magazine Vogue, bijvoorbeeld, verloor de laatste jaren maar liefst bijna 50% aan inkomsten uit hun print magazine. Om dat op te lossen werd er serieus gesneden in het aantal pagina's per magazine, maar dan vooral in de redactionele pagina's, wat nu ook niet de goede oplossing was om de aankomende veranderingen op te vangen.

Een ander opvallend cijfer is dat er voor elke 7 dollar aan inkomsten uit gedrukte media dat wegvalt, maar 1 dollar aan inkomsten uit online bijkwam. Dat illustreert ten eerste de voordelen van online voor de adverteerders. Maar ook het falen van de mediabedrijven om die shift op tijd op te vangen en voor waardige alternatieven te zorgen. Zeker wanneer je dan hoort dat slechts 16% van het nieuws nog geconsulteerd wordt offline en de andere 84% ondertussen al via online kanalen.

Verder werden nog cijfers gedeeld over de opmars van online games, apps en mobile devices, gevolgd door feiten over welke kanalen door wie het meest gebruikt worden. Het belangrijkste dat we daar uithaalden, is dat TV wel nog de grootste is, maar op een haar na ingehaald is door internet. Dat zat er al een tijd aan te komen en de groei van internet ten opzichte van de achteruitgang van TV zal niet snel veranderen. Zeker niet wanneer je rekening houdt met aankomende projecten, zoals de Youtube TV-kanalen.

Voor wie van cijfertjes houdt, er kwamen er nog aan bod in de presentatie van Geert Wellens en Geert Noels.

"We willen zeker niet beweren dat het traditionele, liniaire TV-kijken een einde kent, verre van...". Dat klopt, maar wat Geert Wellens daarna zegt, klopt ook. Namlijk dat het toch een grote verandering zal meemaken. Denk maar aan de oudere generatie die op dit moment een heel groot deel van de dagelijkse TV-kijkers uitmaakt en de jongeren die alternatieven zoeken via internet en mobiel.

Gratis content was geen goede keuze

De laatste jaren leefde het idee sterk dat content via internet gratis moet zijn. Dit leefde bij zowel de surfers als bij de mediabedrijven zelf. Daarom werd er massaal geëxperimenteerd met sites waar je gratis artikels en meer kan vinden. Sites zoals hln.be trekken heel veel bezoekers, maar kunnen via de advertenties op hun site de verliezen die ze lijden bij print niet goedmaken. De Tijd is dan weer een voorbeeld van een content-leverancier die het wél goed aanpakt. Zij werken met sequency-based payments, een systeem waarbij sporadische bezoekers al eens iets volledig gratis kunnen lezen, maar waar bezoekers die regelmatig terugkomen, alsmaar meer moeten gaan betalen. Zij hebben voor het grootste deel een evenwicht gevonden tussen het creëren van sterke content waarvoor mensen willen betalen en het effectief innen van inkomsten daarop.

De inkomsten werden vooral gehaald uit advertenties online, maar men is te laat in actie geschoten om nieuwere, innovatieve advertentiemodellen uit te werken. Men moet weg van de skyescraper rechts, de header bovenaan en de popup bij het arriveren op de site (ik voel me zelfs al ongemakkelijk door gewoon nog het woord 'popup' te gebruiken...).

"We hebben social onderschat"

En dit zou eigenlijk niet gemogen hebben. Internetpioniers houden al enkele jaren halstarrig vol dat social geen vervliegende trend is. Ook in de States is social media al veel langer en veel beter geïntegreerd met de klassiekere media. Bij ons is het pas het laatste jaar, misschien iets langer, dat men bijvoorbeeld hashtags vermeldt bij TV-programma's.

Het beeld dat Twitter en andere social networks meer voor jongeren is of voor mensen die tijd hebben, is volgens mij voor een deel te wijten aan het achterblijven van de mediabedrijven. Als de media en de pers het niet serieus neemt (of nam), waarom zouden de mensen die zij zo sterk beïnvloeden dat dan doen?

De digitale revolutie was tot nu toe voor mediabedrijven geen feest

Na Geert en Geert van Econopolis, kwam Christian Van Thillo, CEO bij De Persgroep, op het podium. Hij start met een korte duiding over de oorsprong van grote veranderingen zoals we die nu meemaken. Aan de ene kant heb je het wettelijke aspect (nieuwe decreten, regels, ...) en technologische evoluties. Ik houd me hier vooral bij het tweede.

Hij licht "technologische evoluties" toe met een heel belangrijk punt. Het zijn telkens technologische bedrijven die aan de basis liggen van de digitale revolutie, waarna onder andere mediabedrijven kunnen werken aan innovatie. Deels dus om die technologieën optimaal te benutten.

"Wij kennen eigenlijk niet veel van technologie, wij vertrekken vanuit de inhoud. Wanneer nieuwe technologieën het ons toelaten, dan gaan we ons via die nieuwe kanalen heruitvinden."

Hij gaat verder met de erkenning dat de digitale revolutie tot nu toe niet gemakkelijk was, geen feest was, voor de media industrie. De switch van analoog naar digitaal was op financieel-economisch vlak niet positief voor de mediasector, waarin zowel radio en TV zit, als kranten, tijdschriften en zelfs muziek en film.

We leven in een nieuwe markt

De innovatie van de laatste jaren heeft ervoor gezorgd dat we in een nieuw ecosysteem zitten, vooral bestaand uit 3 sectoren: media- en contentindustrie, de distributie (internet service providers, kabelaars, ...) en de consumer electronics en technologie bedrijven (zowel platformen zoals social networks als de device ontwikkelaars met op kop de tablets en smartphones). En de innovaties met de meeste impact zijn de laatste jaren vooral vanuit die derde groep gekomen. Wat je nu ziet (en wat nieuw is), is dat er twee sectoren dominant zijn op dit moment. Dat zijn die technologie bedrijven en distributie sectoren.

Als we kijken naar de advertentiemarkt, dan zien we nog een uitdaging voor klassieke mediabedrijven. Bedrijven als Google hebben ervoor gezorgd dat er een gigantisch extra aanbod is voor eindgebruikers om advertenties te plaatsen, meer nog: ze slagen erin veel gerichter te werken dan bijvoorbeeld kranten en tijdschriften. Door die grote stijging in aanbod en de goedkope prijzen van online adverteren, waren klassiekere mediabedrijven min of meer verplicht hun tarieven ook te verlagen.

Media 2.0 ?

Wat me opviel - en ik sluit hiermee af - is dat hier werd gesproken over media 2.0. Uit alles wat die avond werd gezegd en door het gebruik van deze term, moeten we als internetbedrijf concluderen dat de Vlaamse mediabedrijven nog niet 100% op de hoogte zijn van wat er nu al kan en hoe diep zaken zoals social al kunnen geïntegreerd worden.

Waarom val ik over media 2.0? We moeten eigenlijk al denken aan 3.0, zoals Philip Kotler ook uitlegt in zijn boek Marketing 3.0. Want 1.0 was het eenrichtingsverkeer, vertrekkend vanuit broadcasters. 2.0 stelde dan de dialoog voor tussen zender en ontvanger. Dit werd mogelijk gemaakt door forums en discussieplatformen en social media tilde dit naar een hoger niveau. Meer nog, social media zorgt nu voor de overgang naar 3.0. En hier gaat het om een totale integratie en een omgeving waar iedereen met elkaar in verbinding staat. Bij 3.0 zijn er geen grenzen meer, niet geografisch (al blijft dit bij media een belangrijk aspect) maar vooral geen grenzen meer tussen sites en kanalen. Op TV wordt iets getoond, wat op Twitter wordt besproken. Op nieuwssites kan men Facebook integreren en zo gemakkelijker laten discussiëren over de topics. Maar het gaat nu al verder dan dat en met de snelle opkomst van HTML5 en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt, zal het enkel nog versnellen. Gevestigde mediabedrijven hebben budgetten om hier sterke projecten mee te realiseren.

Voor 2.0 waren mediabedrijven te laat. Als men nu pas gaat kijken wat ermee kan gedaan worden, zullen ze weer te laat zijn met 3.0. Volgens mij mogen ze niet meer denken in losse kanalen, maar in één groot geheel, waar alles met elkaar in verbinding staat.

Maar we hebben er het volste vertrouwen in dat MIX hier voor veel inspiratie en een snellere vooruitgang zal zorgen. We denken zelf ook na over mogelijkheden om hier een rol in te spelen als onderneming dat de internetsector informeert, inspireert, erover communiceert en ervoor organiseert.

--  --

Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi