De Surface Pro 3 werd door Microsoft zonder al te veel blikken en blozen recht tegenover de Macbook Air geplaatst tijdens hun launch event eind september. Sinds ik mijn reviewtoestel in handen heb, krijg ik trouwens dagelijks vragen “Hoe werkt dat ding nu eigenlijk?”. Hoog tijd voor een terugblik op 10 dagen Surface Pro 3.
Gebonden aan je Microsoft-account
Laten we beginnen bij het begin, de installatie, die verliep vrij vlot. Tot mijn aangename verbazing herinnerde mijn Microsoft-account zich een lang vergeten Windows 8-tablet van Acer die ik ooit eens getest had en kon ik de instellingen daarvan recupereren. Dat spaart je als reviewer alvast veel moeite uit om een nieuw toestel te configureren, maar ook voor de doorsnee consument, die vaak van toestel moet veranderen of meerdere toestellen gebruikt, is dit een handige feature.
Tegelijk heeft dit ook weer zijn nadelen, alles hangt vast aan je Microsoft-account. Zo kun je alleen met dat wachtwoord inloggen in op je toestel. Best wel irritant, want ook de gegevens van je kredietkaart hangen vast aan die login. In mijn geval zijn dat lange, veilige wachtwoorden die je niet zo maar even wilt ingeven op een overvolle trein bijvoorbeeld (zowel praktisch als uit veiligheidsoverwegingen).
Verder kun je niet inloggen op een andere Skype-account (bijzonder vervelend als je een account hebt voor je persoonlijke zaken en een andere voor je zakelijk gebruik - Microsoft verwacht dan dat je twee profielen aanmaakt op het toestel). De veelvoud aan profielmogelijkheden biedt dan natuurlijk wel weer voordelen voor mensen die van de tablet een gezinstoestel willen maken waar iedereen individueel gebruik van kan maken. Het is een tablet die je kan delen met meerdere gebruikers, zonder je zorgen te moeten maken over je privacy.
Nu, laten we eerlijk zijn. Deze (irritante) neiging van Microsoft om alles te binden aan één account komt niet van hen. Ze volgen hier gewoon de trend die Google en Apple hebben gezet.
Aanvulling: op het Belgian Geek Girls heeft Microsoft mij laten weten dat je ook een pincode of een set beweging op een afbeelding kunt afstellen als alternatief van op je Microsoft account wachtwoord. Allemaal leuk en wel maar aangezien ik het niet zo spontaan gevonden heb betwijfel ik of veel doorsnee consumenten het uit zichzelf gaan vinden.
Volwaardige laptop, maar misschien net te groot als tabletvervanger
In het alledaags gebruik is de Surface verrassend veelzijdig. Zeker met het verwijderbare toetsenbord als aanvulling moet ik vaststellen dat de Surface mij zeker van dienst kan zijn in situaties waar ik normaal zou terugvallen op mijn Macbook Air of Dell-laptop.
Het gebruik als tablet ervaarde ik echter als minder praktisch. Een 12 inch scherm is nu eenmaal groot. In tegenstelling tot mijn Xperia Z-tablet voelt de Surface net iets klunziger aan als ik hem snel snel wil wegsteken in de trein of ermee naar een meeting moet spurten. We spreken dan wel uitsluitend over de omvang want met 800 gram is de Surface Pro 3 een lichtgewichtje, zeker in vergelijking met zijn voorganger, de Surface Pro 2.
Dankzij de kiepstand kun je het toestel ook vlot gebruiken in verschillende situaties. Vrijwel plat tegen de tafel tijdens meetings, zodat het samen met de Surface Pen je notitieblok kan vervangen, eerder zoals een laptop wanneer je in de StarBucks vlug nog wat werk wilt verrichten of zonder toetsenbord om Netflix te bekijken in de trein.
Toch moet ik toegeven dat ik de Surface Pro 3 nog net geen volwaardige tablet kan noemen. Eerlijk geef ik toe dat ik in het begin mij er erger aan stoorde dan op het einde van de reviewperiode. Dus misschien dat ik het na een maand niet meer zou gemerkt hebben.
Praktisch gebruik
Er wordt veel gepraat over de Surface Pen, maar tot nu toe moet ik toegeven dat ik deze uitsluitend gebruik heb om in One Note wat notities te nemen. De touchinterface van Windows 8.1 komt mooi tot zijn uiting op dit toestel. Of de pen zijn geld waard is durf ik eigenlijk niet te zeggen, maar deze komt bij het toetsenbord en dat is wel een noodzakelijke uitbreiding van de Surface Pro 3. Sterker zelfs, ik zou het een verdoken meerkost noemen. Zonder toetsenbord is het toestel niet bruikbaar.
Een zegen is wel het aanklikbare toetsenbord (aanklikbaar en verbinding via een poort, dus batterij vriendelijk). Je kan dit toestel echt wel als een volwaardige laptop gebruiken en belangrijker, het voelt ook zo aan. Ja, dit toestel kan mijn Macbook Air vervangen in het “mobiel” gebruik.
Wanneer ik thuiskom merk ik echter toch dat ik nood heb aan een groot scherm. Daarvoor zijn er gelukkig, net zoals voor alle laptops en Macbooks, adapters die je erbij kan kopen.
Ondanks het feit dat ik mijn Surface Pro een goede 4 à 5 uur per dag gebruikte (waarvan zo'n 2 uur per dag om series te kijken, wat niet al te energievriendelijk is), heb ik nooit moeten zoeken naar een stopcontact om te herladen. Na de derde dag heb ik de lader ook gewoonweg thuis gelaten.
Een aantal keren heb ik de Surface wel moeten herstarten omdat er updates waren en een enkele keer is Word gecrasht, gelukkig zonder dat ik data kwijt was. In grote lijnen werkte het toestel echter even vlot als mijn Macbook en ook de opstarttijd viel verbazend goed mee.
Kortom, op vlak van alledaags gebruik is de Surface een aangename verrassing. Er is duidelijk tijd en moeite gestoken in het gebruiksgemak van dit toestel. Gaande van de mogelijkheid om de kijkhoek te regelen, tot de magnetische lader die liever loslaat dan je Surface van de bureau te laten donderen (anders had ik mijn reviewmodel niet in mint condition terug kunnen geven, denk ik). Alleen lijkt de zilverkleurige achterkant net iets te gevoelig voor krassen.
De verdoken kosten
Out of the box ben je echter niet veel met de Surface, ongeacht of je de goedkoopste of duurste versie koopt (hoewel de basisversie ook wel ruim voldoet voor de doorsnee gebruiker). Je hebt echt wel het externe toetsenbord nodig, dus dat is eigenlijk een verdoken meerkost van 129,99 euro. De goedkoopste versie is 799 euro voor het toestel. Als je daarbij nog eens het toetsenbord telt, dan zit je in totaal dus op een goede 930 euro. Daarmee zit je recht tegenover de goedkoopste 11 inch Macbook Air.
Persoonlijk was ik ook wel blij dat ik een computermuis uit de Color Collection van Logitech (M317) bij had. Via de USB-poort kon ik zo eenvoudig een draadloze muis toevoegen en dat kwam toch wel van pas wanneer je het toestel als laptop gebruikt. Dus dat is zeker ook een aanvulling om te overwegen.
Er komt ook nog een apart artikeltje over accessoires voor de Surface Pro 3 met speciale aandacht voor het toetsenbord en de dock. Hou dus zeker Bloovi in de gaten.
Surface Pro 3 wint van de Macbook Air
Ik ben aangenaam verrast door de Surface Pro 3 en moet eerlijk toegeven, wanneer mijn Macbook Air aan vervanging toe is zal ik voor het eerst in lange tijd twijfelen tussen een nieuwe Macbook en een Windows toestel. Als Microsoft een degelijke Windows 10 uitbrengt (men heeft mij gegarandeerd dat de Surface Pro 3 een upgrade zal krijgen), dan denk ik dat de keuze al gemaakt is. Ze zitten immers in dezelfde prijsklasse en zolang je weet wanneer te switchen tussen de tegelweergave en het bureaublad levert de Surface Pro 3 immers dezelfde gebruikservaring als mijn Macbook Air.
Als extra voordeel heb je dan nog dat je de Surface Pro 3 in meer situaties kunt gebruiken dankzij het touchscreen en de mogelijkheid om het toetsenbord los te koppelen. Notities in de meeting, filmpje kijken op de trein, ja zelfs tekeningen maken met de Surface Pen… Het is gewoon meer functionaliteit voor deze prijs.
Als Microsoft dit toestel goed ontwikkelt en deze lijn verder zet, vermoed ik dat dit type toestel de klassieke laptop binnen 3 à 5 jaar vervangen zal hebben. Als je verdere vragen hebt over de Surface Pro 3, kun je die altijd stellen via de website of een tweet naar @PuckDS.