Bron foto: Advisorhub
Eind maart haalde de Amerikaanse start-up Betterment, die actief is in de fintechsector, 100 miljoen dollar vers kapitaal op bij investeerders. Betterment is een van die Fintechbedrijven die de komende jaren de traditionele banksector helemaal op zijn kop zou kunnen zetten. Maar hoe?
Betterment is een geautomatiseerde investeringsadviseur, die financiële raad verleent tegen een fractie van de prijs die 'normale' adviesfirma’s aanrekenen. De adviezen zijn gebaseerd op doelstellingen die de klanten zelf opgeven en de risicograad die ze aanvaarden. Betterment werd trouwens al in 2007 opgericht en is ondertussen aan zijn vijfde kapitaalronde toe.
Artificiële adviseurs nemen toe
Het bedrijf heeft 3,9 miljard dollar in portefeuille, dat is ongeveer 4% van al het kapitaal dat door soortgelijke robotadviseurs beheerd wordt. Natuurlijk is 3,9 miljard dollar maar een kleine fractie van het totaalbedrag. Er zou naar schattig zo'n 30 miljard dollar in die markt rouleren. Omdat vooral jonge generaties er weinig op tegen hebben hun geld aan robotadviseurs toe te vertrouwen, zijn analisten ervan overtuigd dat dat alleen maar zal stijgen. De artificiële adviseurs zouden tegen 2025 al 20% van die 30.000 miljard dollar beheren.
Jongeren zijn minder traditioneel
De jongere generaties nemen immers almaar meer afstand van traditionele banken en hun conventioneel beheer. Overigens zijn ook in Frankrijk al enkele start-ups actief in het robotbeheer. In het Verenigd Koninkrijk zijn vooral Nutmeg en Honey on Toast met een sterke doorbraak bezig . Ook in België, waar robotadvies voor beleggingen tot nu toe braakliggend terrein was, neemt de interesse plots razendsnel toe. Dat voelen ze onder meer bij internetbankpionier Keytrade en MeDirect.
Start-ups die erin slagen in deze sector snel vooruitgang te boeken, maken alleszins kans om in het vizier te komen van grote finaniële instellingen. De belangstelling daarvan neemt in de fintechsector gestaag toe.
Zou jij je geld ooit toevertrouwen aan een robot?