foto: de deelnemende start-ups van Telenet Kickstart
Toen Telenet Kickstart de 8 nieuwe startups van voorstelde, kon je een ding vaststellen: aan creativiteit en innovatie geen gebrek! Met die visie lossen ze ook 8 dagelijkse - vaak maatschappelijke - problemen op. Een overzicht van de eerste 4 problemen die deze start-ups de wereld proberen uit te helpen:
Dyslexie bestrijden met humor
De medische sector vervult een steeds grotere rol in de digitalisering. Verschillende apps deden al hun intrede (denk: een app die je tips geeft tegen slapeloosheid, eentje voor chirurgen enzovoort).
Maar een van de koplopers bij Telenet Kickstart is Happs: dé educatieve adventure game die kinderen met dyslexie motiveert om te leren lezen. Het idee is er eentje met een persoonlijk verhaal.
De oprichter, Hannes Hauwaert getuigt: “Mijn gevecht met dyslexie heeft mijn schooltijd serieus getekend, dus wil ik kinderen helpen die met hetzelfde probleem worstelen.
Vandaag de dag worden steeds dezelfde saaie tools gebruikt om de leerstoornis te behandelen. Terwij fun en motivatie net de dingen zijn die kinderen kinderen drijven.” Met Happs gaan Hannes en zijn team een stap verder: een leuk en leerrijke game, boordevol absurde humor.
Vlot communiceren met je kotbaas
Problemen tussen huurders en kotbaas zijn dikwijls geen uitzondering. Reden? Een gebrek aan duidelijke en heldere communicatie. Als het van StuCom afhangt, is dat voortaan verleden tijd. Met een slim en intuïtief communicatieplatform kun je als kotstudent snel en vlot verzoeken of klachten uitwisselen met je huisbaas.
Uit eigen naam of anoniem, dat bepaal jij. Gedaan met onpraktische post-its aan de muur: StuCom dicht de communicatiekloof tussen de kotbewoners en hun huisbaas.
De wetenschap een digitaal handje helpen
Medici en wetenschappers staan dagelijks oog in oog met talloze uitdagingen en vraagstukken. Medicijnen tegen aids of kanker zijn daarvan slechts een fractie.
AcademicLabs besloot de 17 miljoen lab-onderzoekers over de hele wereld een digitaal handje te helpen: met hun webplatform kunnen experten hun kennis delen met de rest van de wereld. Op digitale wijze krijgen ze zo een antwoord op prangende vragen. Een wisselwerking die werkt.
Op zoek naar de ideale roommate
Een roomie vinden om je flat mee te delen? Dat is niet altijd een fluitje van een cent. En over zulk een beslissing ga je ook niet over een nacht ijs. Tenslotte is een flatgenoot de persoon waarmee jij je ruimte deelt, maar ook de rekeningen. Dus wil je een medebewoner die je kunt vertrouwen.
FlatNinja willigde je wensen in, en creëerde de gelijknamige app. Zo selecteert het kandidaten op basis van je profiel, je interesses en gemeenschappelijke vrienden. Resultaat? Je hebt meer kans dat je een roomie vindt waarmee het ook echt klikt!
Meer weten over de start-ups die deelnemen aan Telenet Kickstart? Neem dan hier een kijkje.