Bron foto: Shutterstock
Dé klassieke vraag op elk sollicitatiegesprek: wat is jouw slechtste eigenschap? Of een andere variant à la jouw grootste zwakte of gebrek. Daarop antwoorden is niet gemakkelijk, want je wil je tijdens zo’n gesprek toch net van je beste kant laten zien?
Vermijd zelfspot
Natuurlijk denk je best al eens op voorhand na op zo’n vraag. Dan heb je al een veel grotere kans om met een antwoord op de proppen te komen dat eerlijk is, maar toch ook een positieve kant heeft. Je gaat je antwoord zo proberen op te bouwen dat je uiteindelijk de recruiter een goed gevoel geeft over jouw kunnen - ook al heb je net een van je grootste tekortkomingen benoemtd
Wat je alvast moet vermijden, is zelfspot. Het lijkt misschien alsof je daarmee je toekomstige werkgever paait, maar eigenlijk antwoord je naast de kwestie en kom je niet erg professioneel over. Je moet net een antwoord geven dat zelfvertrouwen uitstraalt en toont dat je je bewust bent van je zwaktes.
Drie manieren om te antwoorden
Een manier om dat te doen, is tonen dat je al geprobeerd hebt om je slechte gewoonte aan te pakken. Als je het bijvoorbeeld niet goed presteert onder teveel druk, kan je vertellen dat je al een time management-cursus ging volgen, waardoor je nu zo’n situaties kan voorkomen. Op voorwaarde natuurlijk dat je dat ook écht gedaan hebt, natuurlijk.
Of je kan al op voorhand je huiswerk maken en op onderzoek uitgaan: in wat voor bedrijf ga je solliciteren en wat zal je job precies inhouden? Dan kan je ervoor kiezen een zwakte uit te spelen die je niet vaak zal nodig hebben op je toekomstige werkplek of die net in dat bedrijf niet als een zwakte gezien wordt. Kom je bijvoorbeeld in een bedrijfscultuur terecht waar werken in team enorm belangrijk is? Vertel dan hoe je niet goed op je eentje kan werken, maar net een team nodig hebt om ten volle tot bloei te komen. Maar ook hier geldt weer: blijf eerlijk.
Een nog beter manier - waarschijnlijk zelfs de beste manier - is een zwakte beschrijven die ook als sterkte kan gezien worden. Denk er maar eens over na: de kans is groot dat jouw beste eigenschappen ook vergezeld zijn van een slecht kantje. Vaak komt dat tot uiting als je die sterkte té hard doordrijft. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat, net omdat je de lat hoog legt en kritisch bent, je je soms ergert aan de nonchalance van anderen. Zo kan je meteen ook een sterkte uitspelen. En hopelijk onthoudt je toekomstige werkgever dan vooral dat.
Wat is jouw antwoord op deze klassieker?