Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
Christie’s veilt eerste schilderij gemaakt met AI
Artificiële intelligentie begint ook steeds meer haar weg te vinden naar de kunstwereld. In oktober gaat bij het internationale veilinghuis Christie’s in New York voor het eerst een schilderij gemaakt met behulp van AI onder de hamer. Het betreffende werk - ‘Portret van Edmond de Bellamy’ getiteld - maakt deel uit van een reeks van elf portretten van de fictieve familie Bellamy die allemaal door een computer zijn geproduceerd. Het gaat om een project van het collectief Obvious, bestaande uit drie twintigers uit Parijs. Christie’s schat de waarde van het doek op 7.000 tot 10.000 dollar.
De naam ‘Bellamy’ (te lezen als 'bel ami') is een knipoog naar Ian Goodfellow, de onderzoeker die aan de basis ligt van de Generative Adversial Networks (GANs). Vandaar dat als auteur van het werk is gekozen voor de afkorting GAN. De handtekening wordt trouwens weergegeven als een wiskundige formule.
Generative Adversial Networks zijn twee concurrerende netwerken die dusdanig met elkaar zijn verbonden dat beide hun vaardigheden door de onderlinge competitie perfectioneren. Om beelden te genereren werkt het ene netwerk als vervalser (Generator) en het andere als detective (Discriminator) die de vervalsing moet herkennen. Het systeem werd gevoed met data afkomstig van 15.000 portretten uit de 14de tot 20ste eeuw uit de online kunstbibliotheek WikiArt.
Amazon zet topcardioloog op de payroll
Waarom Amazon de vooraanstaande hartspecialist Maulik Majmudar in dienst heeft genomen, is niet helemaal duidelijk maar het toont wel aan dat de Amerikaanse e-commercereus heel veel potentieel ziet in de gezondheidszorg. Voor zijn opmerkelijke carrièreswitch werkte Majmudar in het ziekenhuis van Massachusetts, waar hij binnen het Healthcare Transformation Lab nadacht over hoe je de nieuwste technologieën kan toepassen in de medische wereld.
Enkele maanden terug verwierf Amazon via de overname van onlineapotheek PillPack een licentie om in 50 Amerikaanse staten medicijnen te verkopen. PillPack verpakt medicatie in gedoseerde hoeveelheden, wat het makkelijker maakt voor mensen die dagelijks meerdere pillen moeten slikken. Bovendien gaat het bedrijf van Jeff Bezos een label voor medicatie uitrollen en werkt het aan een dienst die dokters, tandartsen en ziekenhuizen beter moet bevoorraden met medisch gereedschap. Of Amazon gelijkaardige diensten wil aanbieden in Europa, dat is vootlopig nog koffiedik kijken.
IBM neemt patent op drone die koffie brengt
IBM denkt eraan om een slimme koffiedrone te ontwikkelen. De 16 pagina’s tellende octrooiaanvraag die de Amerikaanse technologiereus al in december 2015 indiende, werd pas op afgelopen 7 augustus door het US Patent Office goedgekeurd. Zo’n onbemande vliegtuigje met bekerhouder zou dan worden ingezet om koffie rond te brengen op de werkvloer of in een horecazaak.
Uitgerust met allerlei slimme technologische snufjes, zoals camera's en biometrische technologie, is de drone bovendien in staat om de gemoedstoestand van mensen te lezen. Zit er bijvoorbeeld iemand te knikkebollen, dan kan de drone zelfstandig beslissen om voor die vermoeide persoon een welgekomen caffeïneshot te halen. Of IBM dit toestel daadwerkelijk op de markt gaat brengen, is niet geweten.
Fraude met cryptomunten bereikte vorige maand een hoogtepunt in België
De bitcoin spreekt tot de verbeelding van veel beleggers, en dat spreekt dan weer tot de verbeelding van heel wat cybercriminelen. Hoewel het nu minder goed gaat met de koersen van de bitcoin en andere cryptomunten, blijven mensen er graag in investeren. Daarom startte de minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) samen met de FOD Economie begin juni een waarschuwingscampagne, waarbij ze ook opriepen om crytpomuntfraude te melden. Sindsdien is het aantal meldingen vervijfvoudigd.
Met 234 meldingen was juli in dat opzicht een topmaand te noemen. In totaal werd er voor 1,96 miljoen euro gefraudeerd. Haast dubbel zo hoog als het totaalbedrag van de vijf voorafgaande maanden samen. Bankenwaakhond FSMA raadt daarom aan om extra voorzichtig te zijn met betalingen, sportweddenschappen of beleggingen waar je met cryptomunten moet betalen. De zwarte lijst van de FOD Economie met onbetrouwbare websites telt ondertussen al 49 websites die niet te vertrouwen vallen.
Elon Musk niet langer actief op Instagram
Elon Musk is de laatste weken niet meer uit het nieuws weg te slaan. Helaas haalt hij de media niet altijd op een positieve manier: zo kreeg hij onlangs de wind van voren met zijn tweets over een eventuele beursexit van Tesla en liet hij in een opmerkelijk interview met The New York Times weten dat dit het moeilijkste en meest pijnlijke jaar uit zijn carrière is. Blijkt dat Musk soms langer dan 24 uur aan een stuk werkt, dagenlang zijn Tesla-fabriek niet uit komt en slaapmiddelen neemt om de slaap te kunnen vatten. Door alle commotie heeft Musk nu ook beslist om zijn Instagram-account, goed voor 8 miljoen volgers, stop te zetten.
De bizarre socialmedia-rel met de Amerikaanse rapster Azealia Banks zou die beslissing mogelijks mee in de hand hebben gewerkt. Banks liet na een bezoek aan Musk aan de Amerikaanse site Business Insider weten dat de techondernemer na zijn beruchte tweet ‘Funding secured’ meteen op zoek ging naar investeerders om zich in te dekken. Nog volgens Banks zou Musk haar vervolgens gedwongen hebben om haar smartphone in te leveren, anders zou er een rechtszaak volgen. Musk ontkent bovengenoemde feiten, maar legde op Twitter wel uit waarom hij niet langer op Instagram actief is: “Instagram so thirsty. Didn’t “like” it.”