Het idee om je job dolgraag te doen klinkt misschien als een sprookje. Maar er is niets fictief aan mensen die dagelijks opstaan om met plezier te gaan werken. Wél hebben ze een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze hebben een bepaalde houding die zorgt dat ze houden van hun job. We geven je er alvast 3 mee.
1. Ze vinden mislukking oké
Leren uit je fouten is meer dan gewoon een cliché. Iedereen die vandaag succesvol is op professioneel vlak - en nog steeds gelukkig is met zijn job - liep ooit enorm hard tegen de lamp. Hoe dat kwam? Heel eenvoudig: toen die mensen vroeger op zoek gingen naar verandering of carrièregroei, namen ze geen genoegen met het status quo. Telkens opnieuw probeerden ze níeuwe dingen uit. En zoals verwacht, liepen sommige zaken van een leien dakje, terwijl andere grandioos mislukten.
En dat is meer dan oké: gelukkige en succesvolle mensen beséffen dat ook. Het punt is: na verloop van tijd wordt een tegenslag draaglijker en kun je tegen een stootje. Die levenservaring leert je dat alle mislukkingen samen één grote leerrijke ervaring vormen.
→ Hoe omzetten naar de praktijk?
Tijd is de beste les die je kunt krijgen: het leven is vallen en opstaan. En toch kun je dat leerproces bespoedigen met de nodige oefening (die baart kunst, remember?).
Elke tegenslag - of die nu groot of klein is, moet je omarmen om er nadien uit te leren. Analyseer ze, en ga na hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Stel: je gaf een vreselijke presentatie op het werk. Raap je moed dan bij elkaar, en vraag je baas om eerlijke feedback. Peil concreet naar waar je de bal mis sloeg en hoe je voortaan wél kunt scoren. De waarheid kwetst, maar ik beloof je dat ze je wel helpt.
2. Ze zijn zelfzeker
Zelfzeker zijn over jouw kunnen is enorm belangrijk om je goed te voelen bij het werk dat je levert. Als je gelooft in je eigen talent, is de kans groter dat je een versnelling hoger durft te schakelen voor een project van een ander - hoger - kaliber.
En dat je taken aanneemt die je interesseren. Of dat je nadien een nieuwe vriend vindt in die ene collega waarmee je nauw samenwerkt. Elk van deze dingen dragen bij tot on-the-job-happiness.
Zelfvertrouwen uitstralen geeft je manager ook het comfort dat jij zelfstandig kunt werken. Mensen die ooit een controlefreak hadden als baas, weten waarover ik spreek. Ja, jij weet écht hoe bevrijdend voelt om de klus in je eentje te klaren.
→ Hoe omzetten naar de praktijk?
Zelfvertrouwen is dikwijls het resultaat van ervaring - hoewel dat lang niet de enige factor is. Want stel: je hebt een functie waarin je geen ervaring hebt. Dan kun je nog steeds het vertrouwen uitstralen waardoor collega’s je een project toevertrouwen zonder supervisie. Begin dus met iets waarvan je weet dat je er ijzersterk in bent - het maakt niet uit wat precies - en zoek naar een manier om dat te integreren in je dagelijkse werkroutine.
Wanneer je bijvoorbeeld een geweldige schrijver bent, geef jezelf dan een goed gevoel door even geweldige emails of rapporten neer te pennen. Geef je voor 100% in alle dingen waarin je uitblinkt. Ongetwijfeld zullen je collega’s je skills erkennen. Meer nog: ze zullen je de kans geven om je andere talenten te verkennen.
3. Soms hebben ze een hekel aan hun werk
Het is onrealistisch om te verwachten dat je elke opdracht en ieder project graag doet. Dat gaat niet, tenzij je op een pot goud zit met een kabouter naast je. Je begrijpt waar ik naartoe ga: ik durf ervoor te wedden dat ook jij in de toekomst een mindere dag zult hebben. Dat geldt voor ieder van ons.
Maar het verschil: mensen die houden van hun job, beseffen dat het (professionele) leven ups en downs heeft. Zodra je dit accepteert, krijg je de emotionele ruimte en de veerkracht om een bad day te aanvaarden. En nog belangrijker: om uit te kijken naar een nieuwe dag, zonder dat je van een mug een olifant maakt.
→ Hoe omzetten naar de praktijk?
Wanneer alles lijkt mis te lopen, zal iemand je vermoedelijk proberen op te peppen. Waarschijnlijk krijg je iets te horen zoals “komaan, houd de moed erin. Neem even pauze, haal een frisse neus en morgen zal een betere dag zijn.”
En raad eens? Die persoon heeft gelijk: een pechdag komt vaker voor. Zolang het maar niet elke dag zo is - dat bepaal jij. Want jij kunt ervoor kiezen om een tegenslag je dag te laten verpesten. Maar de beste keuze: aanvaarden dat mislukkingen en pech deel uitmaken van het dagelijkse leven. En dus verder gaan met opgeheven hoofd.
Je passie ontdekken, een torenhoog nettoloon hebben of op je laptop tokkelen vanop een strand in Thailand: al die dingen klinken als sleutels tot een succesvol en gelukkig leven. Maar ik garandeer je dat die dingen je weinig doen als je bovenstaande vaardigheden niet onder de knie hebt. Van je job houden hoeft heus geen sprookje te zijn. Maar met deze 3 tips in het achterhoofd krijg je wél een happy end.