Sinds Facebook de overname van WhatsApp bekend maakte twijfelen veel mensen aan de veiligheid van hun gegevens. Telegram werpt zich op als alternatief. Alles wat je erover moet weten: 

Telegram?

Telegram werd in 2013 geïntroduceerd in de App Store en de Google Play Store en stelt zichzelf voor als een snel en veilig alternatief voor WhatsApp. Sinds de overname van WhatsApp kende de chat-app een stijging van 300% in het aantal abonnees.

Vorig weekend werd het registreren voor de app zelfs even onmogelijk omdat het de grote vraag niet kon verwerken. Zo deelde Telegram mee dat het vorig weekend meer dan 100 registraties per seconde moest verwerken. Door de grote toestroom kon de SMS-centrale van Telegram niet volgen en konden er geen nieuwe activatiecodes worden uitgestuurd.

Ook WhatsApp kreeg vorig weekend te maken met storingen, de reden daarvoor werd echter niet bekend gemaakt.

Wat is anders?

  • Met Telegram kan je groepschatten met 100 mensen tegelijk en kan je video’s delen die tot 1 GB groot zijn. Je kan ook content meteen forwarden naar andere gesprekken of contactpersonen.
  • Je kan een ‚secret chat’ opstarten waarvan er geen enkel spoor op servers wordt achtergelaten. Bovendien beschikt de chat ook over een timer waardoor die kan ‚self destructen’ én kan je geen chatcontent forwarden.
  • Telegram is niet van plan om te monetizen. Advertenties en banners krijg je er niet te zien, ook zal de app altijd gratis blijven. Voor WhatsApp heeft Facebook andere plannen. Zo gaf Zuckerberg al aan dat er vele manieren zijn om WhatsApp te monetizen. 
  • „Telegram zal in tegenstelling tot WhatsApp geen commercieel project worden en dat het nooit de data van de gebruikers te koop zal aanbieden. Daarom is het logisch dat zovelen nu hun weg vinden naar onze app,” zegt Telegram op haar blog.
  • Een andere leuke aanvulling is het bestaan van een desktop-app. Hierdoor kan je vanaf jouw computer ook berichten versturen naar jouw vrienden op Telegram. Een overzicht van alle apps kan je hier vinden. 

Hoe verdient Telegram dan geld? 

Je zou je kunnen afvragen wie er precies achter Telegram zit indien het om een niet commercieel project gaat. In haar FAQ geeft Telegram hierover meer uitleg. Zo blijft Telegram gesteund te zijn door de Rus Pavel Durov. Hij wordt omschreven als de Russische Mark Zuckerberg. Durov gelooft sterk in het principe achter Telegram en heeft de app voldoende geld toegestopt om te kunnen blijven draaien. 

Pavel Durov, who shares our vision, supplied Telegram with a generous donation through his Digital Fortress fund, so we have quite enough money for the time being. If Telegram runs out, we'll invite our users to donate or add non-essential paid options.

Veilig alternatief?

Telegram maakt al snel duidelijk dat het zwaar inzet op veiligheid. Zo krijg je tijdens het registreren een aantal redenen te zien waarom je de juiste keuze aan het maken bent. Een daarvan is een zware versleuteling van alle gegevens in de cloud.

Telegram werkt op dezelfde manier als WhatsApp. Zo dien je jouw gsm-nummer op te geven en voegt de dienst automatisch vrienden toe wanneer jouw contactpersonen uit jouw telefoonboek registreren bij Telegram. Alle gegevens die je ingeeft worden versleuteld en opgestaan in de cloud.

De Russische makers van de Telegram geloven zo sterk in hun concept dat ze zelfs 200.000 dollar uitvaardigen aan diegene die erin slaagt om de dienst te kraken.

Of het echt veiliger is valt af te wachten. Je zou je kunnen afvragen of Facebook nu ook Telegram zal moeten overnemen ;-)

Meer info