Tijdens WebTomorrow hadden we een gesprek met Jurgen Ingels, beter bekend als de oprichter van het betaaltechnologiebedrijf Clear2Pay en een stuwende kracht achter de ‘Fintech Hub’ in België. Tijdens het gesprek hadden we het over de huidige toestand én de toekomst van de Belgische Fintech sector. Wat blijkt? Volgens Ingels moeten er wel een aantal dingen dringend veranderen. Een samenvatting van het gesprek van columnist Luc Blyaert en Jurgen Ingels:
Fintech is achterhaald, Tech4Fin is de toekomst
Fintech speelde in de jaren 2000 een belangrijke rol in België. Denk maar aan bedrijven zoals Capco, Business Architects en het bedrijf van Jurgen Ingels: Clear2Pay. Deze werden toen verkocht aan grote Amerikaanse spelers.
“Deze Belgische bedrijven speelden een belangrijke rol in het maken van backend systemen voor de bancaire sector en veel van deze know-how is nog altijd in België aanwezig,” zegt Ingels. "In Brussel bulkt het nog steeds van belangrijke financiële bedrijven zoals Euroclear en Swift."
Ingels is van mening dat banken echter een mentaliteitsverschuiving moeten doorvoeren. “Volgens mij is Fintech achterhaald,” zegt hij. “Ik geloof eerder in Tech4Fin. Innovatieve Fintech spelers moeten betrokken worden worden in het bouwen van bankapplicaties. Waardoor de banken in staat zullen zijn om te concurreren met de service levels van grote internetspelers zoals Google en Apple," verklaart Ingels.
"Het grote probleem is dat banken geen tijd, geld of de mensen hebben om digitaal te transformeren. Daarom zouden banken beter samenwerken met verschillende spelers om op die manier een nieuwe infrastructuur te bouwen die strookt met de verwachtingen van de consument,” zegt Ingels.
Belgen moeten durven keuzes maken
“Er is geen reden om te geloven dat we vanuit België geen bedrijven kunnen bouwen met een marktwaarde van meer dan 500 miljoen of 1 miljard euro,” zegt Ingels.
“Dat mag misschien raar klinken voor sommige mensen. Maar we beschikken in België over de kwaliteiten, het netwerk, de mensen, de universiteiten en de kennis. We hebben een pak troeven!”
Toch moeten er volgens Ingels ook enkele veranderingen komen:
“We zijn in ons land echter vaak te bescheiden, we moeten internationaler denken en moeten durven keuzes maken"
“Als ik vroeger met een rapport thuiskwam waar ik één 6/10 kreeg en drie keer een 9/10 had, kreeg ik van mijn moeder onder mijn voeten omdat er een 6/10 op het rapport stond,” getuigt Ingels. “We zijn het gewend om onze middelmatigheden te verbeteren. Dat is fout. We zouden moeten durven om keuzes te maken."
"Het is beter om écht goed te zijn in slechts een handvol dingen in plaats van persé goed te willen zijn in 25 verschillende dingen."
"Pas als we deze mentaliteit omarmen kunnen we vanuit België de beste in de wereld worden in een bepaalde niche. Ik geloof dat fintech zo’n niche is,” zegt Ingels. Meer weten over de Belgische Fintech-sector? Bekijk dan het volledige interview hieronder: