foto: WhatsApp Logo (bron: shutterstock.com)
Onze privacy staat onder druk. Maar daar is iets aan te doen. Daarom roepen Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent deze week uit tot #privacyweek. “Iedere dag roepen we op om een concrete actie te ondernemen die niet veel tijd kost, maar die je gewoon een keer moet doen.” Woensdag 11 januari presenteren ze ook Het Grote Privacy Experiment in de Gentse Vooruit.
Donald Trump heeft gelijk: no computer is safe
foto: Donald Trump (bron: shutterstock.com)
“No computer is safe”, zei aankomend president van de Verenigde Staten Donald Trump in reactie op vragen over de rol van de Russen bij de hack op de Democratische Partij. De hoon die hem ten deel viel, is niet terecht menen Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis.
Inderdaad: geen computer is veilig, zeggen zij in een recent artikel op De Correspondent: “Onze data zijn niet alleen prooi voor hackers of hackende overheden. Achter de meeste populaire websites schuilen tientallen onzichtbare bedrijven die ons allen begluren. Facebook en Google weten meer over wat we doen en wat ons drijft dan onze beste vrienden. En voor ieder maatschappelijk probleem tuigt de overheid weer een nieuwe database op.”
We worden online gemolken
We worden gemolken, zo vertelde Dimitri me toen ik hem afgelopen oktober voor Bloovi sprak over ‘Je hebt wel iets te verbergen’, het boek dat hij met mede-Correspondent Maurits schreef. Hier vind je dat interview: Waarom “niets te verbergen hebben een naïeve en zelfs gevaarlijke uitspraak is.
foto: Facebook demonstratie (bron: shutterstock.com)
En dat we gemolken worden, weten we. In een poll onder 24.143 internetgebruikers uit 24 landen geeft 79 procent van de ondervraagden aan zich zorgen te maken over het gebrek aan online privacy.
Tijd om daar iets aan te doen.
Maar daar is de privacyparadox.
We gedragen ons niet naar onze privacyzorgen
“Kijken we naar ons gedrag, dan doemt een heel ander beeld op. Dan gedragen we ons totaal niet naar de privacyzorgen die wij zeggen te hebben. Dan blijven we dezelfde wachtwoorden gebruiken. Dan blijven we dagelijks de Facebookmachine met onze data voeden. En stemmen we gewoon weer op politieke partijen voor wie privacy net zo belangrijk is als de waterschapsverkiezingen voor de burger”, schrijft het tweetal in dit artikel op De Correspondent.
Misschien helpt het om dat samen te doen, bedachten ze en zo lanceren Maurits en Dimitri de #privacyweek, niet toevallig in de week dat ze op Het Grote Privacy Experiment in Gent presenteren, op woensdag 11 januari 2017.
Stap over van WhatsApp op Signal adviseren ze ...
Drie goede redenen om met WhatsApp te stoppen
Maurits en Dimitri menen dat er drie goede redenen, die ik onderschrijf, zijn om met WhatsApp te stoppen:
- WhatsApp is van Facebook. Omdat vrijwel Facebooks gehele omzet uit advertenties komt, zijn jouw data interessant.
- WhatsApp verbreekt beloften. WhatsApp beloofde bij de overname door Facebook dat ze nooit data van zijn gebruikers met Facebook zou delen. Guess what.
- WhatsApp bewaart veel gedragsgegevens en deelt die met Facebook.
Vijf redenen waarom Signal een goed alternatief is
- Signal is open source én heeft geen verdienmodel.
- Signal bewaart nauwelijks (meta-)data over gebruikers en gesprekken.
- Onder de meeste top-cryptografen en security-experts bestaat consensus dat Signal de beste chatapp is voor wie privacy én security belangrijk vindt.
- Signal installeren en gebruiken is een signaal om je omgeving te laten zien dat je privacy belangrijk vindt en dat je bereid bent ernaar te handelen.
- Signal voelt goed, omdat je een app gebruikt die gemaakt is om jou en je vrienden te beschermen.
Meer uitleg bij de pro’s van Signal en de contra’s van WhatsApp geven Dimitri en Maurits in dit artikel op De Correspondent.
Is Signal ideaal?
Nee, dat niet. Er zijn nog technische onvolkomenheden, het ontbreken van een verdienmodel is een risico en het grootste minpunt: te weinig mensen gebruiken het.
Daar kun jij wat aan doen. Doe mee en installeer Signal! Voor Android, voor iPhone en voor desktop Chrome/Chromium.