Eind juni (en eind september) is het weer zover. Dan slaken tienduizenden studenten een zucht van opluchting: ‘eindelijk afgestudeerd!’. Ze kunnen niet wachten om zich aan hun eerste echte job te zetten, en zo hoort het ook. Maar voor wie hoopt dat het nu voorgoed voorbij is met leren, heb ik slecht nieuws: afgestudeerd ben je nooit. Wie vandaag aan zijn of haar eerste job begint, zal - vaker dan ooit tevoren - zich moeten bijscholen voor de rest van hun werkende leven. En nadien eigenlijk nog steeds.
Levenslang leren is essentieel om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. In deze vierde industriële revolutie en met de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn digitale vaardigheden geen overbodige luxe meer. Bestaande banen verdwijnen en transformeren, en nieuwe jobs zien het levenslicht. Onderwijs is één van de middelen om van die uitdagingen opportuniteiten te maken.
Volgens eigen recent onderzoek vrezen veel Belgische werknemers dat hun schoolopleiding hen niet voldoende heeft gewapend voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Maar voor scholen en universiteiten is het nu eenmaal moeilijk om de veranderende arbeidsmarkt voor te blijven. Aan het tempo waaraan die vandaag evolueert, verstrijkt de houdbaarheidsdatum van eender welke opleiding sneller dan ooit tevoren. We moeten ons aanpassen aan het feit dat zelfs de beste opleidingen ons slechts enkele jaren echt van nut zullen zijn.
Maak levenslang leren mogelijk (of anders…)
Nu de ene technologie de andere niet snel genoeg kan verdringen, is het vanzelfsprekend dat we onze hele carrière lang moeten bijscholen. Toch blijkt uit een Europese Eurostat enquête dat een luttele 7 procent van de 25- tot 64-jarige Belgen levenslang leert. Daarmee behoort België tot de zwakste landen van Europa. Werknemers moeten zelf openstaan voor bijkomende opleidingen, maar ook de werkgever moet hen er de tijd, ruimte en de nodige middelen voor geven. Door hun medewerkers beter op te leiden verhogen ze hun retentie én versterken ze de kwaliteit van hun producten of diensten.
Een verstandige bedrijfsleider wacht niet tot de werknemers komen vragen om relevante opleidingen. Levenslang leren is een onmisbaar onderdeel van het DNA. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van online opleidingen, waarmee werknemers zich voortdurend op alle mogelijke vlakken verder kunnen bekwamen.
Haal de Belgen uit het klaslokaal
En België staat, meer dan andere landen, voor een ander obstakel. De meeste Belgen verkiezen namelijk nog altijd de traditionele leeromgeving - een leerkracht vooraan en de leerlingen fysiek aanwezig in het klaslokaal - boven de online varianten, die nochtans veel flexibeler zijn. Maar wegens een te beperkt aanbod is de kans vandaag klein dat een werknemer een relevante opleiding vindt. Daarom heb ik voor iedereen hetzelfde advies klaar, schaamteloos gestolen uit de baseball-klassieker ‘Field of Dreams’: “Build it and they will come!” Als je voorziet in een volledig en gebruiksvriendelijk online leerplatform, zullen de werknemers er snel de weg naar vinden, en het levenslang leren omarmen.
Intussen wens ik jullie allemaal van harte levenslang leergenot!