Bron foto: Mercedes Benz

Taxi- en limochauffeurs in New York vragen een ban op zelfrijdende taxi’s. Het is een laatste strohalm voor de oude orde, omdat als mensen de zelfrijdende auto omarmen - en dat gaat gebeuren net zoals we met de smartphone hebben gedaan -, is het pleit beslecht en worden we echt automobiel.

Een lobby van taxi- en limochauffeurs in upstate New York vragen de staat om een ban op zelfrijdende auto’s in de komende vijftig jaar. Dat doen ze met een brief aan de gouverneur, waarin ze stellen dat verschillende rapporten laten zien dat de jobcreatie die Ubers chief executive Travis Kalanick belooft een droombeeld is.

Waarom de zorg over dat droombeeld?

Naast de belofte dat Uber 13.000 banen zal creëren als het in heel de staat New York kan opereren, zei Kalanick dat de toekomst aan zelfrijdende auto’s is.

Verzet van de bestaande oude orde

De lobby van de taxi- en limorijders is een schitterend voorbeeld van verzet van de oude orde tegen de nieuwe orde. De oude orde wil de bestaande situatie behouden en maakt daarbij gebruik van een oud politiek model: lobbyen via een brief.

De nieuwe orde, die ligt er niet van wakker: “Another day, another attempt by taxi special interests to throw spaghetti at the wall to protect their bottom line”, reageerde een woordvoerder van Uber.

Als mensen zelfrijdende auto’s omarmen, is het pleit beslecht

The Jetsons

Nu gaat de strijd nog tussen Uber, Lyft, Didi en taxichauffeurs, maar snel genoeg zullen mensen het vooruitgangseffect van robotica en artificiële intelligentie op hun leven zien en is het pleit beslecht.

Fortune vroeg verschillende mensen of ze zelfrijdende auto’s vertrouwen en wat er nog nodig is om zelfrijdende auto’s volledig te vertrouwen.

Reacties zijn onder andere: ‘Ik behoud vertrouwen en wantrouwen voor mensen’, ‘Ik kijk uit naar de dag dat we kunnen doen wat de Jetsons altijd al deden’ en ‘Over 15 jaar is zelf autorijden als roken vandaag: gevaarlijk voor de mensen in je omgeving’.

 

Nog iemand zegt dat het niet gaat om vertrouwen of wantrouwen tegen technologie, het gaat om het overwinnen van onze beperkingen.

Dat heb ik zelf ook zo ervaren: in de kerstvakantie in Londen nam ik met mijn gezin de Docklands Light Railway, de zelfrijdende trein.

Dat die trein zelf rijdt, was voor mij een heel ding. Voor mijn kinderen was het de gewoonste zaak van de wereld en ze genoten van het uitzicht.

Zelfrijdende trein

Bronnen: Fortune, Ark getipt door Azeem Azrad in zijn Exponential View