Bron foto: Peter Yang for Wired
Fukoku, een bedrijf uit Japan, heeft plannen om 34 werknemers te ontslaan. Reden: ze worden binnenkort vervangen door een artificieel intelligent alternatief dat voeding noch slaap nodig heeft. Laat staan dat het ding zou weten hoe het moet klagen! Maar vooral: volgens Fukoku zal het kunstmatige alternatief zowat 30% productiever zijn.
Tegenvaller, toch? “Gelukkig heb ikzelf een job bij Intuo die veel te complex en specifiek is om door A.I. te laten uitvoeren.” bedenk ik dan… “Geen enkele machine die in staat is om dezelfde dingen te doen waar ik mij dagelijks voor inzet.” Wel, ik denk dat ze bij Fukoku op een geven moment hetzelfde moeten gedacht hebben …
Hoe zwartkleurig ziet jouw toekomst er dan uit?
Laat me het even illustreren:
Op een mooie herfstdag zal er een artificial intelligence oplossing voor je deur staan en bewijzen dat ze je kan vervangen. Niet veel later passeert een andere A.I.-toepassing de revue die je een berichtje stuurt dat je ontslagen bent. De A.I.-gestuurde security agents zetten je letterlijk aan de deur, en in een zelfrijdende auto keer je huiswaarts. Je hangt je jas aan de kapstok, schenkt een drankje uit, om wéér te worden onderbroken door een A.I.-applicatie. Ditmaal door een recruitmentrobot:
“Hallo daar, hoe gaat het? Er zijn op dit ogenblik - nul - nieuwe jobs beschikbaar.”
Na een tijd wordt het onmogelijk om geld te verdienen waarmee je zelf al die dingen kunt kopen die door machines in elkaar worden gestoken. Mensen beginnen te protesteren en bedrijven moeten muren neerzetten om de humanoids buiten te houden. Of de regering kan tussenkomen? Ze heeft geen flauw benul hoe.
Chaos. Alom.
Kunnen we het er collectief mee eens zijn dat het, nu we er nog geld voor hebben, tijd is om ons een hooivork aan te schaffen? En een stokje te steken voor wat die robots ook van plan zijn?
Waarschijnlijk had ik dit beter al aan het begin van deze paragraaf gezegd, maar ik hoop dat iedereen nu wel door heeft dat ik aanstuur op het “binnenkort worden we allemaal vervangen door robots” denkpatroon. Of hoe ik het noem: een worst case scenario.
Welke impact heeft A.I. nu écht op jouw leven en werk?
Het is hoog tijd om even vanuit de bovenvermelde, schijnbaar sombere toekomst terug te spoelen naar het feitelijke verleden.
Onze overgrootouders schreven traditionele brieven met de pen, hun nakomelingen daarentegen gebruikten al een typemachine. Of ze huurden een typist in om nog sneller de dingen op papier te krijgen. Ikzelf schreef dit bericht in een cloud-based editor die eigenhandig foutjes verbetert en suggesties aanreikt. Helemaal perfect is dat ding niet, ik kan nog steeds onnozele dingen, dingen, dingen en dingen typen zonder dat de toepassing ook maar iets vermoedt. En vandaag kan spraakherkenning bepaalde input 300% sneller registreren dan ik ooit zou kunnen. Mijn eerste reactie? Ik ben blij dat ik zoveel tijd en moeite kan sparen.
Volgens een onderzoek zou 47% van onze huidige jobs binnen de 20 jaar ‘verdwenen’ zijn. Hoe onheilspellend dat ook mag klinken, andere research toont dan weer aan dat, voor elke ‘verloren’ job er een of twee bijkomen. En dan gaat het niet louter over programmeerjobs die we nodig hebben om die A.I. applicaties te creëren en te ondersteunen.
De geschiedenis leert ons dat, ook al verdwijnen heel wat sectoren en jobs, er telkens nieuwe tevoorschijn komen:
- In de industriesector alleen al kende het menselijke kapitaal in 1920 een groei van 14% tegenover 1820, ondanks alle geautomatiseerde processen.
- Het aantal kassamedewerkers is, ondanks de introductie van barcodescanners in de jaren ‘80, gestegen.
- Toen de geldautomaat werd ingevoerd, is het aantal bankbedienden niet geslonken, maar verdriedubbeld.
- Ongeacht het feit dat e-commerce meer dan 7% van de retailomzet op haar conto mag schrijven, is het aantal salesmedewerkers sinds 2000 enkel gegroeid.
*Voetnoot: research van zowel McKinsey Global Institute als Glassdoor ondersteunen mijn visie. Ik heb slechts één bedenking bij de eerder vermelde referenties. En die luidt dat geautomatiseerde processen in het verleden al de fysieke arbeid overnamen, maar zich nu ook het denkwerk toeëigenen. Maar daarover later meer.
Dit kan je vandaag al doen om morgen bij te blijven
“Oké. Dan kan ik maar beter naar de avondschool gaan en timmerman worden”, denk je misschien. Alhoewel, die 3D-printer staat ook al om de hoek, natuurlijk ...
Ik denk niet dat we artificial intelligence moeten vrezen, noch dat we ervan moeten weglopen. Waar ik wél van overtuigd ben, is dat we haar bestaan en groeiende impact niet zomaar mogen negeren. Daarom: zoek naar een manier waarop je A.I. vandaag of in de nabije toekomst in jouw voordeel kunt laten werken. De sleutel tot jouw succesvolle differentiatie ten opzichte van “de robots”: aanvaard dat A.I. er is om jou te ondersteunen, in plaats van te vervangen. De technologie kan jou versterken en jouw sterktes uitspelen en in de eerste instantie taken overnemen die je niet graag doet. Voel je vooral niet uitgesloten, je hebt nog steeds enkele troeven achter de hand.
Bron foto: Shutterstock
Zowel de inspirerende Josh Bersin als ik verzoeken je dan ook met klem om je (terug) te focussen op onderstaande vaardigheden. Ze zijn overduidelijk puur menselijk en weten daarom A.I. op de werkvloer te overtreffen. Tegelijk zijn het ook slechts enkele van de vele facetten die we met Intuo willen meten.
- Empathie is jezelf in andermans schoenen plaatsen als je iets zegt of doet. En weet dat een algoritme in staat is om op basis van data een bepaalde emotionele reactie te voorspellen of aanwijzen, maar zelf moeilijk een link kan leggen tussen die gevoelens en emoties.
- Communicatie betekent echt begrijpen wat je medewerkers bedoelen als ze iets (negatiefs) aankaarten. Luister naar hoe je hen kunt helpen om hun persoonlijke of professionele doelen te bereiken. Geen veronderstellingen of veralgemeningen, want dat is precies wat A.I zou doen.
- Prioriteiten stellen staat gelijk aan beslissingen prioriteren die je bedrijf (en dienst doelstelling) ten goede komen en anderen succesvoller maken. Waarden zoals ‘motivatie’ en ‘betrokkenheid’ hebben doorgaans een grotere impact dan ruwe data en objectieve parameters. En er zijn nog vele andere domeinen waarin mensen steeds een streep voor hebben op artificiële intelligentie.
‘Go with the artificial flow’
Ja, op korte termijn zullen er wel enkele gevallen zijn als Fukoku, waarbij mensen plots op straat worden gezet. En ja, de weg naar transitie en verandering is niet altijd even gemakkelijk te bewandelen. Bovendien heeft niet iedereen hetzelfde aangeboren talent waarmee hij zich als mens kan onderscheiden van al die doorgedreven computeralgoritmes. En toch zullen vaardigheden zoals de motoriek en een redeneringsvermogen altijd nodig zijn.
Om de juiste beslissingen te nemen, moeten we kunnen terugvallen op onderwijs- en werkgelegenheidsinstellingen. We moeten mee evolueren met de invloed die A.I. vandaag al uitoefent op onze maatschappij. Ironisch genoeg is de kans groot dat net die A.I.-gestuurde analytics tools misschien wel een van de beste manieren zijn om die evoluties te volgen.
Maar er is nog steeds een gevoel van onwetendheid als het gaat om de komst van nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Een krachtige uitspraak die mij persoonlijk helpt om daarmee om te gaan, is ‘Everyone is winging it’. Steve Jobs, Richard Branson, Elon Musk - ik kan nog wel even verder gaan - allemaal nemen ze de dingen zoals ze zijn en zoeken ze gaandeweg uit hoe het juist werkt. Het is dat soort mensen die leren hoe ze kunnen functioneren in snel veranderende omgevingen of de omgeving net zélf veranderen. Waardoor de angst voor verandering na verloop van tijd gewoon vanzelf verdwijnt.
Dus, in alle eerlijkheid - niemand weet wat de toekomst precies brengt. Eén ding staat echter als een paal boven water: A.I. is vandaag al aan de orde.
Mijn gouden raad: wing it and stay hungry! Per slot van rekening kan je computer misschien wel kookingrediënten herkennen, maar ze zal nooit weten hoe je een lekker gerecht bereidt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A.I. en wat we ervan mogen verwachten staat op het programma van WebTomorrow 2017.
Nu 100€ Super Early Bird korting op alle tickets
(korting verloopt op 31 maart`17).
Info & tickets zie: www.webtomorrow.gent
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -