Wil je tijdens deze periode eigenlijk wel werken? Met de zomer op volle gang hebben heel wat mensen het moeilijk. We moeten ons met z’n allen concentreren op cijfers, spreadsheets en takenlijstjes. Natuurlijk hebben we elk onze eigen manieren om onszelf te motiveren, maar er bestaan een aantal methoden waarop het toch nét dat tikkeltje makkelijker gaat.
Slimmer omgaan met uitstelgedrag
Je hebt wellicht een project dat je moet indienen volgende maand. Het zou nuttig zijn om er nu al aan te beginnen, maar eigenlijk staat er nog een andere taak op je lijstje dat niet dringend is, maar je wel liever doet. Deze vorm van gedrag noemen psychologen “gestructureerd uitstelgedrag”. Mensen die dat gedrag vertonen doen kleine en makkelijke taken eerst zelfs als dat betekent dat ze grote en moeilijkere taken links laten liggen die eigenlijk écht hun aandacht nodig hebben.
Gezond is dit gedrag niet. Volgens Dan Ariely, een gevierd auteur over dit onderwerp en wetenschapper aan de Amerikaanse ‘Duke University’ denkt zelfs dat je zo’n gedrag zoveel mogelijk moet vermijden, zeker als het van toepassing is op je mailbox. "Je hebt veel mensen die zich productiever voelen door direct mails te beantwoorden. Maar je gaat niet gelukkig sterven omdat je mailbox leeg is”, vertelde Ariely onlangs in een podcast.
Gestructureerd uitstelgedrag doe je best zo weinig mogelijk. Maar wat je wel kan doen is slimmer omgaan met je uitstelgedrag. Als je geen zin hebt om te werken is het best ok om iets eerst te doen dat ook belangrijk is, maar minder voelt als écht werken. Beginnen met het makkelijkste eerst kan in deze gevallen een slimme strategie zijn om dan genoeg moed te tanken om de moeilijkere taak aan te vatten.
Werk slechts 45 minuten
Op een dag zal werk grotendeels geautomatiseerd worden, maar tot de dag dat robots over de werkvloer rollen moeten mensen nog altijd het vuile werk opknappen. Je kan moeilijke taken dus niet uitstellen tot in het oneindige. Als je geen taken hebt die makkelijk zijn en je zin om te werken nog altijd ver te zoeken is dan moet je dit proberen: zet de timer van je telefoon op 45 minuten, begin te werken en negeer sociale media, email en andere notificaties tot je wekker gaat.
Deze techniek heeft iets weg van de befaamde Pomodoro techniek. Alleen zijn de sessies van deze techniek nog korter. Om deze techniek toe te passen heb je enkel een timer nodig die aftelt vanaf 25 minuten. Zo zit het in elkaar:
- Kies een taak (of een resem taken zoals het antwoorden van emails) die je wil afwerken.
- Zet de timer voor 25 minuten en begin te werken.
- Blijf werken tot de timer afloopt. Doe je best om niet verstrooid te geraken of plots andere taken eerst te doen.
- Als de timer afgaat, neem dan 5 minuutjes pauze en neem iets om te drinken of stretch even. Pauzes inbouwen zorgen ervoor dat je je niet zal gaan vervelen en je met volle moed aan je volgende sessie kan beginnen.
- Probeer opnieuw wanneer je begint aan de volgende taak.
Elke sessie van 25 minuten heet een Pomodoro. Als je er 4 achter de kiezen hebt, dan is het tijd om een langere pauze te nemen van 20 tot 30 minuten. Dit zal je hersenen helpen om even te relaxen en opnieuw op krachten te komen.
Het echte geheim van motivatie is beseffen dat je het eigenlijk niet nodig hebt
Je hoeft geen zin te hebben om te werken om te kunnen werken. Iets dat je zomaar zou kunnen vergeten, maar wél waar is. Het is mogelijk om je weerzin om te werken te vergeten door er gewoon aan te beginnen. "Wie zegt dat je moet wachten tot je zin heb om iets te doen, om het ook daadwerkelijk te doen?", stelt psychologie-auteur Oliver Burkeman. "Als je beseft dat zin hebben om te werken er eigenlijk niet toe doet. Dan kan deze ingesteldheid je helpen om er gewoon aan te beginnen."
Veel succes!