Na de dramatische aanslagen in Parijs vorige week vrijdag viel op hoeveel techbedrijven onmiddellijk solidair waren met de slachtoffers en concrete oplossingen aanreikten. Zo staken zowel Google, AirBnB, Facebook, Twitter & Skype de handen uit de mouwen. Een overzicht: 

Facebook Safety Check

De meest opvallende actie was ongetwijfeld de 'Safety Check' van Facebook. Een tool die Facebook speciaal ontwikkelde zodat slachtoffers van natuurrampen hun familie en vrienden op de hoogte kunnen stellen dat ze veilig zijn. Het is de eerste keer dat het sociale netwerk de tool gebruikt na een terroristische aanslag.

Mensen die zich in Parijs bevonden kregen automatisch de optie om zichzelf aan te duiden als veilig. Mark Zuckerberg liet op zijn Facebook-pagina weten dat de dienst voortaan vaker zal worden ingezet in soortgelijke situaties.

Uber reed goedkoper

Erg veel mensen wilden zo snel mogelijk weg uit Parijs en bestelden daarom massaal Uber-voertuigen via de app. Het algoritme van het bedrijf werkt echter zo dat als er veel vraag is, de prijzen omhoog schieten. Dat algoritme werd door Uber vrij snel uitgeschakeld, zodat meer mensen sneller (en goedkoper) weg konden uit de getroffen buurten in Parijs. 

AirBnB & Twitter regelden onderdak

AirBnB verstuurde een oproep naar verhuurders in Parijs om hun huizen kostenloos open te stellen voor mensen die wegens de gebeurtenissen niet naar hun woning terug konden keren. AirBnB vroeg aan verhuurders om slachtoffers een erg goedkoop tarief aan te bieden of om ze gratis te laten overnachten. 

Net als AirBnB probeerde ook Twitter via de hashtag #PorteOuverte locaties aan te bieden waar slachtoffers gratis terecht konden. Met meer dan een miljoen tweets rond de hashtag in amper 10 uur tijd, kon ook Twitter een constructieve rol spelen.

Google en Skype

Ook Google deed haar duit in het zakje door internationale gesprekken naar Frankrijk via haar chat-app Google Hangouts gratis te maken via Android, iOS en via het web. Google doet dit vaker na rampen, bijvoorbeeld eerder dit jaar na de aardbeving in Nepal. Ook Skype liet mensen kosteloos naar Frankrijk bellen.

bron: bright.nl