Bron foto: Shutterstock
Jarenlang waren veel mensen ervan overtuigd dat Bitcoin, uitgevonden in 2008, vrij snel zou verdwijnen en de geschiedenisboeken niet eens waardig zou zijn. Ik neem het ze niet kwalijk, mensen zijn erg gevoelig voor wat de media ons vertellen. Zij voorspelden in de afgelopen acht jaar meer dan 100 keer de dood aan Bitcoin en bleven samen met banken en overheden herhalen dat het niet te vertrouwen is. Toch bestaat Bitcoin nog steeds en starten we dit jaar met een prijs van boven de $1,000 per volledige bitcoin. Wat heb je gemist? Hoe kan 100% digitaal geld waar geen overheid of bank achter zit zoveel waard zijn?
Een korte recap van Bitcoin en de blockchain
Sinds 2015 spraken de banken opeens vol lof over de blockchain, één van de componenten die Bitcoin, een gedecentraliseerd systeem om digitaal waarde over te dragen, mogelijk maakt. Alle bitcointransacties moeten ergens opgeslagen worden om te voorkomen dat we geld meerdere keren uit kunnen geven. Hiervoor maken we gebruik van de blockchain, een database waarvan duizenden kopieën in meer dan 80 landen up-to-date worden gehouden. Hierdoor is er geen zwak punt in het netwerk en is er niemand die de macht heeft om te beslissen hoeveel geld er is en wie dit wel of niet mag versturen. Het netwerk draait op basis van regels die voorgesteld worden door een hoop experts en vervolgens wel of niet door de markt geaccepteerd worden, zoals het internet ook tot stand is gekomen.
Voor bijna ieder tegenargument waarom Bitcoin niet kan werken is er een sterk gefundeerd antwoord. Ik heb niet de ruimte om je hier uitgebreid te overtuigen van de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem, van het feit dat het nauwelijks door criminelen gebruikt wordt en nog vele andere zaken. Stuur me gerust je vragen of twijfels, voor de rest laat ik de cijfers voor zich spreken. Als het écht niet zou werken, zou er dan meer dan €115 miljard aan waarde over de Bitcoin blockchain verstuurd zijn?
Dat wil niet zeggen dat Bitcoin heilig of perfect is. Het heeft enorm veel uitdagingen voor de toekomst, maar gaat duidelijk niet zomaar verdwijnen.
Het ging toch over blockchains?
Begin 2016 zaten we nog volop in de blockchain hype. Niet Bitcoin, maar de blockchain was de échte innovatie, die de wereld en de manier hoe we digitaal eigendom overdragen fundamenteel zou veranderen. Dit jaar waren zowat alle grote banken in de wereld aan het experimenteren met deze technologie. Persbericht na persbericht vertelde veelbelovende verhalen van hoe banken en grote tech-bedrijven deze technologie in gingen zetten.
In werkelijkheid gebeurden er 3 dingen:
1. Iedereen werd partner van iedereen: vrijwel niemand begreep de uitdagingen om een systeem ontworpen om tussenpartijen zoals banken overbodig te maken, om te vormen naar een systeem waarin financiële instellingen toch hun relevantie zouden behouden. Dus iedereen ging op zoek naar degenen die het wel snapten, om vervolgens samen eenvoudige tests uit te voeren en hier een persbericht over te schrijven om mee te zijn met de rest.
De positieve kant hieraan is dat de financiële sector, waarin decennialang vrij weinig innovatie gebeurde, opeens begint samen te werken en in te zetten op innovatie.
2. Er werd veel gesproken over standaarden: als de gevestigde waarde de blockchain zou gaan gebruiken om hun processen wat te optimaliseren, dan moesten hiervoor standaarden bestaan. Maar hoe creëer je standaarden zonder werkende producten om ze op te baseren?
3. De complexiteit begint door te dringen: voor het juiste probleem is een blockchain een fenomenale oplossing, maar voor veel problemen niet. Bedrijven hoorden de afgelopen jaren beloftes over deze technologie in filmpjes of artikels van een paar minuten en wilden er vervolgens op inzetten, zoals zo vaak gebeurt bij nieuwe technologie.
Hiermee wil ik niet zeggen dat bedrijven blockchains nooit gaan gebruiken. Integendeel, ik denk dat ze enorm veel waarde kunnen bieden in de juiste omstandigheden. De gevestigde waarde is echter grotendeels verkeerd van start gegaan. Sommigen zijn hier al van aan het leren, anderen zitten nog vast in de verkeerde denkpatronen.
Waarom de bitcoinprijs zo steeg in 2016
Er zijn veel experts met uitgebreide analyses waarom de bitcoin prijs dit jaar zo gestegen is, zoals dit stuk van Vinny Lingham.
Hier vijf redenen die in mijn ogen tot de prijsstijging hebben bijgedragen:
1. We leven met zijn allen steeds internationaler. Hierdoor is er steeds meer behoefte aan een globale munteenheid waarmee goedkoop geld verstuurd kan worden in enkele minuten naar iedere plaats op de wereld.
2. Er is globaal op politiek en financieel vlak veel onzekerheid. Er wordt naar behoeven geld geprint door centrale banken en overheden en we blijven maar schuld opbouwen. In België wordt bijvoorbeeld ieder kind geboren met een schuld van €40.000!
Steeds meer mensen geven door deze problemen de voorkeur aan investeringen die minder beïnvloed wordt door politieke beslissingen, waarvan dus een klein deel voor Bitcoin kiest.
3. Steeds meer landen beginnen cash geld aan banden te leggen om alle transacties volledig te kunnen monitoren. India, Venezuela en Pakistan waren waarschijnlijk nog maar het begin. Er is een globale oorlog om van cash af te raken en iedereen te dwingen deel te nemen aan een systeem waarin op iedere transactie verdiend kan worden door tussenpartijen en alles gecontroleerd kan worden. Bitcoin is hier een tegenreactie op, van mensen die hun privacy willen behouden en niet zoveel macht aan een handvol spelers willen geven.
4. De inflatie in veel landen is enorm hoog, wat kort gezegd wil zeggen dat je ieder jaar minder met je geld kan kopen. Ook in België hebben wij hier (meestal onbewust) last van. We hebben geen inflatie van boven de 1500% zoals in Venezuela, maar zelfs met onze 2% halveert de koopkracht van je geld op 35 jaar. Stof tot nadenken.
5. Bitcoin bestaat ondertussen acht jaar. Het is nog nooit offline gegaan. Iedere dag leren nieuwe mensen het begrijpen en gebruiken. Jaar na jaar is het de best presterende munteenheid. Ieder jaar dat verstrijkt is een bevestiging dat het wel degelijk kan werken en dat het potentieel heeft.
Bitcoin in de toekomst
Dit alles wil niet zeggen dat Bitcoin perfect is en geen complexiteiten en uitdagingen heeft. Er moeten nog veel problemen opgelost worden en Bitcoin staat nog niet op het punt waarop de hele wereld het kan gebruiken. Er wordt echter dag na dag hard aan gewerkt door vrijwilligers over de hele wereld.
Mensen zeggen vaak dat als iets te complex is om uit te leggen, het geen goed idee is, maar Bitcoin is geen startup die zichzelf binnen het jaar moet bewijzen. Het gaat hier over geld en mensen staan hier enorm wantrouwig tegenover, zeker als alle gevestigde waarden zeggen dat Bitcoin niet te vertrouwen is. Naast de technologische uitdagingen van de schaalbaarheid van het systeem is er dus ook nog het sociale aspect.
Het doel van dit artikel is niet om je aan te raden om bitcoins te kopen, want je moet nooit in iets investeren wat je niet begrijpt. Dat telt ook voor een appartement kopen in een gebied waar je de markt niet kent of beleggen bij de bank. Probeer eerst een basisbegrip op te bouwen en maak vervolgens pas je financiële keuzes. Ik geef regelmatig presentaties over Bitcoin & Blockchain in België en Nederland, dus ik kom je graag eens tegen.
Wat de prijs in 2017 gaat doen? Ik heb geen flauw idee, maar als je globaal snel en goedkoop geld wil versturen doet dat er ook niet toe. Als je Bitcoin als investering ziet, dan denk je waarschijnlijk toch op lange termijn en doet een jaar er niet toe. Als je zoals ik fundamenteel in het potentieel van Bitcoin gelooft om de wereld te verbeteren, dan kijk je waarschijnlijk evenveel uit naar alle innovaties die 2017 in petto heeft!