Bron foto: Shutterstock
Heel wat motivatie bij wat ik onderneem haal ik uit lopen. 2013 was voor mij hét jaar van “change & challenge” zowel in het lopen als professioneel. Na 8 jaar ging ik in februari een nieuwe uitdaging aan, als communicatie professional bij AB. Daarnaast ben ik sinds juli PR verantwoordelijke bij JCI Harelbeke en schrijf ik af en toe voor Bloovi. Maart was de maand van de sportieve uitdagingen. We namen in groep deel aan semi-marathon de Paris. Twee weken later liep ik mijn eerste marathon. Dat deed ik in Rome in een tijd van 3u24 wat me de 57ste plaats opleverde van de 2000 dames die de finish haalden (7de in mijn categorie). En begin augustus fietste ik met mijn man de Mont Ventoux op. Maar er waren ook “tegenslagen”. Na deelname aan Omega Pharma halve marathon en Neptunusrun moest ik een hele tijd herstellen van een zware loopblessure. Ook dat was een uitdaging… Hierbij enkele tips om je loopprestaties én carrière te boosten, want ik zie heel wat gelijkenissen.
1. Passie
Passie stelt je in staat zaken te realiseren die voor anderen bijna onmogelijk lijken. De voorbereiding van een marathon gaat niet vanzelf. Passie en enthousiasme zijn de perfecte motivator. Wat niet wil zeggen dat alles altijd van een leien dakje loopt. Hetzelfde geldt voor je job.
2. Focus
Focus op je doel en neem de nodige maatregelen om dit te bereiken. Zorg voor de nodige (fysieke en mentale) voorbereiding. Dit impliceert keuzes. Bepaalde zaken moet je opgeven. Ikzelf heb een vrij drukke agenda maar slaag er alsnog in heel regelmatig te lopen. Daar tegenover staat bvb. dat ik slechts beperkt tv kijk. Focus zorgt voor efficiëntie.
3. Geniet onderweg
Niet alleen het doel bereiken is van belang. Genieten van het traject dat je aflegt op weg naar dat doel is minstens even belangrijk. Juist dat geeft extra voldoening bij het bereiken van je doel. Bovendien houd je zo makkelijker vol. Geniet dus van het “nu” moment en tussentijdse prestaties. Het gezegde luidt niet voor niks “life is a journey not a destination”.
4. Kracht van positivisme
De optimist ziet opportuniteiten in elke moeilijkheid. Niet elke looptraining verloopt zonder slag of stoot. Als je grenzen wilt verleggen, zijn lastige momenten een inherent deel van het traject. Dit geldt ook beroepsmatig. Laat een “hobbeltje” in de weg je niet tegenhouden, maar juist motiveren om er extra voor te gaan. Positivisme geeft je de nodige kracht om door te gaan en heeft een positief effect op mensen rondom jou.
5. Push
Durf jezelf te pushen, steek een extra tandje bij, geloof in jezelf en leg de lat hoger. Je zal versteld staan tot wat je in staat bent en hoe je zo het verschil maakt. Je kent pas je grenzen als je ze aftast en zal verrast zijn hoe ver je kan gaan. Ik ben ervan overtuigd dat doorzetting mensen brengt tot waar ze het zelf onmogelijk achten. Put uit zelfmotivatie. Durf de confrontatie met jezelf aangaan.
6. Relax
Neem af en toe gas terug om je batterijen op te laden. Als fervente loper is de sport op zich een vorm van relaxen, maar toch… Toen ik een tijdje geleden een loopblessure negeerde en toch meedeed aan een loopwedstrijd had dit minder leuke gevolgen: 4 weken absolute rust, veel frustratie en een lange herstelperiode. Ook rustmomenten dragen bij tot betere prestaties. Je lichaam (of geest) constant uitputten wreekt zich. Dit geldt zowel op sportief als professioneel vlak. Wat brengt jou tot rust? Geniet intens van die “relaxmomenten”. Zoek naar kleine dingen die je in relax mood brengen en instant happiness bezorgen.
7. Faal
Falen is een onderdeel van winnen en heeft heel wat voordelen: het geeft je inzicht in je zwaktes, sterkt je weerstand, leert je relativeren, stelt je doorzettingsvermogen op de proef, … Falen is het ideale middel om jezelf te verbeteren. Zig Ziglar formuleert het mooi: “it’s not how far you fall, but how high you bounce that counts”.
Tegenslagen maken je sterker en motiveren om de volgende keer beter te doen. De manier waarop je hiermee omgaat in het lopen, inspireert je beroepsmatig en omgekeerd.
Deze Slideshare “12 ideas on the amazing power of failure” geeft je ongetwijfeld ideeën.
8. Wissel af
De voorbereiding voor mijn marathon hebben me de voordelen van afwisselende trainingen doen inzien. Niet alleen snel of ver, maar ook een traag tempo, korte afstanden, interval trainingen verbeteren je prestaties aanzienlijk. Ook professioneel is variatie belangrijk. Learnings uit het ene project brengen je ongetwijfeld op ideeën voor een ander project.
9. Doe gek
Spartacus, Neptunusrun, Race against Nature, … deze loopinitiatieven lijken een beetje gek maar leren je relativeren en grenzen verleggen. Bewonderenswaardige ondernemers zoals Steve Jobs, Richard Branson, … maar ook Einstein kan je nauwelijks als normaal bestempelen. Maar wat ze bereikten in hun leven is meer dan bewonderenswaardig. Durf dus regels te verbreken en gek doen.
Daarom ben ik ook gek op de geniale Apple commercial “The Crazy Ones”.
10. Fun
Ik had dit boek evengoed kunnen citeren bij het vorige punt, maar in “Born to run” over barefoot ultrarunners, viel vooral het plezier bij de personages me op. Fun is essentieel bij alles wat je doet en je bepaalt het voor een groot stuk zelf. Ik heb heel wat mooie herinneringen aan diverse loopuitdagingen, vooral alles errond. Grapjes tijdens een groepsloop, uitgelaten busrit naar de 20km van Brussel, plezier voor, tijdens en na de finish in Rome, … zijn onvergetelijk. Dit geldt evengoed voor geslaagde professionele projecten.
Deze pin vat mijn loopmotivatie en die van velen perfect samen.