Sommige start-ups lopen voortdurend in de kijker, andere zijn dan weer ‘achter de schermen’ bezig met razendsnel te groeien. In die laatste categorie zit Kazi, een HR techbedrijf uit Antwerpen dat momenteel hoge ogen gooit. CEO Nikolaas Bellens vertelt in de nieuwste Techmag aflevering hoe hij het idee bedacht en waarom we vandaag zowel het onderwijs als de arbeidsmarkt moeten transformeren. Een aanrader!
Mensen als individu behandelen
Voor wie Kazi nog niet kent: het bedrijf ontwikkelde een expectations scan - een soort van tweezijdige vragenlijst - waarmee werkgevers en werknemers hun verwachtingen met elkaar kunnen vereenzelvigen. “De mensen die vandaag ergens aan de slag gaan, behoren tot de Netflix-generatie”, steekt Bellens van wal. “Dat betekent dat zij verwachten dat ze op hun wenken worden bediend. Niet alleen als klant, maar ook op de werkvloer. Een gepersonaliseerde benadering voor talent is geen gedroomd scenario, maar een must. Dan heb ik niet zozeer alleen over rekrutering, maar ook over retentie. Over de hele lijn door, zeg maar.”
Het onderwijssysteem steekt jonge leerlingen gewoon in klassen, en ze moeten zich maar aanpassen. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met individuele vaardigheden
Zoals het een echte ondernemer betaamt, bedacht Bellens het idee doordat hij zelf een minder aangename tijd in het onderwijs beleefde. “Daar heb ik echt zwarte sneeuw gezien”, bekent hij. “Het viel me op dat er weinig rekening werd gehouden met individuen. Leerlingen werden gewoon in klassen gestoken, en moesten zich maar aanpassen. Rekening houden met individuele vaardigheden? Daar werd niet eens aan gedacht. En tja, in mijn geval liep dat vaak mis. Ik hoorde telkens ‘Nikolaas kan wel, maar hij wil niet’. Terwijl niemand mij ooit had gevraagd wat ik graag wilde leren.”
“Later op de arbeidsmarkt ben ik dan ook ettelijke malen miscast geweest”, gaat Bellens verder. “Pas op, ik laat nog in het midden bij wie de fout lag. Heb ik misschien de verwachtingen fout ingeschat? Of maakten werkgevers verkeerde inschattingen over mijn capaciteiten?”
Weg met hokjesdenken
Het valt Bellens op hoeveel mensen zich nog steeds schuldig maken aan hokjesdenken. “Menselijk talent is niet eenzijdig een doener, of een denker of een prater of wat dan ook”, beklemtoont hij. “Ieder persoon beschikt over een set van skills waar bepaalde vaardigheden al dan niet beter zijn.”
Laten we alsjeblieft niet vergeten dat technologie nooit in staat is om op zichzelf iets op te lossen
Hetzelfde patroon ziet hij overigens terug wanneer er in de media wordt gesproken over het belang van ‘soft skills’. “Ik denk dat het een beetje overroepen is”, zegt Bellens voorzichtig. “Akkoord, de opkomst van technologie maakt dat wij mensen ons moeten aanpassen. Maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat technologie nooit in staat is om op zichzelf iets op te lossen. Technologie is een teamplayer, en komt nog altijd het beste tot zijn recht in combinatie met mensen.”
Falen is geen optie
Met Kazi wil Bellens wereldwijd een nieuwe beweging in gang zetten, en dat lijkt goed te lukken. Net zoals vele andere ondernemers botst hij af en toe nog steeds op zijn grenzen. Maar dat houdt hem niet tegen om ervoor te gaan, integendeel.
“Kijk, ik wil van Kazi een wereldbedrijf maken”, zegt hij bloedserieus. “Ik wil dat onze taal gehanteerd wordt om talent, HR en onderwijs met elkaar te verbinden. Want ik heb er vroeger zelf veel last van gehad. En als ondernemer voel ik dat ik absoluut niet wil falen. Dat haat ik. Tenzij ik er veel door bijleer, dan kan ik het best rationaliseren. En ik denk dat die mentaliteit voor elke ondernemer belangrijk is.”
Meer weten over Bellens en zijn unieke visie op talent? En welke interessante lessen en expertise erachter schuilen? Bekijk dan hieronder de volledige aflevering en abonneer je hier op Techmag!