Slechts de helft van alle pas afgestudeerden start een eerste werkervaring met zelfvertrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half bij 500 werkgevers. Volgens liefst 47 procent van deze werkgevers hebben nieuwe aanwinsten een gebrek aan zelfvertrouwen. Het gebrek aan technische kennis vinden werkgevers minder een drempel bij pas afgestudeerden. Het zijn daarentegen de soft skills die belangrijk zijn voor werkgevers.
Elk jaar studeren er duizenden jongeren af. Velen daarvan betreden de arbeidsmarkt evenwel met een grote portie stress en onzekerheid, zo blijkt. Robert Half ondervroeg 500 werkgevers naar hun ervaringen met werknemers die net van de schoolbanken komen. Er blijken geen opvallende verschillen tussen master- en bachelorstudenten.
Toenemend belang van soft skills
Bedrijven hebben vandaag niet langer uitsluitend oog voor de technische capaciteiten van de kandidaten. De manier waarop ze reageren tijdens vragen in sollicitatiegesprekken onthult bijvoorbeeld of ze positief of negatief in het leven staan, beschikken over voldoende empathisch vermogen en of ze autonoom en in teamverband kunnen werken. Zulke vaardigheden zijn evenwel moeilijk meetbaar en moet een kandidaat verder ontwikkelen doorheen de jaren. Vaak peilt een recruiter net naar die vaardigheden zonder dat de sollicitant zich daar bewust van is. Maar laat nu net daar het schoentje knellen: 4 op 10 bedrijven (39%) geeft aan dat het de pas afgestudeerden aan soft skills ontbreekt.
“Soft skills blijven vaak inherent aan de kandidaat op zich. Zorgen dat je opvalt tussen de massa door te focussen op je sociale, strategische en communicatieve vaardigheden is een must als je kans wilt maken op een job waarvoor je al aan de ‘harde eisen’ voldoet”, klinkt het bij Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half BeLux. “Je bent namelijk niet de enige kandidaat die het juiste diploma of de goede kwalificaties al op zak heeft, dus aantonen dat je over gegeerde ‘soft skills’ beschikt, zorgt ervoor dat je een streepje voor hebt in het selectieproces.”
Onvoldoende kennis van ‘corporate etiquette’
Verder heerst er volgens bedrijven een gebrek aan ‘corporate etiquette’. “Een relevante stage of studentenjob kan in dat geval soelaas bieden. Jongeren kunnen hierdoor kennismaken met de verwachtingen van bedrijven”, vertelt Frédérique Bruggeman.
Iets wat veel studenten ook effectief doen, aldus Frédérique Bruggeman: “We merken steeds vaker dat studenten kiezen voor een studentenjob in functie van hun verdere carrière. Zo kunnen ze proeven van de job die ze na hun studies ambiëren en die ervaring is dan weer een interessante troef bij sollicitaties. Voor bedrijven biedt het dan weer de uitgelezen kans om nieuw talent vroeg aan het bedrijf te binden.”