foto: shutterstock.com

De wereldwijde digitalisering heeft een grote impact op de groei van het internet. Het succes van wearables bij particulieren en van machine-to-machine communicatie bij zowel consumenten als bedrijven doet het wereldwijde internetverkeer de volgende vijf jaar verdrievoudigen. Dat blijkt uit Cisco’s nieuwste Visual Networking Index (VNI).

Internet of Things trend staat op punt om écht door te breken

De index toont aan dat het Internet of Things stilaan voor de echte doorbraak staat. Geschat wordt dat er 10 miljard toestellen en M2M-verbindingen bijkomen tegen 2020, of 26,3 miljard in totaal. Tegen 2020 hebben we dan 3,4 toestellen en verbindingen per persoon, tegenover 2,2 vandaag.

Dat zijn onder meer slimme gezondheidsmeters, zoals hartslagmeters of stappentellers. De connected health systemen voor consumenten zijn de grootste groeier in het IoT. Het aantal internetverbindingen van gezondheidswearables zal vervijfvoudigen van 144 miljoen in 2015 tot 729 miljoen in 2020. Begin juni gaf Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block nog aan 3,25 miljoen euro uit te trekken voor proefprojecten met gezondheidsapps.

Ook meer smart home toepassingen

Ook investeren almaar meer particulieren in connected home toepassingen. In 2020 zullen er 5,8 miljard verbindingen in ‘slimme huizen’ zijn, tegenover 2,4 miljard in 2015. Het is bijna de helft van alle machine-to-machine verbindingen.

Virtual Reality is de toekomst

Video blijft een grote slokop. Internetvideo’s zijn in 2020 goed voor vier vijfden van het totale internetverkeer, 16 procent meer dan de 63 procent in 2015. Het aantal videobewakingssystemen is het voorbije jaar bijna verdubbeld en zal vertienvoudigen tegen 2020. Virtual reality verviervoudigde in 2015 en de VR-trafiek zal in 2020 61 keer groter dan vandaag.

Opgelet voor DDoS

Net omdat we steeds meer afhangen van het internet en connectiviteit, liet Cisco in het kader van deze index ook het aantal huidige en toekomstige Distributed Denial of Service aanvallen berekenen. Daarmee kunnen hackers websites en internetsystemen platleggen.

Volgens een analyse van Arbor Networks kunnen zulke aanvallen tot 10 procent van het totale internetverkeer omvatten op het moment van de aanval.

Cisco en Arbor verwachten over vier jaar tot 17 miljoen DDoS-aanvallen per jaar, een stijging van tien miljoen ten opzichte van 2015.

“Het internet of things en digitale transformaties zorgen ervoor dat bedrijven kunnen innoveren en nieuwe diensten aanbieden aan hun klanten, consumenten en patiënten. Uit ons onderzoek blijkt wel dat bedrijven en particulieren ook voorzichtig moeten zijn. Een strengere beveiligingsstrategie helpt om gegevens te beschermen en de risico’s voor het eigen netwerk in te perken”, zegt Arnaud Spirlet, algemeen directeur Cisco België.

bron: cisco.com