Soms heeft solliciteren verdacht veel weg van een potje schaak, waarbij je op een strategische en goed doordachte manier je volgende stappen moet bepalen om tot een overwinning te komen. Vooral omdat de persoon aan de andere kant van de tafel niet altijd het achterste van zijn tong laat zien. Sommige - op het eerste zicht onschuldige - vragen kunnen je er dus hard inluizen als je daar té waarheidsgetrouw op antwoordt. Wij schotelen vijf potentiële valstrikvragen voor, en hoe je daarop een goed antwoord kan formuleren.
1. “Kan je een reden geven waarom iemand niet graag met jou zou samenwerken?”
De negatieve toon van deze vraag zouden veel mensen uit het lood slaan. Jouw toekomstige baas wil dus niet enkel een eerlijk antwoord krijgen, maar ook weten hoe je reageert in dit soort lastige situaties. Liegen of zeggen dat je nog nooit problemen hebt gehad met iemand, is geen goed idee. Maar te eerlijk zijn is dat ook niet: zo schiet je jezelf mogelijk in de voet.
Probeer de vraag positief te omkaderen. Vertel bijvoorbeeld dat je het geluk hebt gehad nog niet veel tegenkanting te hebben gehad. Daarnaast kan je ook wel een of twee voorbeelden aanhalen - maar zeg dan ook zeker hoe je die issue hebt aangepakt en/of dit in de toekomst kan vermijden.
2. “Als je morgen 5 miljoen euro won, wat zou je dan doen?”
Natuurlijk is de manager in kwestie niet geïnteresseerd in je wilde toekomstdromen, wel in je commitment naar het bedrijf toe. Werk je vanuit een passie of voor het geld? Het antwoord op deze vraag vertelt dus heel wat over je intrinsieke motivatie en je werkethiek. Vertellen dat je waarschijnlijk zou blijven werken of een jobgerelateerde passie zou volgen, valt waarschijnlijk in betere aarde dan opperen dat je het eerste vliegtuig richting Ibiza zou nemen.
3. “Hoe hoog rankt onze vacature tussen de andere vacatures die je interesseren?”
Of met andere woorden: ben je nog ergens anders aan het solliciteren? Voor het bedrijf is dit waardevolle informatie, want het vertelt hoe actief je bent in je zoektocht naar een nieuwe job, welke andere bedrijven of posities je interessant vindt, en - niet onbelangrijk - hoe eerlijk je bent. Het komt namelijk zelden voor dat je tijdens het sollicitatieproces al je eieren in één mand legt.
Als je besluit open kaart te spelen, is het belangrijk om je woorden zorgvuldig te kiezen. Negatief zijn over andere opties is geen goede keuze, maar té positief zijn ook niet. Zo lijk je of ongemotiveerd en veeleisend, of je geeft de indruk dat je liever ergens anders aan de slag wil. Daarom blijf je best zo neutraal mogelijk. Iets zoals: ‘Er zijn meerdere bedrijven waarbij ik momenteel in gesprek ben, maar ik heb nog niet besloten wat mijn volgende carrièrestap zal zijn.’ Zo ben je eerlijk, en benadeel je geen andere partijen.
4. “Heb je ondernemersplannen?”
Vaak wil de recruiter hier weten of je plannen hebt om na een tijd het bedrijf te verlaten en zelf wat uit de grond te stampen. Want willen ze wel tijd, kennis en (opleidings)geld investeren in iemand die over een paar jaar misschien wel een potentiële concurrent wordt? Het is dus geen goed idee om je ondernemerspassie van a tot z uit de doeken te doen - als je die al hebt, natuurlijk.
Probeer in plaats daarvan de vraag in jouw voordeel uit te spelen door te vermelden waarom je graag in een bedrijfsomgeving en team werkt, of waarom je je liever focust op de job en je skills dan op randzaken zoals boekhouding en administratie (die vaak wel bij het ondernemerschap komen kijken).
5. “Vertel eens iets over jezelf”
Hoe simpel deze vraag ook mag klinken, het kan een potentiële valstrik vormen. Vaak vertellen mensen hier iets over hun persoonlijkheid of hobby’s, wat op zich niet slecht is, maar je kan deze vraag nog zo veel meer in je voordeel gebruiken.
Probeer je antwoord zo te verpakken dat de waarde die je hebt voor het bedrijf zoveel mogelijk uitgespeeld wordt. Vertel bijvoorbeeld kort over carrièregerelateerde overwinningen, die ook voor deze organisatie waardevol kunnen zijn, of die aantonen welke ambities je hebt. Schuif je sterktes behendig naar voor door strategisch te antwoorden op deze vraag - en om koetjes en kalfjes te vermijden.
Veel succes met je jobzoektocht!