New year, new you, new job? Het einde van het jaar is het moment waar veel mensen hun leven evalueren, en soms tot de conclusie komen dat hun job niet meer hun ding is - of dat eigenlijk al helemaal nooit was. Op zoek naar andere oorden dan maar! Al stelt zich dan de vraag: hoe handel je jouw ontslag netjes af? Vijf tips om met een gerust hart te vertrekken:
1. Vertel het op tijd
Wanneer je goed hebt nagedacht over je keuze en misschien zelfs al andere opportuniteiten hebt, doe je er goed aan om je werkgever zo snel mogelijk in te lichten. Geef hem of haar de tijd om een vervanger voor jou te zoeken en je vertrek op te vangen, en geef jezelf de tijd om al je lopende taken af te werken of door te geven. Zelfs al is je opzegtermijn erg kort, is het meestal geen goed idee om halsoverkop te vertrekken. En natuurlijk is helemaal niet meer op komen dagen absoluut not done.
2. Geef constructieve feedback
Vaak zal er gevraagd worden waarom je vertrekt. Dat hoef je niet uit de doeken te doen, maar kan je baas wel wat nieuwe inzichten bezorgen. Spuw niet al je gal over je baas en collega’s, maar geef in de plaats daarvan constructieve feedback waar iets mee kan gedaan worden. Wees duidelijk en specifiek over de problemen waar je tegenaan liep, zonder daar onnodig negatief over te zijn. Want eerlijk, daar heeft niemand iets aan.
3. Kopieer geen waardevolle gegevens
Lijkt logisch, maar gebeurt in de praktijk nog al te vaak. De toegang tot bedrijftools behouden, gegevens van belangrijke contacten kopiëren, of zelfs klanten meenemen naar je nieuwe werkplek: zoiets kan niet. Overigens is dat ook in veel gevallen zelfs strafbaar. En je wil toch niet bekend staan als onbetrouwbaar?
4. Blaas geen bruggen op
Hoeveel frustraties je ook met je meedraagt, probeer te vertrekken in een goede verstandhouding. Je weet nooit wie je later nog tegenkomt of nodig hebt. Daarom is het ook belangrijk om je collega’s die laatste weken nog goed te helpen. Ook al tel je zelf de dagen af en ben je allesbehalve gemotiveerd, laat geen puinhoop achter voor je ex-medewerkers. Probeer alles zo goed mogelijk af te ronden. En ga vooral niet lopen opscheppen over je nieuwe job. De laatste indruk die je nalaat, kan maar beter een goede zijn.
5. Hou je netwerk warm
Bedank je baas en collega’s voor de fijne tijd. In een klein bedrijfje kan je dat beter persoonlijk doen, maar voor een groter bedrijf volstaat een globale afscheidsmail waarin je de reden van je vertrek vertelt, je toekomstplannen en iedereen bedankt. Je directe collega’s benader je best persoonlijk. Denk ook na aan hoe je je opgebouwde netwerk warm kan houden, want dat is goud waard! Vraag bijvoorbeeld af en toe aan ex-collega’s hoe het met ze gaat.
Bonustip: denk na over wat je doet met een tegenvoorstel
Misschien waardeert je baas je wel zo hard dat hij met een tegenvoorstel op de proppen komt. Iets waardoor je misschien begint te twijfelen. Denk dus al op voorhand na wat er voor jou zou moeten veranderen. Waar loop je nu tegenaan? Wat zou jouw werk hier aangenamer maken? Wat is de reden dat je wil vertrekken? Door dat al voor jezelf uitgemaakt te hebben, kan je een tegenvoorstel rationeel overwegen, of zelf je weloverwogen eisen stellen.
Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk dan zeker deze vacatures eens!