Bron foto: Shutterstock
De kogel is half door de kerk. De Amerikaanse “Video on demand” streaming site Netflix is op zoek naar buitenlandse afzetmarkten. In de VS is de film streamer al goed voor 29,2 miljoen betalende abonnees. Tegen eind dit jaar zou België mogelijk aan de beurt komen, althans dat is wat insiders afleiden uit de vacatures die het bedrijf uitschrijft.
Wat is Netflix?
De komst van zo’n streaming service op de Belgische VOD markt (voornamelijk gedomineerd door Belgacom en Telenet) kan de kaarten wel eens grondig hertekenen. We zetten alvast vijf kritische succesfactoren op een rijtje die mee zullen bepalen of Netflix al dan niet van de grond kan komen op Belgische bodem.
1) Voldoende content
Wat de Amerikaanse Netflix zo interessant maakt is het ruime aanbod van streaming media. Met een groeiend portfolio van ca 10.000 langspeelfilms en 3.000 TV series krijgt de gebruiker een behoorlijke filmbibliotheek in handen. Het is een eerste voorzichtige stap naar een niet-fysieke filmcollectie. Eén die permanent beschikbaar is en een alternatief vormt voor onze uitpuilende kasten met DVD’s en Blue Rays.
Toch zal het in eerste instantie voor een Belgische Netflix onmogelijk zijn eenzelfde hoeveelheid content online te pushen als in de States. Eerst en vooral zitten de uitzendrechten van films en TV-series meestal geografisch verspreid waardoor nieuwe onderhandelingen met rechthebbenden partijen nodig zijn. Ten tweede dienen duizenden media voorzien te worden van Nederlandstalige ondertitels en begeleidende teksten. Technisch is dat niet moeilijk maar een team moet er zich wel permanent mee kunnen bezighouden.
2) Lokale verankering
Een zuivere copy-paste van de Amerikaanse Netflix in België zal niet automatisch leiden tot de noodzakelijke lokale verankering. Opdat gebruikers zich echt kunnen identificeren is er meer nodig dan louter een Nederlandstalige interface. Zo dienen programma’s en films van eigen bodem ook beschikbaar te zijn. Dit impliceert wederom onderhandelingen met lokale TV-stations en filmdistributeurs.
Een andere grote sterkte van de Amerikaanse Netflix is dat ze niet alleen materiaal van bestaande studio’s aanbieden maar ook zelf producent zijn van kwaliteitsvolle fictie die in eerste instantie exclusief alleen bij hun te bekijken valt. De serie “House of Cards” met Kevin Spacey is daar een goed voorbeeld van.
Een Belgische Netflix die zelf content gaat produceren. Het is een optie, zij het een dure. Een alternatief kan een co-productie zijn met een bestaande zender waarbij Netflix exclusiviteit verwerft van eerste uitzending. Een gelijkaardige constructie werd opgezet voor de hitreeks “Quiz Me Quick” van Bart De Pauw, die eerst exclusief op Prime van Telenet te zien was alvorens ze door VRT in de ether werd gestuurd.
3) Full HD & beyond
Eén van de redenen om tot voor enkele jaren tegen filmstreaming te zijn is de beeldkwaliteit. Deze was aanvankelijk niet altijd even consistent (blokkerige pixels, haperende beelden door bufferpauzes). Maar door de opkomst van hogere internet snelheden (tot 5 MB/sec) en efficiëntere filmcompressie is het tegenwoordig geen probleem om Full HD (1080p) beelden probleemloos te streamen.
Het is dan ook hemeltergend te moeten vaststellen dat zowel Telenet als Belgacom niet in Full HD uitzenden. Als je een film besteld in HD krijg je weliswaar een betere kwaliteitsversie voorgeschoteld (720p of 1080i), maar niet de best mogelijke voor je TV toestel (1080p). De Amerikaanse Netflix voorziet wel in Full HD content. Men verwacht zelfs tegen eind dit jaar sommige programma’s in Ultra HD te kunnen uitzenden. Deze kwaliteit ligt nog eens 4 keer hoger dan Full HD en zal pas de komende jaren echt doorbreken en ingeburgerd geraken.
Uiteindelijk zal de gewone consument niet wakker liggen van Full of Ultra HD, maar de filmliefhebber doet dat wel. Hij is de “early adaptor” die later als ambassadeur de service verder missioneert bij de main stream crowd. Zijn belang mag daarom niet worden onderschat.
4) Apps leiden de weg
Het concept van een grote filmbibliotheek online te kunnen raadplegen gaat gepaard met de wens voor een gebruiksvriendelijke interface. Laat ons even vooropstellen dat we de films willen bekijken vanuit onze sofa. Een TV-afstandsbediening is dan allesbehalve een handige interface. Zoektermen intypen gaat ontzettend traag en door de menu’s navigeren wordt een hele klus met meerdere handelingen. Grote streaming aanbieders zoals Netflix hebben ondersteunende apps ontwikkelt. Hun functie is tweeledig.
Enerzijds laten ze toe de content te bekijken overal waar je wil op een smart toestel. Anderzijds brengen ze een revolutie teweeg in navigatie. Zoekopdrachten en afspeellijsten kunnen op voorhand gemaakt worden op de computer of rechtstreeks op je tablet of smart phone. Als Netflix de Belgische markt serieus neemt lanceert ze best simultaan een ondersteunende app.
5) De juiste prijs
In de VS heb je voor 8 dollar per maand toegang tot Netflix, volledig reclamevrij. Vergelijk dit met de 21,55 euro dat je aan abo geld kwijt bent voor een Prime Telenet account en je ziet meteen het potentieel. Spotify zou met eenzelfde prijsformule in België een zeer aanlokkelijk aanbod introduceren op de markt.
Een abonnementsformule voor film, gelijkaardig aan Spotify voor muziek. Technologisch zijn er geen belemmeringen meer om volwaardige HD films te streamen. Veel zal echter afhangen van het beschikbare aanbod, waarvan we hopen dat het op termijn even omvangrijk mag worden als in de States.
Een filmstreamer als Netflix heeft dus zeker bestaansreden in België. Maar zoals zoveel grote internationale spelers die lokaal aan wal willen steken zal het succes in grote mate bepaald worden door de manier waarop ze zich lokaal kunnen verankeren. Hiervoor zijn tijd en bijkomende investeringen nodig. Als iemand zich dat aantrekt is er geen reden te bedenken waarom dit geen succesverhaal zou kunnen worden.
Sta jij te trappelen om Netflix uit te proberen? Denk jij dat het hier zou aanslaan in België?