Het Europees Parlement heeft in Straatsburg een stemming bepaald dat Google opgesplitst moet worden. Volgens het Parlement zou de zoekmachine gesplitst moeten worden van de andere commerciële activiteiten van de zoekgigant. De stemming is niet bindend, maar stuurt wel een sterk signaal.
Sterk Signaal, maar niet bindend
384 Parlementsleden stemden voor de resolutie. 174 stemden tegen en 56 onthielden zich om te stemmen. De resolutie is niet bindend, maar stuurt wel een sterk signaal. Zo zou zomaar kunnen dat Europese regulatoren door deze stemming strenger zullen optreden tegenover de zoekgigant in de toekomst.
Monopolievorming
Google, heeft in Europa een marktaandeel van 90 procent. Het Europees Parlement vindt het belangrijk dat er goede concurrentievoorwaarden worden afgesproken om een eengemaakte digitale markt te kunnen verzekeren. Daarom is het van mening dat Google haar diensten niet mag verbinden met die zoekmachine. Dat om monopolievorming te voorkomen.
"De zoekmachines bieden ook andere diensten aan, zoals advertentiediensten en apps, en kunnen zo een grote impact hebben op gebruikers. Via de zoekmachine kunnen zij hun eigen diensten opdringen of voorrang geven, zodat de consument uiteindelijk geen keuze meer heeft", zegt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A).
Monsterboete?
Het Europees Parlement heeft verzocht aan de Europese Comissie om de problematiek verder te onderzoeken en "voorstellen voor de scheiding van zoekmachines en andere commerciële diensten" in overweging te nemen. De uiteindelijke beslissing ligt nu bij de Europees commissaris voor Concurrentie: Margrethe Vestager.
Voor Google zou een opsplitsing een grote (financiële) impact kunnen hebben. Zo zou het kunnen veroordeeld worden om een monsterboete te betalen van 5 miljard dollar indien het niet akkoord gaat een eventuele splitsing.
Afwachten dus wat Vestager beslist. Verwacht wordt dat het niet zover komt. Het is immers nog nooit eerder gebeurd dat de Europese Commissie een bedrijf verplicht om op te splitsen.