Bron foto: Shutterstock
Amnesty International lichtte 11 bedrijven achter populaire chat apps door. Denk Facebook, Snapchat, Google. Op basis daarvan rankte ze welke organisaties de veiligste messaging apps aanbieden op vlak van privacy. En het moet gezegd worden: de nummer één is best verrassend te noemen.
Facebook bleek op de eerste plaats te staan in het lijstje. Vooral WhatsApp blijkt een van de meest veilige chat apps te zijn. De data kan end-to-end versleuteld worden zonder tussenpersoon, zelfs WhatsApp zelf niet. Het is ook de enige app die gebruikers expliciet waarschuwt wanneer berichtjes niet geëncrypteerd zijn, bijvoorbeeld als je niet de laatste update hebt. De andere chat app van Facebook, Messenger, heeft geen standaardversleuteling en geeft dat ook niet actief aan. Enkel WhatsApp scoort dus sterk op dat vlak.
Apple
Apple’s apps, zijnde FaceTime en iMessage, hebben beiden standaard end-to-end encryption, wat het bedrijf een tweede plaats oplevert. Bovendien vochten ze openlijk voor de privacy van hun gebruikers. Zo weigerden ze informatie van een iPhone te halen toen de FBI dat vroeg. Toch laat Apple enkele steken vallen. Zo lichtten ze je niet in wanneer berichten niet meer (volledig) versleuteld zijn. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld naar iemand een bericht stuurt die geen iPhone gebruikt
Telegram
Telegram, dat zichzelf promoot als dé veilige messaging app en een sterk standpunt inneemt over privacy en vrijheid van meningsuiting, staat ‘slechts’ op plaats drie. Waarom? End-to-end encyption is verrassend genoeg niet standaard ingesteld. Ze doen ook geen enkele moeite om gebruikers te waarschuwen wanneer er een zwakkere vorm van versleuteling gebruikt wordt.
Bron foto: Shutterstock
Google werd dan weer beoordeeld op Allo, Duo en Hangouts. Enkel Duo heeft standaard end-to-end versleuteling, bij Allo is het optioneel en Hangouts heeft gewoon het helemaal niet. Al weigert Google net als Apple om gebruikersdata door te geven aan de overheid en kantte het zich ook openlijk tegen “encryption backdoors” (de mogelijkheid om toestellen of apps te unlocken waardoor de overheid persoonlijke data kan inkijken).
De slechte leerlingen van de klas
Op plaats negen vinden we Snapchat. Meer dan 100 miljoen mensen gebruiken de app dagelijks. Het verdwijnen van de berichtjes geeft de gebruikers een vals gevoel van veiligheid, waardoor de app serieus laag in de ranking komt te staan. Bovendien is er geen end-to-end versleuteling.
Bron foto: Shutterstock
Ook Blackberry scoort enorm slecht. Blackberry Messenger geeft je dan ook enkel de mogelijkheid om berichtjes te versleutelen als je er voor betaalt.
Welke apps pas écht slecht scoren? WeChat en QQ, beiden van Tencent. Enorm populair in China, maar echt veilig zijn ze niet. Zo voldeden ze aan geen enkel criterium van Amnesty International. Daarnaast hebben ze nooit openlijk beloofd dat ze geen persoonlijke informatie aan de overheid zou doorspelen. Het is dus perfect mogelijk dat ze privéberichten aan andere instanties geven.
Amnesty International roept op om end-to-end versleuteling de standaard te maken én gebruikers in te lichten in welke mate hun berichtjes beveiligd zijn. Maar of die oproep veel effect zal hebben?