Op 19 maart organiseren Stad Gent, Arteveldehogeschool en Open Knowledge België de zesde editie van de Apps For Ghent-hackathon. Dit jaar werd het event omgedoopt tot Mapps For Ghent, met de focus op geografische data en kaarten. Wie kan meedoen? Iedereen (ja, echt), of je nu professional, hobbyist of vakidioot bent.
Voor de Hackathon stelt Stad Gent een hoop data ter beschikking. Denk: administratieve grenzen, points of interest, demografische spreiding enzovoort. Naast de Hackathon zelf mag je je verwachten aan inspirerende talks, tal van networking opportuniteiten en lekker eten (dat laatste zelfs drie keer: zowel ontbijt, lunch als een avondreceptie zijn inbegrepen).
Gent als ‘smart city’ voor co-creatie
Het open data event werd voor het eerst georganiseerd in 2010, en kende sindsdien enkele mooie successen. Het thema verandert elk jaar, maar het doel blijft: co-creëren en het samen zoeken naar oplossingen. Ideeën samenbrengen, eigenlijk.
Thomas Michem, Solutions Architect bij LoQutus en ex-deelnemer getuigt: “vorig jaar heb ik samen met 2 collega’s van LoQutus en ons zusterbedrijf Möbius meegedaan. Toen draaide het event om ‘hack the bib’, gericht op potentiële nieuwe toepassingen voor de data van de bibliotheek van Gent. We hebben een interactief dashboard op touw gezet waarmee je door 5 miljoen ontleningen kon bladeren. Dat kon op basis van auteur, genre lezerscategorie en ga zo maar door. We zijn niet in de prijzen gevallen, maar het was een enorm leuke ervaring!”
Volgens Michem mag open data heus wat meer in de kijker worden gezet. “Stad Gent is in België een van de voorlopers op vlak van ‘smart cities’. Ik vind dit dan ook een schitterend initiatief: open data is pas nuttig als daarmee ook iets wordt gedaan,” klinkt het.
Deelnemen: From Scratch of Showcase?
Deelnemen kan op twee manieren: met de ‘From Scratch Hackaton’ start je van een leeg scherm om 9u00. 6 uur lang mag je werken aan je product, waarna je het resultaat in 5 minuten pitcht aan een jury. Je wordt beoordeeld op basis van het idee, diens innovatief karakter en het design.
De tweede manier, “de Showcase”, biedt je de mogelijkheid om een idee of concept - dat je die dag hebt uitgewerkt of verfijnd - voor te stellen aan de jury. Let wel: een werkend product als eindresultaat is cruciaal.
Networking, teambuilding of gewoon bijleren: aan opportuniteiten geen gebrek
Iedereen mag deelnemen: of je nu student of professional bent. Hoe meer, hoe liever! De redenen om mee te doen zijn daarom ook uiteenlopend. Sommige studenten scoorden er hun eerste job, agencies en kleine zelfstandigen haalden een nieuwe klant binnen en anderen leerden dan weer gewoon bij.
“Voor ons was het enerzijds een teambuilding, terwijl we anderzijds gewoon nieuwe technologieën wilden uitproberen,” vertelt Hichem. “Tijdens de hackathon hebben we veel geleerd. Bijvoorbeeld dat er bij data heel wat ‘cleaning’ aan te pas komt: maar liefst 80% van onze tijd! De tool die we toen in elkaar hebben gebokst, gebruiken we vandaag nog steeds voor het opzetten van prototypes voor dashboards.”
Geen team, maar wel een flinke dosis goesting om samen met anderen aan de slag te gaan met open data? Dan matcht de organisatie je met andere creatieve deelnemers. Registreren kan nog steeds: schrijf je nu in voor de hackathon Mapps For Ghent en duik op 19 maart in de wereld van geodata!