foto: shutterstock.com
Microsoft schaart zich met haar volle gewicht achter het Modern Web. Maar wat is dit eigenlijk? En waarom zou er nood zijn aan vernieuwing? Is jouw website al klaar voor het web van morgen? Microsoft-evangelist Nick Trogh geeft meer uitleg over de bouwstenen van het web van morgen:
Het web vandaag: ingewikkeld kluwen
“Er zijn tegenwoordig steeds meer verschillende apparaten én browsers op de markt. Leuk voor de consument, maar voor software developers is het een ingewikkeld kluwen om aan alle eisen van platformen én browser technologie te voldoen,” vertelt Nick.
Een groot deel van de websites vandaag zijn slechts geoptimaliseerd voor een selecte groep browsers én devices. Internet gebruikers die toevallig een ander apparaat of browser hebben, krijgen een totaal andere gebruikerservaring. “Zonde!” zegt Nick. “Eigenlijk zou het web toegankelijk moeten zijn voor iedereen.”
“Ons doel: het web toegankelijk maken voor iedereen.”
Daarom stelt Microsoft een aantal richtlijnen voor, waar élke developer zich aan zou moeten houden. Pas dan kan er sprake zijn van een universele gebruikerservaring. Het doel: website content toegankelijk maken voor iedereen. Benieuwd? Dit zijn de regels:
1. Gebruik niet langer plug-in’s op jouw website
Steeds meer tablets, smartphones en browsers blokkeren het gebruik van plug-ins op websites. Denk maar bijvoorbeeld aan Flash, dat door steeds minder (mobiele) browsers wordt ondersteund. “Daarom is het best om zo weinig mogelijk plug-in’s te gebruiken op je website en gebruik te maken van de standaard HTML5 functionaliteit,” vertelt Nick.
Indien je er toch voor kiest om plug-in’s te gebruiken, zal dus een groot deel van jouw bezoekers die content niet te zien krijgen. Tijd om aan te passen dus!
2. Wees voorzichtig met JavaScript Libraries
"Om niet telkens opnieuw het wiel heruit te vinden, maken developers gebruik van JavaScript Libraries. Op zich is dat een goede zaak, maar je dient er we rekening mee te houden dat je werkt met externe source code. Via die weg kunnen mogelijks bugs in je software sluipen," waarschuwt Nick.
Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je JavaScript libraries blijft updaten. “Het best van al zorg je voor een maandelijkse update. Het hoeft slechts 2 minuten te duren om jouw volledige code updaten,” vertelt Nick.
Benieuwd of jouw website code up-to-date is? Hier kan je dat testen.
3. Vermijd vendor-specifieke CSS prefixes
CSS bepaalt de lay-out van je website, maar zit tegenwoordig ook vol experimentele features. Steeds vaker zit de finale code nog vol met experimentele functies. “Dat is een groot probleem,” klinkt het bij Microsoft.
Opvallend: experimentele features kunnen zonder medeweten van de developer automatisch worden aangepast. Waardoor bepaalde features plots niet meer werken en krijgen internet gebruikers een uiterst slechte gebruikerservaring voorgeschoteld.
“Software ontwikkelaars moeten rekening houden met het experimentele karakter van bepaalde features, deze enkel gebruiken voor testen en énkel de code online zetten die voldoet aan de webstandaarden,” vertelt Nick. Meer weten over CSS prefixes? Hier kan je daar meer info over vinden.
4. Stop met browser detectie, gebruik feature detectie
Websites worden constant bekeken via verschillende apparaten én verschillende browsers. Vaak passen developers de lay-out van een website aan op basis van de browser van de website bezoekers.
Developers doen dit aan de hand van zogenaamde browser detectie technologie. In sommige gevallen een goede zaak maar meestal houdt dit geen rekening met de constante evolutie van browsers. Browsers worden stelselmatig geüpdatet en wordt om de haverklap een nieuwe browser functionaliteit geïntroduceerd. Dus features die gisteren niet werkten, kunnen vandaag plots wel beschikbaar zijn. Met browser detectie ga je uit van een toestand uit het verleden, zonder rekening te houden met evoluties.
“Daarom zouden developers een beroep moeten doen op feature detectie,” zegt Nick van Microsoft. “Hierdoor geef je aan welke feature je gebruikt op je website en zodra een browser deze feature ondersteunt, wordt deze actief voor de gebruiker. Hierdoor wordt de website automatisch aangepast aan de gebruiker, waardoor er geen sprake meer is van een slechte gebruikerservaring. Simpel. Maar het overgrote merendeel van developers blijft op dit punt in de fout gaan.”
5. Eén enkele Render Mode
Daarnaast merkt Microsoft ook op dat Render Mode (een functie die je website toegankelijk houdt voor oudere versies van Internet Explorer) niet meer nodig is.
Met de komst van HTML5 en de ondersteuning ervan door de meeste browsers, is het aangeraden om niet langer de ‘oude’ render modes te gebruiken maar enkel HTML5 te gebruiken.
Meer weten over het Modern Web? Bekijk dan aka.ms/modernweb. Developer? Klik hier / Website eigenaar? Klik hier / Web Agency? Klik hier.