Bron foto: CDN
Alsmaar meer issues krijgen ook een technologische component. Privacy, veiligheid, economische groei, ga zo maar door. De visie van de presidentskandidaten op technologie, gaat dus zeker een grote rol spelen over het gehele beleid. CNET lijstte enkele belangrijke technologische issues op en vergelijk Clinton en Trump met elkaar. We pikten er vijf uit. Pittig detail nog: Het team van Clinton reageerde uitgebreid op CNET’s vraag om meer toelichting. Trump’s team reageerde, na herhaaldelijk vragen, helemaal niet.
1. Cybersecurity
In februari noemde Clinton cyberveiligheid nog een van de belangrijkste uitdagingen die de volgende president zou moeten overwinnen. Daarmee doelde ze op de offensieven van Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Op haar website vertelt Clinton nog meer over het dreigend gevaar van Chinese en Russische hackers.
Het eerste presidentiële debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump gisteren. Bron foto: CNET
Trump’s campagnewebsite vertelt vrij weinig over zijn kijk op cyberveiligheid. In de New York Times verklaarde hij wel dat cybersecurity in het achterhoofd moeten gehouden worden, omdat cyberaanvallen hele landen kunnen platleggen. Hij moedigde tegelijk de Russische overheid aan om Clinton’s mail te hacken. Daarop kwam veel commentaar, onder andere van FBI-directeur James Comey. Trump beweerde later dat ‘hij sarcastisch was.’
2. Privacy en encryptie
Clinton heeft een ingewikkelde verhouding met privacy en encryptie. Het gebruik van een privémail, waardoor de inhoud van die mailtjes voor de overheid niet zichtbaar zijn, zorgde voor een enorm schandaal voor Clinton. Ze nam ook niet echt een standpunt in bij het hele Apple vs. FBI-debat, maar zocht naar een compromis. Het liefst stelt Clinton een commissie samen die een evenwicht zoekt tussen individuele privacy en nationale veiligheid.
Een officiële beleidsverklaring heeft Trump hierover niet, maar het is duidelijk dat hij niet echt inzit met persoonlijke privacy wanneer het op publieke veiligheid aankomt. Zo moet volgend hem we overheid altijd toegang hebben tot geëncrypteerde toestellen. Hij sprak Apple ook aan op hun houding tijdens het FBI-debacle. “Wie denken ze wel dat ze zijn? Ze moeten het vrijgeven”, waren zijn profetische woorden.
3. STEM-onderwijs
Op Clinton’s website valt een actieplan te lezen waarin stevige investeringen in dat soort educatie voorgopesteld worden. Het plan maakt deel uit van een gedetailleerd economisch voorstel. “Een nieuwe generatie van mogelijke wetenschappers, ingenieurs, coders en wiskundigen zitten nu overal in Amerika in de klas”,vertelt ze. Haar actieplan stelt voor om funding en support te voorzien in de private en publieke sector, op zowel regionaal als nationaal vlak.
Trump heeft geen STEM-beleidsverklaring op z’n website, maar stelt wel dat ‘er dubbel zoveel Amerikanen met een STEM-diploma afstuderen dan dat er STEM-jobs zijn.’
Voor Obama was STEM een belangrijk agendapunt.
4. Visa voor talent
In 2007 al uitte Clinton haar steun voor het zogenaamde H-1B visum, een tijdelijk visum voor vaardige werknemers. Geen wonder dus dat Clinton ook nu plannen heeft voor dit visum uit te breiden. Zo zouden STEM-masters en Ph.D’s van erkende instituten green cards kunnen ontvangen, zodat internationale studenten die zo’n opleiding voltooien, ook permanent in de V.S. kunnen blijven. Ook ‘start-up’ visa voor bekwame ondernemers die een techbedrijf in de V.S. willen opstarten, zou Clinton waarmaken.
Bron foto: Mashable
Trump daarentegen is géén fan van het H-1B visum. Zo zou hij het loon voor zulke visumhouders naar omhoog trekken, zodat meer werk naar Amerikanen zou gaan. “Die lonen laten stijgen, dwingt bedrijven om startersjobs aan werkloze Amerikanen, immigrant of niet, te geven, in plaats van goedkope krachten te laten overvliegen”, staat er in zijn beleidsverklaring te lezen.
5. Innovatie
Een bijna 7000 woorden tellend document over technologie en innovatie van Clinton, vertelt ons dat technologie als spil van een breed, economisch platform moet dienen. Verder wilt ze investeren in technologie in klaslokalen en techexports aansporen. Het plan wordt ondersteund door enkele grote, invloedrijke Silicon Valley-techies.
Bron foto: Political Insider
Over innovatie en onderzoek heeft Trump nog niet veel losgelaten. Maar in Silicon Valley klinkt het haast unaniem: “Trump would be a disaster for innovation.” Zo viel te lezen in een open brief van bijna 150 techleiders, waaronder Apple co-founder Steve Wozniak, Reddit co-founder Alexis Ohanian en Wikipediafounder Jimmy Wales. Een duidelijk signaal.
Wat denk jij over de standpunten van Clinton en Trump? Wie trekt er aan het langste eind?
Bron: CNET