Bron foto: Shutterstock
De dagen waarin we met zijn allen van negen tot vijf zaten te zwoegen op kantoor, zijn voorbij. De nieuwe generatie werknemers hecht veel waarde aan flexibiliteit in hun werk. Dat betekent niet dat ze niet hard werken, of dat ze verwachten dat ze niet naar kantoor hoeven komen. Integendeel: het betekent dat jongere werknemers waarde hechten aan hun leven, zowel op het werk als daarbuiten. En om zowel op werk als privé zoveel mogelijk uit dat leven te halen, maken ze maar al te graag gebruik van de mogelijkheden van de huidige technologieën.
Werkzoekende jongeren tussen 16 en 24 jaar zijn vooral op zoek naar flexibiliteit op het werk. Dat blijkt uit recent onderzoek van Indeed. Werkzoekenden in deze leeftijdscategorie vinden flexibiliteit zelfs belangrijker dan de hoogte van het salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook werkzoekenden van 25 tot 34 jaar hechten meer belang aan flexibiliteit dan oudere werkzoekenden. Met andere woorden: om millennials (18-34) tevreden te houden, moeten bedrijven flexibiliteit voorop te zetten.
Dat wil overigens niet zeggen dat oudere werknemers flexibiliteit niet belangrijk vinden: zo’n 37 procent van de 55-plussers noemde dit in het onderzoek als belangrijkste factor in zijn zoektocht naar een baan. Onder jongere werknemers is dit percentage alleen wel beduidend hoger. Dat betekent een uitdaging voor veel organisaties en recruiters. Want hoe zorgen bedrijven voor een flexibele, open werkomgeving, zonder dat dat ten koste gaat van de productiviteit en betrokkenheid van hun werknemers? Paul Wolfe, Senior Vice President of Human Resources bij Indeed, geeft vijf tips.
1. Omarm technologie
“We beschikken over een ongelooflijke hoeveelheid technologie waarmee we tegenover relatief lage kosten, beter, sneller en productiever kunnen werken. Denk aan videoconferencing, samenwerken in de cloud en chatmogelijkheden voor directe communicatie. Daar zouden bedrijven wat mij betreft in moeten investeren, voor zover ze dat niet al doen. Passende trainingen en de juiste systemen stellen mensen in staat de nieuwe technologieën te begrijpen en in te zetten voor meer efficiëntie en betere resultaten.”
2. Vertrouw op personeel
“Vroeger was hiërarchie gemeengoed op het werk en werd van mensen verwacht dat ze op gezette tijden in- en uitklokten. Tegenwoordig is resultaat belangrijker dan fysieke aanwezigheid. Als het werk af komt, toont dat op zichzelf al aan dat er gewerkt wordt. Natuurlijk zullen er altijd werknemers zijn die misbruik van de situatie maken wanneer ze de vrije hand krijgen. Maar als trouwe medewerkers zich gewaardeerd voelen en het gevoel hebben goed behandeld te worden, zullen de meesten zich gewoon volwassen gedragen. Als ze daarnaast beschikking hebben over de juiste tools, voelen ze zich ook nog eens blijer én gezonder.”
3. De missie is leidend
“Als een bedrijf geen heldere missie of duidelijke doelstelling heeft, zal de rest ook in de soep lopen. Het nastreven van eenzelfde doelstelling zorgt ervoor dat werknemers hun werk zo goed mogelijk doen. Hoe ze dat precies inplannen of waar ze dan precies gaan zitten, doet er dan niet toe. Zo is onze missie bij Indeed duidelijk: wij helpen mensen aan een baan. Al het andere komt voort uit deze kernboodschap. Onze medewerkers werken vanuit de wetenschap dat ze precies weten waar ze het voor doen en hoe ze bijdragen aan deze doelstelling.”
4. Laat ze vrij nemen
“Vorig jaar introduceerden we bij Indeed onbeperkte vakantiedagen. We noemen dat open paid-time off. Dit nieuwe beleid was een succes. Volgens dit systeem nemen werknemers, in overleg met hun managers, de vrije dagen op die zij nodig hebben. Hoeveel dagen dat exact zijn, komt niet zo precies. Omdat de meesten van ons moeten én willen werken, werd er in ons geval geen misbruik van gemaakt. Over het algemeen willen we namelijk gewoon onze vrije tijd kunnen inplannen wanneer we dat zelf nodig hebben, zonder dat we ons druk willen maken over dat we daarbij over een bepaald aantal gaan. Dat is nog eens flexibiliteit die we allemaal begrijpen.”
5. Wees niet bang om te vragen
“Ik begrijp best dat het moeilijk is om mensen op afstand te laten werken en er dan maar vanuit te moeten gaan dat ze daadwerkelijk aan het werk zijn. Maar in een positieve werkomgeving hebben managers een beeld van waar werknemers mee bezig zijn, en weten werknemers op hun beurt wat er van ze verwacht wordt. Mocht flexibiliteit ertoe leiden dat deadlines niet gehaald worden of projecten niet worden opgepakt, ga dan het gesprek aan met de betreffende werknemer en zoek uit hoe je met behulp van metrics en metingen meer inzicht krijgt in hun werk. Dan weet je zeker of het probleem ligt aan het werken op afstand, of dat er misschien toch een andere oorzaak aan de grondslag ligt.”
Paul Wolfe, Senior Vice President Human Resources bij Indeed