Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
Krijgt Airbnb een boete van 25.000 euro?
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gaat Airbnb een boete opleggen. Het platform wil namelijk niet vertellen welke Vlaamse verhuurders bij hen aangesloten zijn. Daardoor kunnen inspectiediensten ook niet controleren of de verhuurders bijvoorbeeld in orde zijn met de brandveiligheid. Dat is volgens minister Weyts niet eerlijk, aangezien hotels en B&B’s ook aan dergelijke controles onderworpen zijn. Dus mag Airbnb zich nu aan een fikse boete verwachten, die kan oplopen tot 25.000 euro.
Overigens is België niet het enige land waar Airbnb een boete opgelegd krijgt. Ook in New York kondigde burgemeester Bill de Blasio er aan dat het bedrijf 1.500 dollar boete moet betalen voor elk adres waarvoor ze geen details geven.
Straks leer je gratis coderen in Vlaanderen
De codeerschool BeCode komt binnenkort ook naar Vlaanderen. Vorig jaar lanceerde het initiatief al vestigingen in Brussel en Charleroi, maar vanaf oktober kunnen geïnteresseerden zich gratis inschrijven op de technologiecampus T2 in Genk. Ook Antwerpen staat op de planning. Ondertussen leerden al meer dan 150 mensen coderen dankzij BeCode. Voor meer info kan je terecht op hun website.
Vlaamse hacker valt in de prijzen in Las Vegas
De Aalsterse hacker Inti De Ceukelaire won in Las Vegas ‘The Most Valuable Hacker’-award van HackerOne, ook wel het officieuze WK voor hackers genoemd. Daarvoor moest de Aalstenaar vijf dagen lang speuren naar lekken in de beveiliging van diverse websites van bedrijven zoals Uber, maar ook van overheidsinstellingen zoals het Pentagon.
De Ceukelaire houdt zich uitsluitend bezig met het zogenaamde ‘ethisch hacken’, waarbij er op zoek gegaan wordt naar veiligheidslekken die daarna kunnen opgelost worden om zo cybercriminaliteit geen kans te geven.
Belgen kopen minder maar duurdere smartphones
In 2017 kochten we met z’n allen minder smartphones, zo constateert markonderzoeksbureau GfK. In 2016 werden er in ons land nog meer dan 3 miljoen gsm’s met touchscreen verkocht. Vorig jaar waren dat er 'slechts' 2,8 miljoen. Die terugval doet zich voor het eerst voor sinds de definitieve doorbraak van de smartphone.
Ofschoon we steeds minder smartphones kopen, geven we er wel alsmaar meer geld aan uit. België is overigens niet uniek in die daling, want ook globaal zit de verkoop van smartphones in dalende lijn.
Beurswaakhond start onderzoek na tweet van Musk
De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) zou een dagvaardig gestuurd hebben naar Tesla. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse beurswaakhond een onderzoek is begonnen naar het bedrijf. Reden daarvoor zou een tweet van Elon Musk zijn, waarin hij verkondigde dat hij Tesla van de beurs zou halen voor 420 dollar per aandeel.
Dat ene korte berichtje komt hem nu duur te staan, want die uitspraak zou kunnen worden gezien als marktmanipulatie en beursfraude. Zowel Tesla als SEC willen niet dieper ingaan op de feiten.