Bron foto: Richest Celebrities
Andrew Grove, Andy voor de vrienden, overleed maandag 21 maart op 79-jarige leeftijd. Hij was een van de grondleggers van de chipsindustrie en een pionier in Silicon Valley. Daarnaast maakte hij ook Intel mee groot. Een waar icoon van de techsector.
De Wet van Moore doet vast wel een belletje rinkelen. Gordon Moore vertelde ooit dat het aantal transistoren op een chip elke twee jaar verdubbelt. Naast die profetische woorden de wereld insturen, richtte hij ook Intel op. Dat bedrijf specialiseert zich in het maken van chips, software, moederborden en andere computercomponenten. Hoewel Moore beroemd werd met zijn wet, was Intel dat oorspronkelijk niet. Meer nog, niemand kende Intel. Niet zo verwonderlijk, want een fabrikant van chips is nu niet bepaald sexy. Toch haalde Andrew Groove, de eerste werknemer naast de twee oprichters, de organisatie uit de anonimiteit.
Groove in 1969, terwijl hij een advertentie van Intel toont
Grove werd oorspronkelijk aangenomen als onderzoeker in 1986. Moore en Noyce, de andere oprichter van Intel, zagen al snel dat Grove over veel zakelijk talent bezat. Niet veel later werd hij dus topman bij Intel. Hij ontpopte zich tot een pionier in de computerindustrie, combineerde gewaagde beslissingen met technisch inzicht en was er altijd op uit het productieproces naar een hoger niveau te tillen. Niet zo’n gemakkelijk klusje in het geval van computerchips. In de beginjaren mislukte een groot deel van de productie door de delicate technologie. Toch slaagde Grove erin het foutpercentage gevoelig te verlagen.
Daardoor werd Intel een van de betrouwbaarste leveranciers. Ook drong Grove erop aan om niet enkel geheugenchips, maar ook microprocessors te produceren. Dankzij die beslissing kon Intel meesurfen op het succes van de IBM-pc in 1981. Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn voor Grove. In 1994 bracht Intel een foutieve chip uit. Grove probeerde het debacle nog in de doofpot te stoppen, maar moest uiteindelijk toch alle chips vervangen. Een zware kost van één miljard dollar voor Intel.
Een onderdeel van de printcampagne. Bron foto: Huffington Post
Maar hoe maakte hij Intel nu bekend bij het grote publiek? Hij zette Intel als consumentenmerk in de markt en combineerde dat met de slogan “Intel Inside”. Zo kregen de chips in de thuiscomputers een gezicht. Plots kon het je wél schelen welke chips in jouw computer zaten. Gooi daar nog een leuke melodietje bij en Intel stond gegraveerd in het geheugen van veel computergebruikers. Dankzij Grove werd Intel een betrouwbare leverancier bij computerfabrikanten én een gekend merk bij consumenten. Nu is Intel de grootste chipproducent ter wereld.
Een voorbeeld van de Intel Inside-campagne, mét het bekende melodietje
Andrew Grove bleef nog topman bij Intel tot 1998. Hij werd iemand die zelfs Bill Gates en Steve Jobs als voorbeeld zagen. Nochtans had Grove niet het gemakkelijkste leven. Hij ontsnapte aan de nazi’s, het Russische leger, overleefde prostaatkanker en leed aan de ziekte van Parkinson. Helaas is deze grote meneer nu niet meer bij ons.
Herinner jij je nog de Intel Inside-campagnes van vroeger?