Op 16 juni omstreeks 14u00 werd in The Disruption & Innovation Room een blik geworpen op ‘the state of the internet’. James Kretchmar, CTO van Akamai, wist het publiek geen seconde te vervelen tijdens zijn talk, en nam nadien zelfs nog de tijd voor een diepgaander gesprek met De Tijd-redacteur Luc Blyaert. Wat leeft er allemaal op het web? Je leest het hieronder:
Akamai is een cloudplatform voor het afleveren, optimaliseren en beveiligen van online content en bedrijfsapplicaties. Wereldwijd beschikt het bedrijf over 200.000 servers in niet minder dan 126 landen. Chief Technology Officer James Kretchmar aan het woord:
Online video groeit extreem sterk
Geen beter persoon dan Kretchmar om te vragen naar de online trends van vandaag en morgen. “Vooral online video kent een opmerkelijke groei,” zegt hij. “Dat komt volgens mij door 2 factoren. Allereerst is er een verhoogde consumptie van online content in het algemeen. De hoeveelheid beschikbare informatie is zo gigantisch, dat mensen gewoonweg meer tijd doorbrengen online.
"Kijken we naar de trends van de volgende tien jaren, dan zien we dat er steeds nieuwe technologieën nodig zullen zijn"
Daarnaast is de kwaliteit van video beter. Meer bits geven een hogere kwaliteit, er is een hogere bandbreedte. Die stevige groei maakt ook dat wij als platform daarop moeten anticiperen. Daarom zijn we onze oplossing aan het schalen voor the next generation video of tomorrow." Want kijken we naar de trends van de volgende tien jaren, dan zien we dat er steeds nieuwe technologieën nodig zullen zijn. Daarom brengen we vernieuwende oplossingen - gaande van prepositioning, multicast tot intelligent client software - samen in één gecentraliseerd platform. Die aanpak is cruciaal als we klaar willen zijn voor de toekomst van online video content delivery.
Meer focus op beveiliging
Een andere opmerkelijke evolutie in de online wereld is ongetwijfeld de stijging in cyber attacks. “De hackersaanvallen zijn niet alleen frequenter van aard, ze zijn ook complexer dan ooit te voren en enorm gesofisticeerd,” licht Kretchmar toe. “Ik herinner me nog hoe gigantische hackersaanvallen in 2009 uitzonderlijk waren. Als er 1 per maand was, was dat al veel. Nu zitten we met meer dan 3 grote aanvallen per dag.”
Om die op een doeltreffende manier te blokkeren, moeten meerdere parameters goed zitten. “Je moet al zeker een sterk gedistribueerde netwerkcapaciteit hebben,,” somt Kretchmar op, “want anders kan je de attacks van over de hele wereld niet optimaal tegenhouden. Wat we ook doen, is meer inzetten op het gebruik van intelligence om na te gaan welke traffiek goed of slecht is, om zo het bedreigende verkeer stop te zetten."
Meer weten over de trends in het online landschap? Bekijk dan het volledig interview hieronder!